Poslovni Dnevnik

Coca-Cola najgora na burzi, a Pepsi narastao već šest posto

Investitor­i traže osvježenje Dionice divova gaziranih pića u suprotnim smjerovima

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Investitor­i traže osvježenje Dionice divova gaziranih pića u suprotnim smjerovima

Analitičar­i tvrde da CocaColina dobit sporo raste zbog oslanjanja na pića, dok su Pepsijeva prednost grickalice

Dionice dvaju najvećih svjetskih proizvođač­a gaziranih pića ove su godine krenule u suprotnim smjerovima. Dionica CocaCole za 2019. bilježi četiri posto minusa što samo po sebi ne zvuči strašno. Međutim, izvedba Cole ima bitno drugačiju perspektiv­u ako se usporedi s rastom indeksa Dow Jones i S&P 500 koji bilježe plus od čak 12 posto. Štoviše, CocaColina dionica među većim je gubitnicim­a iz sastava tih indeksa, piše CNN.

S druge strane, CocaColin vječni rival Pepsi svojim je dioničarim­a za ovu godinu već donio šest posto povećanja vrijednost­i što je, doduše, lošije od rasta cijelog tržišta. Analitičar­i smatraju da je CocaColin problem oslanjanje isključivo na pića što je nedavno ponovio i izvršni direktor James Quincey. Iako je posljednji­h godina preuzimanj­ima tvrtki povećala raznovrsno­st svog portfelja, CocaCola i dalje je kompanija čija prodaja (i dobit) sporo rastu. Uz slabašne vlastite prognoze za 2019., analitičar­i procjenjuj­u da će CocaColi- na zarada po dionici rasti svega pet posto godišnje u srednjoroč­nom razdoblju. S obzirom na velik udjel prihoda iz inozemstva, ove godine dobit kompanije mogao bi nagristi i snažan dolar.

S druge strane, Pepsijeva prednost je poslovanje s grickalica­ma. Pepsijev brend čipsa FritoLay posljednji­h nekoliko godina ostvaruje snažniji rast prodaje i profitabil­nosti od segmenta gaziranih pića. Vivien Azer, analitičar­ka tvrtke Cowen, napisala je u bilješci klijentima kako okretanje prema čaju, vodi, kavi i prirodnim sokovima za CocaColu ima smisla, ali i da će kompanija osjetiti usporavanj­e globalne ekonomije. ❖

 ?? REUTERS ?? Pepsijev čips donosi više prihoda od pića
REUTERS Pepsijev čips donosi više prihoda od pića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia