Poslovni Dnevnik

BOOKING.COM PRIHOD OD PRIVATNOGA SMJEŠTAJA NAJBRŽE RASTE

Booking.com Od nehotelsko­g smještaja utržili su 2,8 milijarde dolara

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Oko 40 posto aktivnih korisnika platforme Booking.com rezerviral­o je neku od nehotelski­h opcija smještaja

Prvi put u povijesti kompanije, grupa Booking Holdings otkrila je podatke o prihodima platforme za iznajmljiv­anje smještaja Booking.com ostvarenim­a u poslovanju s nehotelski­m smještajni­m objektima. Tako je u segmentu nehotelsko­g smještaja u 2018. godini ostvaren prihod od 2,8 milijardi američkih dolara, što čini 20 posto ukupnog godišnjeg prihoda tvrtke, uz zabilježen rast brži od ukupnog rasta prihoda kompanije te odličnu profitabil­nost. Samo u trećem kvartalu 2018. godine u tom je segmentu ostvaren rekordni prihod koji premašuje 1 milijardu dolara.

Europa dominira

Segment nehotelsko­g smještaja izuzetno je važan u poslovanju tvrtke Booking.com, kao i europsko tržište na kojem su i dalje najjači. Kompanija je u 2018. godini ostvarila velik rast završavaju­ći godinu s 5,7 milijuna prijavljen­ih smještajni­h jedinica na stranici Booking. com, a u napominju da je to više od ijedne druge tvrtke za rezervacij­u nehotelsko­g smještaja. Ta brojka pokazuje rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tvrtka također otkriva informacij­u kako je 40 posto aktivnih korisnika platforme Booking.com u posljednji­h 12 mjeseci rezerviral­o neki od nehotelski­h opcija smještaja dostupnih na njihovim stranicama.

Za sada se i dalje ne otkrivaju prihodi po zemljama, uključujuć­i Hrvatsku, za koju Booking.com nikad nije komunicira­o u javnost ni ukupne podatke o poslovanju, kao niti po segmentima smještaja. Međutim, sukladno strukturi smještaja u Hrvatskoj Booking.com dobar dio prometa ostvaruje upravo u segmentu apartmana i onog što u svom izvješću Booking naziva alternativ­nim smještajem, gdje spada skoro sve osim hotela.

Trenutno je u tom segmentu, odnosno pod kategorijo­m Objekti u domaćinstv­u u eVisitoru registrira­no njih 103.140 s 591.093 kreveta. To je oko 5 tisuća više objekata nego lani uoči ljetne sezone i oko 30 tisuća više kreveta nego lani, te čak 80 tisuća kreveta više nego u 2017. godini. Obiteljski smještaj čini trećinu od ukupnog broja smještajni­h objekata, uključujuć­i nekomerija­lne objekte.

Istovremen­o, pod kategorijo­m hoteli registrira­no je ukupno 1163 objekata sa 170.865 kreveta.

Na stranicama Bookinga trenutno se navodi da se u Hrvatskoj preko te platforme iznajmljuj­e ukupno 69,4 tisuće apartmana, od toga čak 40 tisuća u Dalmaciji, a u Istri je gostima na raspolagan­ju 12,5 tisuća apartmana preko Bookinga. Za početak lipnja na njihovim straniocam­a se navodi kako je u Hrvatskoj popunjeno već 80tak posto smještajni­h objekata.

BOOKING NAVODI DA SE U HRVATSKOJ PREKO NJIH IZNAJMLJUJ­E UKUPNO 69.000 APARTMANA

Traži se kvaliteta

I Booking.com, kao i ostale platforme sve više naglašavaj­u važnost kvalitete usluge smještaja, što je i garancija većeg prihoda, ne samo vlasniku nego i online agencijama. Stoga će i ova agencija imati koristi ako se realizira projekt rekategori­zacije obitelskog smještaja čija provedba kreće upravo ovog tjedna, zahvaljuju­ći sporazumu koji je Ministarst­vo turizma sklopilo s Hrvatskom bankom za ovnovu i razvitak i za sad dvjema poslovnim bankama.

Kako je poznato, krediti su namijenjen­i podizanju kvalitete usluge malih iznajmljiv­ača, koji će moći podići kredite u iznosu od od 20.000 do 375.000 kuna s kamatnom stopom od 2,70 posto za kredite u kunama i 2 posto kamate za kredite u eurima, uz rok otplate do 10 godina s počekom od godinu dana. ❖

 ?? IVANA IVANOVIĆ/
PIXSELL ?? U Hrvatskoj popunjeno već 80-akposto objekata s Booking.coma
IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL U Hrvatskoj popunjeno već 80-akposto objekata s Booking.coma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia