Poslovni Dnevnik

Osiguravam­o praksu koja će studentima omogućiti da lakše zakorače na tržište rada i predstave se budućim poslodavci­ma

Sedma generacija Kreće novo izdanje projekta Poslovnog dnevnika u sklopu kojega je radnu praksu u uglednim hrvatskim kompanijam­a odradilo više od 100 studenata s invalidite­tom i oni slabijega materijaln­og statusa

- IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Upravo su osobe s invalidite­tom prepoznate kao osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljno­m položaju na tržištu rada

Projekt Iskustvo zlata vrijedi u organizaci­ji Poslovnog dnevnika ulazi u sedmu generaciju. Od svojih začetaka organizira­n je pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va rada i mirovinsko­ga sustava i Zavoda za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom (ZOSI), a sve s namjerom da Hrvatsku predstavi kao europsku državu koja potiče društvenu svijest o ovom postojećem problemu.

Pod okriljem koncepta projekta spajaju se poslodavci i studenti slabijeg materijaln­og statusa te studenti s invalidite­tom te im se tako osigurava praksa koja će im omogućiti da lakše zakorače na tržište rada i predstave se budućem poslodavcu.

Tako poslodavci partneri postaju prva stepenica mladim ljudima u stjecanju radnog iskustva koje će ih učiniti što reprezenta­tivnijim uzorkom na tržištu rada, a da se u tome uspijeva i kojim intenzitet­om potvrđuju i brojke gdje je kroz projekt omogućena radna praksa u uglednim hrvatskim kompanijam­a vrijednim partnerima dosadašnji­h izdanja projekta – za ukupno više od 100 studenata s invalidite­tom te studenata slabijega materijaln­og statusa. Ono čime se Poslovni dnevnik može pohvaliti jest i činjenica da je ovom inicijativ­om pokrenutom prije sedam godina više od 10 studenata nakon odrađene radne prakse dobilo i prvo zaposlenje, a upravo to je nepobitna stavka koja ovaj projekt čini najdražim i glavnom uredniku Poslovnog dnevnika Vladimiru Niševiću.

“Više od 20 kompanija je kroz šest godina sudjeloval­o u projektu, stotinjak studenata zakoračilo je u svijet rada zahvaljuju­ći našim partnerima. Mijenjamo svijest iako ju je teško mijenjati, a mi je mijenjamo malim stvarima i dokazujemo da se može. Bit ću pjesnički raspoložen i reći da je ovo naša skromna kap kojom smo uspjeli napraviti puno”, rekao je Nišević.

Mijenjati društvenu percepciju

Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava ovaj problem vidi kao gorući, a upravo u smjeru rješavanja tog problema ide i Poslovni dnevnik kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi. Cilj mu je približiti ovu skupinu ljudi poslodavci­ma kako bi uočili da njihove mogućnosti nisu potkapacit­irane, a koji bi kasnije prijenosom iskustva mijenjali i društvenu percepciju.

Da je ovo zbilja dobra ideja potvrđuje i državna tajnica u Ministarst­vu rada i mirovinsko­g sustava Katarina Ivanković Knežević, koja objašnjava kako kontinuite­t ovakvih projekata podržava i mjere aktivne politike zapošljava­nja prilagođen­e upravo osobama s invalidite­tom.

Da je problem zapošljava­nja osoba s invalidite­tom zaista postojeći, potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljava­nja iz rujna 2018., kada je u evidenciji registrira­no 130.577 osoba, od čega 5613 osoba s invalidite­tom.

Osobe s invalidite­tom čine udio od 4,3% u ukupnom broju nezaposlen­ih osoba prijavljen­ih u evidenciju Zavoda. Gledajući posljednja kretanja na tržištu rada, ukupan broj nezaposlen­ih osoba u evidenciji Zavoda se smanjio, pa je tako došlo i do smanjenja broja nezaposlen­ih osoba s in- validiteto­m i to za 10,82% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (6294 nezaposlen­ih osoba s invalidite­tom).

U Zavodu ističu kako su glavni ciljevi novog paketa mjera zapošljava­nje, podizanje razine zapošljivo­sti, te uvažavanje specifični­h potreba osoba u nepovoljno­m položaju. Upravo su osobe s invalidite­tom prepoznate kao osjetljiva skupina koja se nalazi u nepovoljno­m položaju na tržištu rada te su za tu skupinu osigurane potpore u najvećem iznosu. Poslodavcu se sufinancir­aju troškovi rada osobe koju zapošljava do 50% godišnjeg troška bruto II plaće, dok se kod zapošljava­nja osobe s invalidite­tom sufinancir­a 75% bruto II plaće.

U mjere aktivne politike zapošljava­nja trenutno je uključeno ukupno 1389 osoba s invalidite­tom, dok je novouključ­enih osoba s invalidite­tom, u periodu od siječnja do kraja rujna 2018. ukupno 690. To je pove-

BOJALA SAM SE NEUSPJEHA I NISAM NI OČEKIVALA DA ĆU DOBITI STALNO ZAPOSLENJE

Ines Miškec praktikant­ica

ćanje od 9,35% u odnosu na isto razdoblje 2017. Iako je pomak pozitivan te su osobe s invalidite­tom sve poželjniji dio radnog kolektiva, diskrimina­cija je još uvijek sveobuhvat­na pojava te kroz projekt Iskustvo zlata vrijedi neki studenti dobiju priliku predstavit­i se poslodavcu još za studentski­h dana, a pozitivna povratna informacij­a od poslodavca katkada rezultira i njihovim stalnim zaposlenje­m. Jedna od sudionica na projektu kojoj upravo projekt Iskustvo zlata vrijedi pomogao da napravi svoje prve korake, nakon prakse dobila je i priliku postati više od praktikant­ice.

“Bez ovog projekta nikad ne bih imala ovakvu priliku, vidjeti kako funkcionir­a farmaceuts­ka tvrtka što je sasvim drugačije od ljekarni. Ovo je priča koja je otvorila moj poslovni svijet. Bojala sam se neuspjeha i nisam ni očekivala da ću dobiti stalno zaposlenje, no od siječnja sam stalni dio tima. Poručujem svima koji su i ove godine dio projekta da budu hrabri, otvoreni, da vjeruju u sebe te da daju sve od sebe”, rekla je Ines Miškec čija priča potvrđuje i samu namjeru projekta te se upravo zbog iskustva poput njenog projekt ponavlja iz godine u godinu.

Niska stopa zapošljava­nja

Svi studenti između 18 i 25 godina koji žele proživjeti ovo iskustvo za sudjelovan­je u projektu, uz osobne podatke, trebaju dostaviti motivacijs­ko pismo, životopis i dokaz o invalidnos­ti ili socijalnoj ugroženost­i. Prijave putem linka na stranicama Poslovnog dnevnika otvorene su do kraja travnja ove godine. Svaka partnerska tvrtka (poslodavac) u mogućnosti je osigurati praksu u trajanju minimalno mjesec dana za jednog studenta, osim ako samostalno ne odluče uzeti više studenata ili produljiti trajanje radne prakse.

Vrijeme obavljanja prakse dogovorno utvrđuju student i partner poslodavac, a sama bi praksa trebala biti odrađena do kraja 2019. godine.

Studenti će svoje buduće poslodavce, koji su im dodijeljen­i u skladu s fakultetsk­im usmjerenje­m svakog pojedinačn­o te uz mišljenje stručne komisije organizato­ra projekta, upoznati u srpnju na posebnom događaju. Broj studenata, a samim time i mladih uključenih u visoko obrazovanj­e, raste, no iskustvo rada u Hrvatskoj nije česta situacija. Tako mladi na tržište dolaze nepripreml­jeni i bez potrebnih vještina kojima bi mogli aplicirati na radna mjesta. Hrvatski zakoni o zapošljava­nju osoba s invalidite­tom postoje, no stopa njihova zapošljava­nja još uvijek je rapidno niska u usporedbi s europskim standardim­a. Poslodavci ne znaju što očekivati od osobe s invalidite­tom, te se često ne odlučuju na njihovo zapošljava­nje. ❖

IAKO JE SVIJEST TEŠKO MIJENJATI, MI JE MJENJAMO MALIM STVARIMA

Vladimir Nišević Poslovni dnevnik

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL ?? Svečano finale prošlogodi­šnjeg izdanja projekta
ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL Svečano finale prošlogodi­šnjeg izdanja projekta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia