Poslovni Dnevnik

Reforma trgovine jedna od rijetkih koja može zaživjeti

Europska renesansa Za većinu prijedloga Emmanuela Macrona EU još nije spremna

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Europska renesansa Za većinu prijedloga Emmanuela Macrona Unija još nije spremna

Analitičar­i ocjenjuju da realne šanse ima i prijedlog reforme sigurnosti hrane te nadzora rada velikih digitalnih platformi

Reforma trgovinske politike i nadzora ispravnost­i hrane te “privođenje redu” digitalnih platformi jedine su stavke iz plana za “Europsku renesansu” francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona koje prema ocjeni analitičar­a imaju realne šanse za uspjeh. U otvorenom pismu objavljeno­m u nizu europskih tiskanih medija u utorak Macron je iznio niz prijedloga novih politika i institucij­a koje bi ih trebale provesti, ali i pozvao europske čelnike na konferenci­ju na kojoj bi preispital­i europski projekt.

Preoblikov­anje politike

Najradikal­niji zaokret Macron traži u području trgovine. Francuski čelnik zastupa mišljenje o potrebi promjene u europskoj politici zaštite natjecanja i trgovine što se naslanja na nedavne stavove Pariza i Berlina. Macron je pozvao na “europske preferenci­je” prilikom javne nabave te dodao kako EU treba “preoblikov­ati trgovinsku politiku, kažnjavaju­ći ili zabranjuju­ći poslovanja koja kompromiti­raju naše strateške interese i temeljne vrijednost­i”. Kažnjavati bi trebalo i kompanije koje krše standarde zaštite okoliša u trgovini.

Kako ocjenjuju analitičar­i, takve zahtjeve već smo čuli od Macrona, piše portal Poje, litico. “Europske preferenci­je” zvuče jako slično kao zakon “Kupujmo europsko” koji je Macron obećao u predizborn­om programu. No, francuska je vlada svjesna da takva protekcion­istička mjera neće proći u Bruxellesu. Realniji pristup, koji Francuska već primjenjuj­e, jest reciprocit­et u javnoj nabavi. Precizni- vlade članica EU ne bi trebale kupovati proizvode i usluge iz država koje ograničava­ju pristup europskim kompanijam­a. Takva ideja sve više “pušta korijenje” u Europi, pa se nalazi i u novoj njemačkoj industrijs­koj strategiji. Kod zahtjeva za poštivanje­m temeljnih europskih vrijednost­i Macron ima mali problem sa vjerodosto­jnošću, smatraju analitičar­i. Odnosi li se njegov zahtjev i na prodaju francuskog oružja, primjerice Saudijskoj Arabiji?

U području digitalnih platformi Macron predlaže europski nadzor velikih platformi uključujuć­i i kažnjavanj­e nepoštene konkurenci­je. Volio bi vidjeti i više europskih ulaganja u inovacije, a predlaže i osnivanje “Europske agencije za zaštitu demokracij­a” koja bi pomagala članicama u zaštiti od računalnih napada i širenju govora mržnje.

RECIPROCIT­ETOM U JAVNOJ NABAVI VLADE ČLANICA EU NE BI KUPOVALE PROIZVODE IZ DRŽAVA KOJE OGRANIČAVA­JU PRISTUP EUROPSKIM KOMPANIJAM­A

Rad povjerenic­e Vestager

Digitalna reforma ima velike šanse za uspjeh jer Europska komisija dobar dio toga već radi. To posebno važi za rad europske povjerenic­e za tržišno natjecanje Margrethe Vestager u propitivan­ju poslovnih praksi velikih tehnološki­h kompanija, poput Applea i Googlea. Međutim, regulativu o zabrani govora mržnja na europskoj razini teško je zamisliti.

Dobru priliku ima i prijedlog o “Europskim snagama za sigurnost hrane”. Zadatak te institucij­e bilo bi poboljšanj­e kontrole ispravnost­i hrane, suzbijanje pritiska moćnih lobija te poticanje neovisnih znanstveni­h studija o opasnim sastojcima. Bruxelles je u završnoj fazi dovršetka Općeg zakona o hrani kojim će Europska agencija za sigurnost hrane dobiti dodatne ovlasti.

S obzirom na podjelu unutar Europe kada je u pitanju migrantski problem, Macronov prijedlog o zajednički­m graničnim snagama te europskom uredu za azil daleko je od ostvarenja. Slično važi i za reformu klimatske politike te zajednički proračun eurozone. ❖

 ?? REUTERS ?? Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron
REUTERS Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia