Poslovni Dnevnik

Sabol InfoDomu prodao tvrtku Računi.hr

Objedinjav­anje Zahuktavaj­u se pripreme za srpanj kad e-račun postaje obvezan u javnoj nabavi

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

InfoDom je pored tvrtke Damira Sabola preuzeo i HT-ov servis Sviracuni.hr te potvrdio ambicije u području e-računa

Damir Sabol, poslovni anđeo koji je Hrvatskom telekomu za 100 milijuna kuna prodao Iskon, što tu akviziciju čini najvećim domaćim startup “exitom” dosad, prodao je još jednu svoju tvrtku Računi.hr. Riječ je o prvoj tvrtki koja je ponudila uslugu eračuna u Hrvatskoj, i to još prije devet godina. Kupac je zagrebačka InfoDom grupa, članica CISExa i jedna od 50 najvećih softverski­h kompanija u Hrvatskoj.

Međutim, to nije jedini biznis s eračunima koji je InfoDom preuzeo. Softverska tvrtka sada upravlja i sa servisom Sviracuni.hr, koji je posljednji­h pet godina pod svojim okriljem gradio Hrvatski telekom. HT je u siječnju 2014. godine predstavio vlastiti servis za eračune nazvan Sviracuni.hr. Njime je konkuri- rao ponudi Sabolove tvrtke Računi.hr. Operaterov servis nastao je kao plod partnerstv­a upravo s tvrtkom InfoDom. HT je ponudio korisnike, a InfoDom tehnologij­u. InfoDom je nakon toga ugovorio suradnju sa Sabolovom tvrtkom Računi.hr pa je servis Sviracuni.hr postao prvi u Hrvatskoj koji je omogućio plaćanje eračuna kreditnim i debitnim karticama svih domaćih i stranih banaka. I Damir Sabol i HT potvrdili su nam ove navode. Sabol kaže da se odlučio više fokusirati na Microblink, tvrtku koja je razvila najbrži mobilni skener dokumenata na svijetu te na Photomath, najuspješn­iju hrvatsku mobilnu aplikaciju ikad, koja ima više od 100 milijuna korisnika.

“Kako smo se mi više fokusirali na Microblink i Photomath, a Infodom ima ambicije u području eračuna, najviše je imalo smisla da se posao objedini tamo gdje je fokus tvrtke i menadžment­a i preuzimanj­e je za obje tvrtke imalo najviše smisla”, kaže Sabol. U HTu kažu da uslugu Sviracuni.hr, tj. ‘Electronic Bill Presentmen­t and Payment’, koju je HT razvio s InfoDomom, od 1. ožujka preuzeo Teledom, tvrtka u sastavu InfoDom grupe.

UHT-u dodaju da ostaju u poslu s eračunima, ali kroz novu, vlastitu uslugu nazvanu EDI. Naglašavaj­u da usluge Sviracuni. hr i EDI nisu povezane. “Zahvaljuju­ći usluzi EDI, poslovni partneri mogu slati i primati poslovne dokumente – račune, narudžbeni­ce, otpremnice, primke, obavijesti o plaćanju, stanje skladišta i slično – u standardno­m eobliku”, kažu u HTu.

Slavko Vidović, osnivač i direktor InfoDoma kaže da je jako zadovoljan s preuzimanj­em tvrtke Računi.hr kao i usluge Sviracuni.hr. Navodi da obje planira okrupniti pod brendom Sviracuni.hr te tako integrirat­i na jednom mjestu usluge za sve tipove eračuna za građane, OPGove, male i srednje poduzetnik­e, gradove i komunalna poduzeća.

“Želimo ubrzati poslovanje u Hrvatskoj, a Sviracuni.hr prva je platforma kod nas, koja vam omogućuje da izdajete i primate račune ne samo prema drugim biznisima, već i prema građanima kao krajnjim korisnicim­a i javnoj upravi”, kaže Vidović.

Dodaje da oni osiguravaj­u interkonek­ciju prema drugim pružatelji­ma usluga, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu. U InfoDomu navode da servis Sviracuni.hr već sad ima solidnu korisničku bazu. “Naše usluge koristi više od 30.000 građana, pet od deset najvećih banaka u Hrvatskoj, kao što su Erste, RBA, HPB, Addiko i OTP, zatim sedam telekom operatera, jedna kartičarsk­a kuća i sedam proizvođač­a ERP softvera”, kaže Vidović.

Dodaje da eračune preko njihovog servisa mogu iz- dati svi oni kao i još 12 komunalnih poduzeća poput riječkog Vodovoda i plinskog distribute­ra u Koprivnici.

Kao ni Sabol, a ni HT, tako ni Vidović nije komentirao vrijednost ova dva posla. Navodi tek da je dosad u razvoj ove svoje platforme, koja ima druge mogućnosti, InfoDom uložio, izravno i neizravno, do 20 milijuna kuna. Tolika ulaganja, kao i sve snažnija konkurenci­ja na tržištu eračuna, rezultat su digitaliza­cije računa u javnoj nabavi. Prvo su do prosinca lani svi obveznici javne nabave u Hrvatskoj, a ima ih više od 5500, morali uvesti sustave koji im omogućuju da prihvaćaju eračune.

Za nešto manje od četiri mjeseca, odnosno 1. srpnja, javna nabava morat će se raditi isključivo kroz eračune i to je drugi val digitaliza­cije računa, koji upravo traje. Zbog toga je već sada velika potražnja za rješenjima za eračune. Na tržištu su se posebno pozicionir­ali igrači poput Fine, koja ima monopol na plaćanja u državnoj riznici te niz drugih koji prilike vide u korporativ­nom sektoru.

Vidović ističe da od srpnja slijedi treći val digitaliza­cije računa, a za taj val navodi da će ujedno biti najveći. “U naredne dvije godine očekuje se da se taj proces prelije na 80 posto gospodarst­va”, zaključuje Vidović. ❖

31.000 građana prima i plaća račune preko servisa Sviracuni.hr

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Damir Sabol, poslovni anđeo i bivši vlasnik tvrtke Računi.hr
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Damir Sabol, poslovni anđeo i bivši vlasnik tvrtke Računi.hr
 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Slavko Vidović, osnivač i direktro InfoDoma
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Slavko Vidović, osnivač i direktro InfoDoma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia