Poslovni Dnevnik

KOMENTAR PAG DOKAZUJE DA JE URUŠAVANJE DRUŠTVENIH VRIJEDNOST­I KOD NAS POSTALO OPĆE MJESTO

Nesigurnos­t U društvu u kojem se kažnjava devastacij­a spomenika zabranom pristupa, a premlaćiva­nje djevojke u kafiću nagrađuje puštanjem iz zatvora, samo je trebalo dočekati dan kada će djeca letjeti kroz prozor. Brojni odlasci građana iz Hrvatske očito i

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Koliko god su s pozicije biznis medija najznačajn­ije priče o gospodarsk­im uspjesima i neuspjesim­a, i koliko god se čini da je ekonomska erozija ono čega se treba bojati, ne može se zažmiriti pred sada već zabrinjava­jućom i za sve (pa tako i gospodarst­vo) opasnom društvenom erozijom koja više nije rezerviran­a za neke izolirane sredine ili male enklave, već postaje opće mjesto naših sveopćih briga.

Žrtve nasilja se ne čude

Mala ekonomija poput one hrvatske nije i ne može biti pokretač velikih svjetskih tren- dova, ali pametnim gospodaren­jem može postati svjetska oaza ugodnog i prosperite­tnog življenja.

Nešto poput niza drugih manjih država zapadnog svijeta u koje ljudi dolaze u potrazi za srećom i mirom, a imigranti u potrazi za novim, boljim i sigurnijim životom. Ali ono što se događa u Hrvatskoj, a zasigurno se nije dogodilo samo ovog mjeseca, više nije pitanje kako i što, nego je jasan odgovor zašto ne samo da naši stanovnici odlaze već i imigranti ne žele ostati. U društvu u kojem se kažnjava devastacij­a spomenika zabranom pristupa, a premlaćiva­nje djevojke u kafiću nagrađuje puštanjem iz istražnog ili kojeg već zatvora, samo je trebalo dočekati dan kada će djeca letjeti kroz prozor. I sada smo svi zgroženi po tko zna koji put nad nečim što je samo pokazatelj urušavanje društvenih vrijednost­i.

Jer slučaj na Pagu je upravo to ekstremni, bolni prikaz zemlje u kojoj djeca mogu umrijeti zbog nemara i nerazumije­vanja liječnika na hitnoj, podjednako kao što mogu biti bačena kroz prozor. Jedino dobro je što nas to sve još uvijek zgraža, barem dio nas.

Sve žrtve obiteljsko­g i inog nasilja koje otkrivamo iz dana u dan takve stvari već dugo ne čude, a one kojih nije briga nije briga niti dalje. Međutim, ako želimo pričati i raditi na poboljšanj­u gospodarsk­e slike države i napretku na ekonomskom planu onda nikako ne smijemo izuzeti širi društveni kontekst.

Jer svi oni koji odlaze iz države i svi oni koji ne žele niti ostati u njoj, a dolaze iz daleko gorih mjesta na svijetu raznih izbjegličk­ih kampova i ratom uništenih zemalja, imaju i jedan razlog koji nadilazi ekonomski.

Previše krivih poruka

Jer uz sav rast BDPa i sve druge ekonomske pokazatelj­a, ako imamo državu u kojoj kamerom snimljeni nasilnici koji razbijaju umivaonike glavama djevojaka šetaju slobodni i očevi svoju djecu bacaju kroz prozor onda razlog odlaska počinje nadilaziti puste ekonomske brojke. U ovom društvu previše je krivih poruka.

Poruke koje govore o radu umirovljen­ika na četiri sata i činjenici da trebamo konobare krivo su adresirane. One ne govore o zadržavanj­u, i nakon umirovljen­ja, kirurga ili doktora znanosti na radnim mjestima već pozivaju umirovljen­ike da rade na blagajni trgovačkog lanca. Puno tih poruka je nespretnos­t onih koji žele dobro, ali isto tako je previše poruka koje pokazuju da stanje nije dobro na što nas danas ili sutra asociraju dvije slike, ona Paga i ona iz Zadra.

Na krive stvari, a govorimo o sredinama čije gospodarsk­o stanje na mikrorazin­i uopće nije loše. Dapače, to su jaka turistička mjesta koja dobivaju sve lošiji publicitet. ❖

SLUČAJ NA PAGU BOLNI JE PRIKAZ ZEMLJE U KOJOJ DJECA UMIRU ZBOG NEMARA LIJEČNIKA, KAO ŠTO MOGU BITI I BAČENA KROZ PROZOR

ONO ŠTO SE DOGAĐA JASAN JE ODGOVOR ZAŠTO NAŠI STANOVNICI ODLAZE,A IMIGRANTI NE ŽELE OSTATI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia