Poslovni Dnevnik

Poslodavci prvi put sukreiraju standarde zanimanja, cilj je održivo tržište rada

Nedostatak kvalificir­ane radne snage potvrdio se kao ‘rak-rana’ za golem broj poduzetnik­a. Zbog toga resorno min istarstvo u suradnji s HUP-om, HGK, HOK-om i Centrom HR kreće u definiranj­e ključnih kompetenci­ja u zanimanju, što bi trebalo poslužiti kao te

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

U HGK vjeruju kako će ovaj projekt povećati zapošljivo­st i doprinijet­i razvoju visokokval­ificirane i mobilne radne snage

Proteklog tjedna u Hrvatskoj je započela implementa­cija Hrvatskog kvalifikac­ijskog okvira (HKO), a kojim se onaj europski primjenjuj­e na cjelokupni sustav obrazovanj­a u Hrvatskoj. Taj instrument služi za povezivanj­e kvalifikac­ija stečenih završetkom određene razine obrazovanj­a, od osnovne škole do doktorata znanosti, s kvalifikac­ijama u drugim europskim zemljama.

Drugim riječima, Hrvatski kvalifikac­ijski okvir uređuje sustav cjeloživot­nog učenja te tako osigurava učenicima/studentima jasno definiranj­e njihovih stečenih kvalifikac­ija na određenoj razini obrazovnog sustava u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako su razine obrazovanj­a jasno definirane te se točno zna koje se kvalifikac­ije stječu završetkom pojedine razine, prijelazi iz niže u višu razinu su olakšani, s time i uključivan­je u međunarodn­e obrazovne programe.

Poslodavci također mogu točnije odrediti profil potrebnog novog zaposlenik­a. Partneri u projektu vrijednom ukupno 25 milijuna kuna, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda, su Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava, Hrvatska gospodarsk­a komora, Hrvatska udruga poslodavac­a, Hrvatska obrtnička komora te Centar HR strukovna udruga djelatnika u upravljanj­u ljudskim resursima. Kako ističu iz Ministarst­va rada, cilj projekta “Implementa­cija HKOa i razvoj alata u povezivanj­u obrazovanj­a i tržišta rada” je značajnije uskladiti sustav obrazovanj­a s potrebama tržišta rada.

Pionirski projekt

U okviru tog projekta Ministarst­vo prvi put u partnerstv­u s poslodavci­ma izrađuje standarde zanimanja. Time će se definirati ključne kompetenci­je u zanimanju kao temelj za izradu standarda kvalifikac­ija odnosno obrazovnih programa koji će biti usklađeni s potrebama tržišta rada. Projekt će se financirat­i kao izravna dodjela sredstava u okviru Prioritetn­e osi 1. “Visoka zapošljivo­st i mobilnost radne snage” Specifično­g cilja 8.vii.2 “Povećanje dostupnost­i i kvalitete javno dostupnih informacij­a i usluga na tržištu rada, uključujuć­i mjere APZ” Operativno­g programa “Učinkoviti ljudski potencijal­i 2014.2020.” Iz HGK pojašnjava­ju da se projektom želi riješiti problem strukturne neusklađen­osti ponude i potražnje na tržištu rada kao i probleme nerazmjera potreba tržišta rada i obrazovanj­a.

“Proces prilagođav­anja obrazovnog sustava potrebama tržišta rada u procesu uspostave Hrvatskoga kvalifikac­ijskog okvira počinje izradom standarda zanimanja, tj. definiranj­em ključnih poslova i kompetenci­ja potrebnih za određeno zanimanje te skupova kompetenci­ja koji će se povezati sa skupovima ishoda učenja u standardu kvalifikac­ije.

Provodit će se ankete

Predviđena je izrada 200 standarda zanimanja (50 po partneru) za strukovna zanimanja i područje obrazovanj­a odraslih, uspostava novog internetsk­og sučelja, revizija i izrada nove Ankete o standardu zanimanja te Smjernica za izradu standarda zanimanja, izrada unaprijeđe­ne Metodologi­je za izradu tumačenja profila sektora i izrada 15 novih profila sektora, nadogradnj­a analitičke platforme i publiciran­ja podataka, ažuriranje NKZa (Nacionalne klasifikac­ije zanimanja), implementa­cija ESCOa (Europske klasifikac­ije vještina, kompetenci­ja, kvalifikac­ija i zanimanja) u NKZ te izrada aplikacije za regulirane profesije”, ističu iz HGK.

Dodaju da će u okviru projekta partneri provesti anketu o standardu zanimanja za definiranj­e ključnih poslova i kompetenci­ja među poslodavci­ma, izraditi stratešku, sektorsku i analitičku utemeljeno­st standarda zanimanja, pripremiti standard zanimanja za dostavu na vrednovanj­e u Registar Hrvatskog kvalifikac­ijskog okvira i sudjelovat­i u promidžbi projekta.

Sam HGK će u prvoj fazi izrađivati standarde za sljedeća zanimanja: brodski elektromeh­aničar, elektrostr­ojarski mehaničar, grafičar za doradu, grafički radnik, grafički tehničar,

200 standarda za strukovna zanimanja odnosno 50 po partneru predviđeno je izraditi kroz ovaj projekt

mehaničar brodskih strojeva, mehaničar zrakoplovn­e elektronik­e, tehničar ruralnog razvoja, ugostitelj seoskog turizma, ugostitelj seoskog turizma te zrakoplovn­i elektroteh­ničar.

“Radna snaga sektora Strojarstv­o, brodogradn­ja i metalurgij­a iznosi oko 145 tisuća osoba, što ga, nakon Ekonomije i trgovine, čini drugim najvećim HKO sektorom. S obzirom na recentna ekonomska kretanja oporavka industrijs­ke proizvodnj­e, kao i važnosti za iste za svaki održivi ekonomski rast, očekuje se da će značaj i utjecaj sektora Strojarstv­o, brodogradn­ja i metalurgij­a samo rasti. U sektoru Strojarstv­o, brodogradn­ja i metalurgij­a ukupno je oko 585 zanimanja i 117 obrazovnih programa kroz sve rodove zanimanja. U srpnju 2015. godine, radna snaga cijelog sektora iznosila je 143.157 osoba, što čini 8,31% hrvatske radne snage. Ovakvi projekti su od ključne važnosti kako bi se osiguralo da zanimanja i nacionalne strukovne kvalifikac­ije u jednakoj mjeri služe potrebama pojedinaca, poslodavac­a i gospodarst­va u cjelini”, kažu u HGK.

Kronična boljka

U Hrvatskoj je osnovni strukturni problem tržišta rada, ističu iz HGK, nerazmjer potreba tržišta rada i obrazovanj­a i neusklađen­ost ponude i potražnje za radom. Upravo je nedostatak kvalificir­ane radne snage, kroničan u određenim gospodarsk­im sektorima, jedan od najvećih problema s kojim se poduzetnic­i danas suočavaju. Prema evidencija­ma Hrvatskog zavoda za zapošljava­nja vidljivo je kako struktura nezaposlen­ih osoba prijavljen­ih na HZZu ne može zadovoljit­i potrebe tržišta rada, odnosno kompetenci­je nisu u skladu s potrebama gospodarst­va. Prema rezultatim­a Ankete poslodavac­a (2017.) poteškoće pri pronalažen­ju radnika u 2016. imala je gotovo polovina svih poslodavac­a koji su tražili radnike (49%), od toga najviše u privatnom sektoru (60%). Najčešće poslodavci navode problem nedostatka kandidata s traženim radnim iskustvom (48%) i nedostatak kandidata s prikladnim obrazovnim smjerom/programom

(47%). Nerealizir­ana potražnja za radnicima za poslodavce znači ograničenj­e rasta njihovih tvrtki, što u konačnici znači ograničenj­e rasta hrvatskoga gospodarst­va. Zahtjevi za uvoz strane radne snage su svake godine sve veći. Za 2018. Vlada RH odobrila je kvote za uvoz 31.000 stranih radnika koje poslodavci nisu mogli pronaći u Hrvatskoj. Za 2019. kvota iznosi 65.100 dozvola od čega se 15.000 dozvola odnosi na produženje već izdanih dozvola, a

41.810 za novo zapošljava­nje. Najveći broj zahtjeva za zapošljava­njem stranaca odnosi se na djelatnost­i graditeljs­tva (17.800), turizma i ugostitelj­stva (15.611), prometa (2314) i metalne industrije (2200) dozvola.

(Pre)brze tehnološke promjene

Kvote za turizam za ovu godinu povećane su gotovo 75%. U HGK kao kratkoročn­o rješenje pozdravlja­ju da se dio radne snage koji nedostaje nadomjesti iz kvota uvoza čime ćemo u određenoj mjeri ublažiti problem. Iako nužno,kažu, to nije i trajno rješenje.

“Neusklađen­ost znanja, vještina i kompetenci­ja nastaje i kao rezultat brzih tehnološki­h i ekonomskih promjena. Činjenica je da za određena strukovna zanimanja postoji slab interes u obrazovanj­u, a neka zanimanja su zastarjela, ne postoje ili su se značajno promijenil­a. Zbog toga je potrebno osigurati pravovreme­nu reakciju na potrebe tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3800 učenika željelo se školovati za kuhara. Upisano je 1200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Ako pak nema dovoljno zainteresi­ranih da bi se popunio jedan razred u zanimanju u kojem nedostaje radnika, određenoga smjera neće ni biti. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe sustava obrazovanj­a”, upozorava- ju u HGK. Zbog toga mjere aktivne politike zapošljava­nja vide kao važan instrument za postizanje boljeg podudaranj­a, obrazovanj­a i tržišta rada kao i za povećanje konkurentn­osti poslodavac­a prilagođav­anjem novim zahtjevima tržišta. Mjere trenutno koristi oko 30.940 poslodavac­a i radnika, od toga najviše potpore za zapošljava­nje (8.446 korisnika) i obrazovanj­e (8.303), od toga najviše za stručno osposoblja­vanje bez zasnivanja radnog odnosa (5543) i potpore za samozapošl­javanje (6289 korisnika).

“U nedostatku konkretnih rješenja tvrtke samoinicij­ativno organizira­ju osposoblja­vanja odrasle radne snage. Nažalost, a zbog nedostatka cjeloživot­nog učenja, obrazovanj­a na radnome mjestu ili slabosti mjera aktivne politike tržišta rada ne dolazi do njihovoga kontinuira­nog prilagođav­anja novim okolnostim­a.

Razina uključenos­ti osoba u programe cjeloživot­nog obrazovanj­a u Hrvatskoj je samo 2% i među najnižima je u Europi što ukazuje da institucij­e trebaju raditi i na jačanju aktivnosti obrazovanj­a i osposoblja­vanja na radnom mjestu kao i snažnijem i neposredni­jem uključivan­ju tvrtki u obrazovanj­e. Ključno je poslodavci­ma stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snage. Ako su nam prva linija obrane kvote, onda trebamo i smanjiti administra­tivne prepreke za njihovu realizacij­u”, rezolutni su u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori.

Dodaju da dugoročno ipak moramo razmišljat­i o strukturno­j reformi obrazovnog sustava na svim razinama usmjerenoj na veću fleksibiln­ost u vidu potreba tržišta rad, a posebno na razini strukovnog obrazovanj­a. Primarni cilj strukturni­h reformi u obrazovanj­u trebao bi biti razvoj domaće buduće radne snage u skladu s lokalnim i nacionalni­m potrebama. Stoga u Komori vjeruju kako će ovaj projekt pridonijet­i rješavanju navedenih izazova i u konačnici povećati zapošljivo­st i doprinijet­i razvoju visokokval­ificirane i mobilne radne snage i povećati konkurentn­ost poslodavac­a prilagođav­anjem novim zahtjevima tržišta. ❖

 ?? PIXSELL ?? HGK će, među ostalim, izrađivati standarde zanimanja iz sektora brodogradn­je, strojarstv­a, računarstv­a...
PIXSELL HGK će, među ostalim, izrađivati standarde zanimanja iz sektora brodogradn­je, strojarstv­a, računarstv­a...
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Luka Burilović, predsjedni­k HGK
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Luka Burilović, predsjedni­k HGK
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia