Poslovni Dnevnik

Trgovina valutama ‘mirna kao ulje’

Raspon u trgovanju parom euro-dolar ove godine na rekordno niskih 3,36 centi

-

Valutnim parom euro-dolar, inače najtrgovan­ijim na globalnom tržištu, ove se godine trguje u najmanjem rasponu od kada je uvedena zajednička europska valuta. Prema podacima Reutersa, tijekom 2019. tim valutnim parom trgovalo se u rasponu od 3,365 centi, od 1,1570 dolara do 1,1234 dolara. Kako ističe Kit Juckes, valutni analitičar francuske banke Société Générale, prosječni tromjesečn­i raspon iznosi devet centi, a prošloga je desetljeća zabilježen najviši od 24 centa. Međutim, trend smirivanja volatilnos­ti u trgovanju eurom i dolarom očito je započeo još krajem prošle godine s obzirom da je u četvrtom tromjesečj­u raspon iznosio 4,12 centi.

Volatilnos­t tečaja kod valutnih parova ključna je za zaradu trgovaca na forex tržištu. Međutim, smirivanje volatilnos­ti primjetno je i kod ostalih valuta. Primjerice, u paru dolar-jen volatilnos­t je smanjena za trećinu u odnosu na razine s početka siječnja, a čak i kod britanske funte, osjetljive na neizvjesno­st britanskog izlaska iz Europske unije, volatilnos­t je manja za dvije trećine u odnosu na studeni.

Iako valutni trgovci očekuju da će niz događaja u ožujku brexit, zasjedanja središnjih banaka u SADu, Europi i Japanu te geopolitič­ke tenzije potaknuti volatilnos­t, tržište sugerira drugačiji scenarij. Tržište opcija pokazuje da će se trgovina parom euro-dolar kretati u rasponu od 1,5 centi.

 ?? REUTERS ?? Volatilnos­t bi mogla dalje padati, sugerira tržište
REUTERS Volatilnos­t bi mogla dalje padati, sugerira tržište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia