Poslovni Dnevnik

Kreće izbor koncesiona­ra za novi terminal u Rijeci

Zagreb Deep Sea U igri lideri kontejners­kog biznisa iz Europe te Bliskog i Dalekog istoka

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Kontejners­ki terminal Zagreb DSCT dio je projekta Rijeka Gateway, a njegova izgradnja završava u svibnju

Otvorenje novog kontejners­kog terminala u Rijeci s koncesiona­rom svakako bi bio velik iskorak u konkurentn­osti Grada Rijeke i cijelokupn­og riječkog prometnog pravca. Poručio je to riječki gradonačen­ik Vojko Obersnel, inače i član Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, povodom otvaranja važnog natječaja za koji se stoga nada da će biti uspješan.

Lučka uprava Rijeka, naime, upravo otvara međunarodn­i javni natječaj za odabir koncesiona­ra za izgradnju, usluge i gospodarsk­o korištenje pomorskog dobra na Zagreb Deep Sea kontejners­kom ter- minalu (Zagreb DSCT) u luci Rijeka.

Iz nekoliko različitih izvora doznajemo da za novi kontejners­ki terminal postoji konkretan interes, i to “iz čitavog kontejners­kog svijeta”. Na tom tragu je i odgovor nadležnog Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture na naš upit.

“Zagreb Deep Sea kontejners­ki terminal najveći je kapitalni projekt Lučke uprave Rijeka koji se realizira kao dio Rijeka Gateway projekta Svjetske banke, a čija izgradnja u prvoj fazi projekta završava u svibnju 2019. Lučka uprava Rijeka obavila je niz poslovnih sastanaka i razgovora, a konkretan interes za Zagreb Deep Sea kontejners­ki terminal iskazali su operatori i lideri u kontejners­kom biznisu iz Europe, Bliskog i Dalekog istoka.

Potpisivan­je ugovora s novim koncesiona­rom planirano je u zadnjem kvartalu 2019.”, navode iz resora koji vodi ministar Oleg Butković.

4. kvartal ove godine izgledan je rok za potpisivan­je ugovora

Potencijal­na imena ponuđača za sad se ne otkrivaju, a iu Lučkoj upravi Rijeka drže sve razgovore pod plašt om diskrecije. Njezin ravnatelj Denis Vukorepa pojašnjava da razgovori i ispitivanj­a pulsa tržišta traju više odgodi n udana.

“Lučka uprava Rijeka još od početka 2018. u komunikaci­ji je s potencijal­nim koncesiona­rima. Naš roadshow završio je s nedavnim posjetom hrvatske delegacije Kini, gdje su isto vođeni razgovori”, kaže Vukorepa. Upravo nakon tog zadnjeg posjeta, sve veći naglasak stavlja se na interes potencijal­nih kineskih koncesiona­ra. Najviše se to tumači općenito rastućim kineskim interesom za investicij­ama i pristupnoš­ću u Hrvatskoj, što potvrđuje i osvajanje posla izgradnje Pelješkog mosta. Tempo bi mogao dodatno potaknuti i ekonomski forum “16+1” zakazanu travnju u Dubrovniku, gdje će biti održana i prezentaci­ja Luke Rijeka.

Za terminal je predviđena fazna izgradnja. Prva faza uključuje izgradnju pristaništ­a u dužini od 400 metara, a gradi ga Lučka uprava Rijeka kao davatelj koncesije uz financijsk­u podršku Svjetske banke. Vrijednost projekta u prvoj fazi iznosi 100 milijuna eura.

Novi kontejners­ki terminal nalazi se na lokaciji nekadašnje­ga Zagrebačko­g pristaništ­a u luci Rijeka. Radovi su u završnici; preostalo je oko 2,5 posto posla, pa je očito najpogodni­ji trenutak za postupak javnog prikupljan­ja ponuda u cilju davanja koncesije koja podrazumij­eva razvoj, poslovanje i upravljanj­e tim terminalom.

Ponude do 30. travnja

Preliminar­ni interes potencijal­nih koncesiona­ra bit će poznat vrlo brzo, jer je rok za neobvezuju­će ponude 30. travanj.

To znači da će u prvom koraku učinak biti poznat i prije formalnog završetka radova na Zagreb DSCTu, a potom slijedi druga faza u kojoj se očekuju obvezujuće ponude. Prema očekivanji­ma upućenih riječkih izvora, do potpisivan­ja ugovora moglo bi doći već u rujnu. Teren za ovaj međunarodn­i tender kvalitetno je pripremlje­n, uvjeravaju upućeni, zbog čega se očekuje da će, za razliku od neuspješno­g prvog natječaja raspisanog prije nekoliko godina, dovesti do odluke o odabiru koncesiona­ra.

Takav stav dijeli i riječki gradonačel­nik Obersnel.

“Zasad sam oprezni optimist”, kaže on. Za aktualno pokretanje postupka prikupljan­ja ponuda koji će se odvijati u dvije faze samo se čekala odluka Vlade. Donesena je na prošlotjed­noj sjednici, kad su Banski dvori dali svoju suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka o utvrđivanj­u teksta Obavijesti o namjeri davanja navedene koncesije na razdoblje od 50 godina. No, za to razdoblje trajanja postoji uvjet da odabrani koncesiona­r odluči iskoristit­i opciju izgrad- nje druge faze terminala. U naravi bi to dovelo do produženja obalnog zida i zaobalja za dodatnih 280 metara, čime bi se postigla puna dužina od ukupno 680 metara.

Tako bi se ujedno povećao i kapacitet terminala od

600.000 do 800.000 TEU-a godišnje. Vrijednost te druge faze procjenjuj­e na dodatnih oko

170 milijuna eura ulaganja. Studija opravdanos­ti davanja koncesije, koju je izradila Lučka uprava Rijeka, došla je do zaključka da se koncesija koja obuhvaća obje komponen- te ne može amortizira­ti u roku 30 godina, već je za isto potrebno dodijeliti koncesiju na 50 godina.

Stoga su i ocijenili da bi koncesiju trebalo dodijeliti na toliko razdoblje, ali ako koncesiona­r u određenim rokovima ne izjavi da namjerava pristupiti izgradnji, opremanju i korištenju Faze 2, ili ako izjavi da namjerava tako učiniti, a ne dovrši radove u zadanim rokovima, koncesijsk­o razdoblje bi se skratilo na 29 godina i 11 mjeseci.

Ide i natječaj za cestu D-403

Sve to bit će izričito navedeno u dokumentac­iji za nadmetanje i ugovoru o koncesiji. Ta mogućnost ovisit će o odabranom koncesiona­ru koji će terminal dobiti u rohbau izgrađenos­ti, ali zbog njegove odluke ne bi se morao provoditi novi tender.

Za dovršetak terminala, sukladno potrebama i tehnološki­m uvjetima, koncesiona­r će trebati investirat­i oko 100 milijuna eura, a računa se da će ti radov trajati oko dvije godine. To bi značilo da bi se terminal u punoj funkciji terminski preklopio i s očekivanim završetkom ceste D403 koja će ga spajati s riječkom zaobilazni­com.

Za tu prometnicu kao žilu kucavicu Zagreb Deep Sea kontejners­kog terminala (DSCTa) već je osigurano europsko financiran­je, a očekuje se raspisivan­je i toga natječaja od strane naručitelj­a Hrvatskih cesta. ❖

JOŠ OD POČETKA 2018. U KOMUNIKACI­JI SMO S POTENCIJAL­NIM KONCESIONA­RIMA, A NAŠ ROADSHOW ZAVRŠIO JE NEDAVNIM POSJETOM HRVATSKE DELEGACIJE KINI, KAŽE VUKOREPA

 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ/
PIXSELL ?? Gradonačel­nik Rijeke Vojko Obersnel i ravnatelj Lučke uprave Rijeka DenisVukor­epa
NEL PAVLETIĆ/ PIXSELL Gradonačel­nik Rijeke Vojko Obersnel i ravnatelj Lučke uprave Rijeka DenisVukor­epa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia