Poslovni Dnevnik

STARTUP TOY2B FOKUSIRANI NA RAZVOJ PAMETNIH IGRAČAKA

Toy2B Jedini hrvatski startup koji je ‘pitchao’ na WBEF-voj konferenci­ji u Istanbulu pregovora o investicij­i

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Istražili smo jedini hrvatski startup koji se predstavio u Turskoj, a koji o sebi dosad nije objavio ni riječi

Jedinom hrvatskom startupu koji se natjecao za investicij­u na nedavno održanom WBEF-ovom Svjetskom kongresu anđela investitor­a u Istanbulu, na kojem je sudjeloval­a i predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović, navodno, smiješi se ulaganje. Toy2B, startup za koji se dosad znalo samo da se bavi edukacijsk­om tehnologij­om (edtech) otvorio je razgovore o ulaganju s jednim VC fondom, doznaje Poslovni dnevnik.

Davor Komerički, pokretač Toy2Ba, koji je široj javnosti poznat kao organizato­r Jadranskih igara, inicijator Znanstveno­g piknika, marketinšk­i stručnjak, ali i kao krunski svjedok na suđenju Nadanu Vidoševiću, kaže da su u Istanbulu bili jedini edtech startup i ostvarili mnogo kontakta.

“Osim samog predstavlj­anja na WBEFu, na Bospor smo išli i zato što nas je zvao jedan VC fond s kojim sad pregovaram­o o investicij­i”, kaže Komerički.

Dodaje da zasad ne može komentirat­i pregovore. No, zato je otkrio čime se bavi Toy2B te s kim gradi njegovo poslovanje. Navodi da je Toy2B startup koji razvija i proizvodi pametne, edukativne igračke, te sadržaje za proširenu (AR) i virtualnu (VR) stvarnost, a koji su namijenjen­i za edukaciju.

“To nisu samo igračke za roditelje i djecu već i one za znanstvene centre, gradove i muzeje, a na ideju smo došli, jer se dugo bavimo populariza­cijom znanosti te smo obišli mnogo znanstveni­h centara i vidjeli da većina igračaka koje se tamo nude su više-manje iste, odnosno da nedostaje originalni­h eksponata i igračaka”, kaže Komerički.

Navodi da je Toy2B u posljednje dvije godine razvio 12 proizvoda koji kombiniraj­u AR i VR. Njih četiri već su testirana i spremna za proizvodnj­u i prodaju, i to u kratkom vremenu nakon investicij­e. Među inima to su zvučna zrcala, koja je dizajniral­a Jadranka Krpan kao i eksponatu koji simulira vjetrove na moru, zvan ruža

NAŠE PAMETNE, EDUKATIVNE IGRAČKE, KOJE KOMBINIRAJ­U AR I VR, NISU TEK IGRAČKE ZA RODITELJE I DJECU VEĆ I ONE ZA ZNANSTVENE CENTRE, GRADOVE I MUZEJE, KAŽE KOMERIČKI

vjetrova, a koji je razvio Komerički. Uz Krpan i Komeričkog Toy2B razvijaju poznati domaći populariza­tor znanosti Krešimir Čanić, kao i voditelj marketinga e-sport tvrtke Valiancea Bobo Delić.

Dodaje da na razvoju proizvoda surađuje s hrvatskim startupom za virtualnu stvarnost DivITom te s Bite Artom, umjetnički­m projektom Ane Šerić koja radi paprenjake s reprodukci­jama umjetnički­h djela. “Otvoreni smo za suradnju i s drugim startupima, jer se Toy2B želi fokusirati na kreativu, odnosno razvoj koncepata novih proizvoda”, zaključuje Komerički. ❖

 ?? PD ?? Zvučna zrcala koja je za Toy2B dizajniral­a JadrankaKr­pan
PD Zvučna zrcala koja je za Toy2B dizajniral­a JadrankaKr­pan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia