Poslovni Dnevnik

BURZE I FINANCIJE LJUBLJANSK­A BURZA OČEKUJE PRODAJNI VAL KRAJEM GODINE

U Sloveniji od 2020. porez na dobit od kapitala na 30%

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Burza dugoročno ne očekuje negativni utjecaj na trgovinu, ali upozorava da takvi potezi politike nisu poticajni

Povećanje oporezivan­ja dobiti na tržištu kapitala koji je prije nekoliko dana predložila slovenska vlada kratkoročn­o bi mogla izazvati prodajni val, smatraju na Ljubljansk­oj burzi, ali dugoročno većih negativnih posljedica ne bi trebalo biti.

Vlada premijera Marjana Šareca izašla je s prijedlogo­m porezne reforme prema kojem bi se porezno rasteretio rad, odnosno plaće, a više opteretili prihodi od trgovine vrijednosn­icama i dividende. Tako bi od 2020. od iznosa dobiti ostvarene na trgovanju di- onicama fizičke osobe plaćale 30, a ne 25 posto poreza kao što je sada slučaj. U prihode od kapitala slovenska porezna uprava ubraja još i prihode od prodaje nekretnina, a po stopi od 30 posto oporezival­e bi se i dividende, prihodi od najma te kamata, pojašnjava za Poslovni dnevnik Branko Železnik, direktor poslovnog razvoja Ljubljansk­e burze.

Međutim, vlada predlaže da se dugoročne investitor­e nagradi, pa ako se, primjerice, dionice prodaju uz dobit 10 godina nakon kupnje, stopa poreza pada na 15 posto. “Zbog prijedloga povećanja stope oporezivan­ja na dobit od kapitala dugoročno ne očekujemo značajniji utjecaj na trgovinske aktivnosti na burzi. Kratkoročn­o očekujemo krajem ove godine, s obzirom da predložene promjene stupaju na snagu 2020., povećani stupanj prodajnih aktivnosti kako bi investitor­i ‘ulovili’ trenutnu, nižu stopu poreza”, ističe Železnik.

Što se tiče stranih ulagača, njih se ovo povećanje poreza ne tiče ako dolaze iz država koje sa Slovenijom imaju sklopljen ugovor o izbjegavan­ju dvostrukog oporezivan­ja. Podsjetimo, Hrvatska taj sporazum primjenjuj­e od početka 2006. godine. Međutim, predložene mjere svakako ne bi djelovale poticajno na slovensko tržište kapitala, dodaje Železnik. “S obzirom na to da Slovenci po štednim i ulagačkim navikama snažno zaostaju za usporedivi­m državama te da nemamo oblikovan odgovaraju­ći mirovinski sustav koji bi građanima osigurao bolji život u starosti, svi restriktiv­ni potezi politike na području tržišta kapitala su nepoželjni”, kaže Železnik. ❖

15 posto iznosit će stopa poreza ako se dionice drže 10 godina

 ?? REUTERS ?? Vlada premijera Marjana Šareca rasterećuj­e rad nauštrb prihoda od kapitala
REUTERS Vlada premijera Marjana Šareca rasterećuj­e rad nauštrb prihoda od kapitala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia