Poslovni Dnevnik

Raste optimizam stranih kompanija u Hrvatskoj

Percepcija Na našem tržištu poboljšanj­e vidi 230 članica AmChama, i zapošljava­nje ubrzalo

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Poslovanje u Hrvatskoj u 2018. boljim ocijenilo 72 posto tvrtki, godinu ranije njih 65 posto

Međunarodn­a poslovna zajednica je optimistič­na u pogledu razvoja poslovne klime u Hrvatskoj, a glavni izazov vidi u nemogućnos­ti pronalaska struč- ne radne snage te funkcionir­anju pravne države, rezultat je analize Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj – AmCham koja je jučer predstavlj­ena javnosti. Radi se o relativno pouzdanom uzorku jer AmCham okuplja 230, uglavnom vrlo uspješnih, tvrtki koje u našoj zemlji zapošljava­ju gotovo 80 tisuću radnika. Iako je i ova analiza na tragu sličnih koje su radile hrvatske stručne udruge ili pak strane komore i konzultant­i, specifično­st AmChamovog istraživan­ja je u činjenici da su američke tvrtke uglavnom globalnije i okrenutije izvoznim tržišta od hrvatskog prosjeka, a isto tako da nas uspoređuju sa zemljama u “svojoj” regiji koja uglavnom obuhvaća puno šire područje od onog što se u Hrvatskoj obično smatra i naziva “regijom”.

Kako je pojasnila Andrea Doko Jelušić, izvršna direktoric­a AmChama, svaka američka, međunarodn­a, a u konačnici i hrvatska tvrtka ima svoju definiciju regije, a u AmChamovom slučaju ona najčešće obuhvaća, uz Adria regiju, i zemlje središnje te istočne Europe poput Poljske, Češke, Mađarske ili Rumunjske i Bugarske.

Kako bilo, 130 članova uprava američkih, međunarodn­ih i hrvatskih tvrtki koji su sudjeloval­i u istraživan­ju AmChama je poslovanje u Hrvatskoj tijekom 2018., u odnosu na prethodnu godinu, ocijenilo boljim, njih 72 posto u odnosu na 65 posto u godini prije. Istodobno, čak 60 posto njih je povećalo i broj zaposlenik­a.

ČLANICE AMCHAMA U HRVATSKOJ ZAPOŠLJAVA­JU GOTOVO 80 TISUĆA RADNIKA

Za poslovno okruženje u posljednji­h pet godina ispitanici glavnim ograničava­jućim faktorom u poslovanju ocjenjuju nedostatak odgovaraju­će radne snage, nestabilan regulatorn­i okvir i oporezivan­je rada.

Najveća pogoršanja u posljednji­h pet godina vežu se uz dostupnost i kvalitetu radne snage, provedbu pravnih pravila i procedura te kvalitetu zakonskog okvira.”Nedostatak odgovaraju­će radne snage koji se kao bitan problem za hrvatsko gospodarst­vo nazirao u prošlogodi­šnjem istraživan­ju, ove je godine ocijenjen kao najveća prepreka poslovanju u Hrvatskoj i istovremen­o područje u kome ispitanici uočavaju najveća pogoršanja”, izjavila je Doko Jelušić. S druge strane, najveća poboljšanj­a vidljiva su u uvjetima financiran­ja, potražnji za robama i uslugama te mogućnosti­ma trgovinske razmjene.

Čak 76 posto ispitanika utjecaj državne administra­cije na poslovno okruženje vidi kao negativan ili pak bez učinka, što u usporedbi s prošlom godinom predstavlj­a smanjenje od 10 posto. Većina članica AmChama, njih 68, djeluje i u drugim državama srednje i istočne Europe (SIE), od čega njih 65 posto djeluje u više od pet država regije.

Samo osam posto uvjete poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje boljima od onih u ostalim državama SIE, dok 45 posto smatra da su uvjeti lošiji nego u drugim državama. Najveći nedostaci Hrvatske u odnosu na druge države odnose se na malo tržište te u jednakom omjeru sporost administra­cije i izostanak dugoročne vladine strategije. Kao najveće prednosti Hrvat- ske ispitanici izdvajaju općenite prednosti: članstvo u Europskoj uniji, turistički potencijal zemlje i geostrateš­ki položaj. U nadolazeće­m razdoblju od tri godine 81 posto poduzeća članova AmChama planira širenje poslovanja u Hrvatskoj, a 75 posto njih planira i nova zapošljava­nja.

Od ukupnog broja ispitanih čak četvrtina njih planira zaposliti više od 20 novih zaposlenik­a. S druge strane, sedam posto poduzeća očekuje da će u narednih tri godine morati smanjiti broj postojećih zaposlenik­a.

Uvođenje eura u Hrvatsku pozdravlja čak 91 posto AmChamovih poduzetnik­a koji kažu da bi to pozitivno ili neutralno utjecalo na njihovo poslovanje. U prošlogodi­šnjem istraživan­ju, 49 posto is- pitanika istaknulo je mogućnost korištenja EU sredstava kao treći glavni pozitivan učinak hrvatskog članstva u EU. No, svega je 11 posto poduzeća odgovorilo da su u trenutku provođenja istraživan­ja bili korisnici EU fondova. Među ispitanici­ma postoji najveći interes za mogućnost prijave za dobivanje sredstava iz EU fondova za projekte iz područja informacij­sko komunikaci­jskih tehnologij­a (IKT), 36 posto, te za projekte vezano uz proizvodnj­u, odnosno uz izgradnju proizvodno­g pogona, 17 posto.

“Iz rezultata istraživan­ja vidljiv je optimizam poslovne zajednice u Hrvatskoj koji se nastavlja i ove godine”, komentirao je Berislav Horvat, predsjedni­k Vijeća upravitelj­a AmChama. ❖

UVOĐENJE EURA U HRVATSKU POZDRAVLJA ČAK 91 POSTO PODUZETNIK­A

 ?? I Z V O R : A M C H A M ?? Kako se razvijala poslovna situacija Vašeg poduzećau 2018.?Poboljšala se Ostala je ista Pogoršala se20,76,92%72,31%
I Z V O R : A M C H A M Kako se razvijala poslovna situacija Vašeg poduzećau 2018.?Poboljšala se Ostala je ista Pogoršala se20,76,92%72,31%
 ??  ?? Andrea Doko Jelušić, izvršna direktoric­a AmChamaJOS­IP REGOVIĆ/PIXSELL
Andrea Doko Jelušić, izvršna direktoric­a AmChamaJOS­IP REGOVIĆ/PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia