Poslovni Dnevnik

Ako koalicijsk­i partneri odobre, rescue aid Vlada donosi u petak

Prvi put Horvat, Debeljak, Uprava Uljanika i sindikati jučer napokon za stolom

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Debeljak je novinarima pojasnio kako je spreman financirat­i dovršetak gradnji brodova koji su otkazani

Za točno tjedan dana, prema dogovoru s Europskom komisijom, Republika Hrvatska treba u Bruxelles dostaviti program restruktur­iranja Uljanik grupe ispregovar­an s Upravom i strateškim parterom, kako bi ga se u cijelosti stavilo u okvire svih direktiva kroz narednih tri do pet mjeseci.

Probijanje rokova

Nije izgledno da će se taj rok ispoštovat­i, jer tek jučer prvi put su za stol službeno sjeli uprava Uljanika, ministar gospodarst­va Darko Horvat, i odabrani strateški partner Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplit­a, te predstavni­ci sindikata, ali čini se izglednim da će se na njemu ipak početi raditi.

U petak na Vladi ministar Horvat najavio je, prođe li prethodnu proceduru, poglavito među koalicijsk­im partnerima, usvajanje odluka o novom rescue aidu, koji, kako je izjavio, neće opterećiva­ti niti proračun, niti strateškog partnera.

Kako se iz njegove izjave moglo saznati, država će za kredit Uljanika jamčiti imovinom iz svog portfelja i to se ne- će tretirati kao potporu. Sam iznos novog Uljanikovo­g rescue aida ministar nije precizirao, no Bruxellesu je bilo utvrđeno da će biti na razini od 600 milijuna kuna.

Tu prijelaznu fazu osigurat će država, ali je, kaže Horvat, i strateški partner iskazao želju “uletjeti” s 35 milijuna eura. O samim jamstvima za njegov angažman na sastanku nije bilo riječi, kaže Horvat, no Debeljak je novinarima pojasnio kako je spreman financirat­i dovršetak gradnji brodova koji su otkazani, on bi osigurao financiran­je materijala i radova, a kao osiguranje traži upis hipoteke na iste brodove.

Mimo rescue aida i ovog angažmana Debeljaka, država u ovom trenutku još pregovara s Jan de Nulom, naručitelj­em jaružala za čiju je gradnju raskinut ugovor zbog kašnjenja i proračunu visi naplata 124 milijuna eura jamstava. Sudeći prema Horvatovim najavama, postoji velika mogućnost da se taj brod ipak dovrši u pulskom škveru, a da bi u tom slučaju država platila 18 milijuna eura, dok bi u slučaju da kupac odveze brod u drugo brodogradi­lište trebala platiti 30 milijuna eura.

Horvatov apel sutkinji

Ministar Horvat najavio je da će pokušati uvjeriti uputiti i zamolbu sutkinji trgovačkog suda u Rijeci uoči današnjeg ročišta u prethodnom stečajnom postupku za 3. maj, da zbog svih navedenih razloga koji daju optimizam u rješavanju problema ovih brodogradi­lišta ne pokrene stečaj u 3. maju. ❖

PRIJELAZNU FAZU OSIGURAT ĆE DRŽAVA, ALI JE I STRATEŠKI PARTNER ISKAZAO ŽELJU ‘ULETJETI’ S 35 MILIJUNA EURA, REKAO JE MINISTAR GOSPODARST­VA DARKO HORVAT

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Jaružalo također čeka odluku 's vrha'
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Jaružalo također čeka odluku 's vrha'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia