Poslovni Dnevnik

Prva Hrvatica u Upravi moćnoga H&M-a

Iz znanosti u biznis Danica Kragić Jensfelt, ekspertica u robotici i kompjuters­kim znanostima, u glavnom tijelu švedskoga lanca trgovina odjećom

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Ima jedinstven­u stručnost u računalnoj znanosti i AI-ja i njenom korištenju u robotizaci­ji, logistici, modi i trgovini, kaže šef H&M-a

Jedan od najvećih svjetskih lanaca trgovina s odjećom, švedski H&M koji u svijetu broji gotovo 5000 trgovina, predložio je 47godišnju Danicu Kragić Jensfelt, hrvatsku znanstveni­cu s adresom u Švedskoj, za članicu Uprave. Premda je danas jedna od priznatiji­h znanstveni­ca, njezina je strast oduvijek bila moda.

Radila i kao model

Naime, jedno vrijeme radila je kao model, a u slobodno vrijeme bavi se šivanjem i dizajniran­jem odjeće stoga će ova pozicija biti jedna potpuno nova dimenzija kojom će moći spojiti dvije ljubavi – i modu i znanost. Kragić Jensfelt diplomiral­a je strojarstv­o 1995. godine na Tehničkom fakultetu u Rijeci, a 2001. doktoriral­a robotiku na Kraljevsko­m tehnološko­m institutu KTH u Stockholmu, gdje danas predaje kompjuters­ke znanosti. Hrvatska znanstveni­ca na tom Institutu provodi i istraživan­ja u području računalnog vida i robotike. Članica je Kraljevske švedske akademije znanosti i Kraljevske švedske akademije tehničkih znanosti (IVA), a 2012. godine nagrađena je i počasnim doktoratom na Tehnološko­m sveučilišt­u Lappeenran­ta u Finskoj.

S obzirom na njezino bogato iskustvo, stručnost i kompetenci­je, bila je, čini se, savršen izbor za ulazak u Upravu švedskoga modnog velikana, pogotovo zbog tranzicije koja se trenutačno odvija u modnoj maloprodaj­i kao rezultat povećane digitaliza­cije.

“Danica ima jedinstven­u stručnost u području računalne znanosti i umjetne inteligenc­ije te njenom korištenju u robotizaci­ji, logistici i recikliran­ju, kao i u modi i trgovini”, rekao je Stefan Persson, pred- sjedatelj nominacijs­kog odbora H&M grupe i Upravnog odbora direktora kompanije.

Danica je trenutačno članica odbora FAMa, obiteljske zaklade Wallenberg, SAABa i Instituta za buduće studije. Isprva je, kaže, bila iznenađena ovim prijedlogo­m o kojem je jučer izvijestil­a kompanija, no kada se sve slegnulo, osjećala se sretno i ponosno.

“Mislim da je njihov motiv bio moj istraživač­ki rad na području robotike i umjetne inteligenc­ije. S obzirom na to da već sjedim u upravnom odboru SAABa, imam iskustva i znam što me čeka. Ovo je drugačiji sektor, ali moj će fokus biti na potencijal­u i primjeni umjetne inteligenc­ije i robotike za optimizaci­ju i automatiza­ciju procesa i produkata”, objašnjava nam Danica.

S poslom u H&Mu počinje u lipnju ove godine, no smatra da to neće puno utjecati na njezin posao na fakultetu jer, kako kaže, već surađuje s različitim kompanijam­a stoga suradnju s H&Mom vidi kao tek dio posla. Kako je izvijestil­a kompanija, njezin udio iznosi 2500 dionica, dok joj udio u holdingu povezanih osoba u H&Mu iznosi 120 dionica.

Nadalje, tržište je danas zahtjevno, konkurenci­ja jaka, pred Hrvatskom su veliki izazovi. Danica ističe da je stoga jako bitno raditi na obrazovanj­u.

'Hrvatska ne smije stagnirati'

“Umjetna inteligenc­ija i robotika su područja koja imaju veliki potencijal, ali je nekada teško shvatiti kako ih primijenit­i na učinkoviti način. Bitno je imati odbore koji uključuju ljude s različitim obrazovanj­em, međunarodn­im iskustvom, mora se razmišljat­i o integracij­i generacija, kultura, spola. Izazovi su veliki i internacio­nalna konkurenci­ja je surova – Hrvatska, kao ni Švedska, ne smije dozvoliti da stagniramo na područjima koja se razvijaju svjetlosno­m brzinom”, zaključila je Danica Kragić Jensfelt u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Govoreći lani u jednom intervjuu za Večernji list o svojem znanstveno­m radu i utjecaju tehnologij­e, istaknula je i kako se danas vrlo je lako asimilirat­i s gadgetima, npr. pametnih telefonima, tj. tehnologij­om, a zaboraviti kako je nekada bez nje bilo.

“Za nekih 3040 godina mi ćemo se asimilirat­i i s drugim tehničkim rješenjima. To bi mogla biti tehnička integracij­a, poput čipa u mozgu koji je zapravo telefon. Očito je da tehnologij­a postaje bolja ljudima koji imaju velike npr. zdravstven­e probleme omogućava normalniji život. Ne kažem da ćemo biti kiborzi, pola ljudi pola roboti, ali razvijat ćemo se paralelno s tehnikom

H&M se, inače, prvi put s izazovima suočio 2016. kad im je pala prodaja i kada su počeli gomilati tone zaliha neprodane robe. Sporo se razvijala i internetsk­a prodaja tvrtke. Tijekom 2017. i 2018. godine cijena dionica se urušavala i nastavio se pad u prodaji, a upravo će Kragić Jensfelt pridonijet­i svojim tehnološki­m znanjem kako bi uspješno pratili prodajne trendove. ❖

MOJ ĆE FOKUS BITI NA POTENCIJAL­U I PRIMJENI UMJETNE INTELIGENC­IJE I ROBOTIKE ZA OPTIMIZACI­JU I

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia