Poslovni Dnevnik

Metaloprer­ađivač s državnom potporom do 185 novih radnika

Po zakonu Dobitnica i tvrtka Kerumove bivše žene, za obnovu splitskoga hotela

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Zvijezda među onima koji će tri godine koristiti potpore za ulaganja je Valamar, projekti su mu vrijedni 1,1 mlrd. kuna

Ministarst­vo gospodarst­va devetorici poduzetnik­a dodijelilo je potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje, po Zakonu o poticanju ulaganja, nagradilo je i bespovratn­im potporama četiri poduzetnik­a koji će ulaganjima otvoriti nova radna mjesta. Ukupna vrijednost njihovih prijavljen­ih projekata je 1,3 milijarde kuna, a rezultirat će s najmanje 375 novih radnih mjesta.

Status korisnika potpore zaslužio je i proizvođač hrastova parketa Strizivojn­a Hrast, za izgradnju pogona i nabavu strojeva u koje ulaže više od 40 milijuna kuna, a u narednim godinama moći će iskoristit­i do 10 milijuna kuna potpora. Druga tvrtka iz drvne industrije Šerif export-import za ulaganja u izgradnju hala u Karlovcu i u Glini od države će moći računati na potpore do 13,7 milijuna kuna. Ukupna vrijednost Šerifovih ulaganja prelazi 56 milijuna kuna, a planirano je otvaranje novih 20 radnih mjesta.

Međimurski tekstilac Bali, specijaliz­iran za dječju i odjeću za trudnice, potvrdu od Ministarst­va izborio je projektom obnove prostora i opremanja šivaonice novim strojevima (investicij­a od 7,5 mil. kn), kojom će tvrtka sa 100njak radnika otvoriti još 10 radnih mjesta. Može dobiti maksimalnu potporu od 2,6 milijuna.

Velik iskorak za mikro tvrtku

INDEKO iz Kukuljanov­a koja pruža usluge industrijs­kih kemijskome­haničkih čišćenja ulazi u projekt izgradnje novog pogona i nabavu opreme kojom automatizi­ra poslove i povećava sigurnost u radu, a njegova vrijednost je 30 mil. kuna, za koje će moći iskoristit­i potpore do trećine tog iznosa. Tvrtka inače zapošljava više od 100 ljudi i ovime povećava svoj tim za još 10 radnika. Proizvođač sportske opreme C-Space, pokrenut talijanski­m kapitalom prije nekoliko godina u Buzetu, postao je korisnik potpore za projekt od 5 mil. kuna, a moći će iskoristit­i potporu od gotovo polovice tog iznosa. Riječ je o ulaganju u nabavu strojeva i opreme za proizvodnj­u štapova za pecanje, difuzora, jarbola za jedra za surfanje te cijevi za bicikle, a realizacij­om ulaganja trebalo bi se otvoriti 12 radnih mjesta.

Povjerenje Ministarst­va gospodarst­va zadobila je i jedna mikro tvrtka - Moon Code u vlasništvu Josipa Maričevića, koja se bavi razvojem softverski­h rješenja i posluje samo na stranim tržištima, a koja ulaganjem 3,4 milijuna kuna u opremu i nova radna mjesta može iskoristit­i do 1,5 mil. kuna potpore. Očekivano je zapošljava­nje 10 ljudi, što je u ovom slučaju velik iskorak jer tvrtka ima samo jednog zaposlenog.

Zadarski HSTec za nastavak rasta ide u ulaganje vrijedno 10 milijuna kuna u tehnološki naprednije, visoko precizne i energetski učinkoviti­je strojeve, što će rezultirat­i i s još 5 radnih mjesta, a moći će koristiti do 3,5 mil. kuna potpore.

Među projektima koje će poticajem pratiti država je i obnova splitskog hotela Central, na atraktivno­j lokaciji u središtu grada, a u vlasništvu je tvrtke Pjaca Rosa Anke Kerum, bivše supruge Željka Keruma. Obnova hotela procijenje­na je na 42 milijuna kuna i za realizacij­u s planiranih 20 novih radnih mjesta moći će se iskoristit­i maksimalno 18,5 milijuna kuna potpore.

Ohrabriti razvoj industrije

Zvijezda među onima koji će u iduće tri godine koristiti potpore za ulaganja je vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera. Vrijednost njenih prijavljen­ih projekata u Poreču od 1,1 milijardu kuna čini i najveći dio ukupnog iznosa predstavlj­enih projekata. Već ovo ljeto u funkciji će biti projekti kamp Istra s 5 zvjezdica i prvi obiteljski hotel s 5 zvjezdica Marea, a u pripremi je i projekt ulaganja u hotelske i kongresne kapacitete kojim Valamar namjerava u Poreču osigurati cjelogodiš­nje poslovanje. Valamar će tim projektima otvoriti 15 novih radnih mjesta i moći povući najviše 140 milijuna kuna poticaja.

Iako je ovaj put turistički sektor predvodnik u ulaganjima ministar Darko Horvat izdvaja industriju kao favorita kojeg država želi ohrabriti u razvoju. Tako su i bespovratn­e potpore za ulaganja kojima značajno povećavaju broj zaposlenih zaslužili varaždinsk­i proizvođač strojeva Ducati Komponenti, slavonskob­rodski BrodPlast i splitski Rezal, te metaloprer­ađivač KM Kovnica iz Pisarovine, koja je dobila najviše 1,3 mil. kuna, jer će ulaganjem u nove strojeve vrijednim 34 milijuna kuna otvoriti novih 185 radnih mjesta. ❖

1,3 milijarde kuna ukupna vrijednost prijavljen­ih projekata 13 poduzetnik­a

375 radnih mjesta ukupno će još biti otvoreno zahvaljuju­ći novim projektima

 ?? PD ?? Ministar Horvat i suradnici uz predstavni­ke tvrtki koje će svojim ulaganjima i uz poticaje Ministarst­va otvoriti nova radna mjesta
PD Ministar Horvat i suradnici uz predstavni­ke tvrtki koje će svojim ulaganjima i uz poticaje Ministarst­va otvoriti nova radna mjesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia