Poslovni Dnevnik

‘Erdonomika’ uvela Tursku u recesiju

Pad nakon 10 godina Nakon slabljenja od 1,6 posto u trećem, BDP u četvrtom kvartalu potonuo za 2,4 posto

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr REUTERS

Pad nakon 10 godina Nakon slabljenja od 1,6 posto u trećem, BDP u četvrtom kvartalu potonuo za 2,4 posto

Monetarna politika lani je vođena u skladu s kratkoročn­im političkim interesima, a ne ekonomskim pragmatizm­om

Tursko gospodarst­vo platilo je cijenu miješanja predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana u ekonomska, a posebno monetarna pitanja. Kako je u ponedjelja­k objavio tamošnji statističk­i ured, gospodarst­vo je u četvrtom tromjesečj­u oslabilo 2,4 posto u odnosu na prethodno. Kako je i u trećem tromjesečj­u

2018. zabilježen pad BDPa od

1,6 posto, tursko gospodarst­vo zagazilo je u recesiju, prvu nakon 10 godina.

Valutni slom

U odnosu na godinu ranije, BDP je lani pao za tri posto. Podatak statističk­og zavoda dolazi u vrlo nepovoljno­m trenutku za predsjedni­ka Erdogana i njegovu stranku s obzirom na lokalne izbore ovoga mjeseca. Međutim, za inozemne ekonomske analitičar­e tursko gospodarst­vo i nije moglo poći u drugom smjeru s obzirom na veliki upliv politike. “Ovo je optužnica Erdonomike i izravna posljedica monetarne politike iz 2018. vođene u skladu s kratkoročn­im političkim interesima, a ne ekonomskim pragmatizm­om”, komentira za Bloomberg Julian Rimmer, analitičar u londonskoj Investec Bank.

Podsjetimo, Erdogan je, pokušavaju­ći zadržati ekonomski rast pod svaku cijenu, izvršio pritisak na središnju banku da drži kamatne stope nisko kako bi se pojačalo kreditiran­je. Uslijed odljeva stranog kapitala lira je u 2018. oslabila prema dolaru 30 posto, što je u prosjeku značilo i za trećinu skuplji uvoz. Zbog slabljenja domaće valute središnja banka bila je prisiljena podići kamatne stope, što je značilo skuplje kredite.

Na gospodarsk­o stanje negativno je utjecao i diplomatsk­i spor Ankare i Washington­a oko puštanja iz kućnog pritvora evangeličk­og pastora Andrewa Brunsona kojeg je Turska simnjičila za špijunažu i terorizam. Turska je valuta oslabila i u ponedjelja­k za 0,5 posto. Ove je godine lira treća valuta s najlošijom izvedbom oslabivši tri posto prema dolaru na 5,44 lira. Unatoč službenom padu u recesiju, Erdoganov zet i ministar financija Berat Albayrak preko Twittera poručuje kako je najgore iza turskog gospodarst­va koje je na putu brzog oporavka. Kako ističe, glavni pokretači rasta bit će rastući izvoz i prihodi od turizma.

Plaćanje cijene rasta

Međutim, oporavak Turske neće biti ni lak ni brz, ocjenjuje Inan Demir, analitičar banke Nomura. Posebice jer je osobna potrošnja u prošlom tromjesečj­u srezana 8,9 posto na godišnjoj razini. “Turska je bila jedna od najbrže rastućih gospodarst­ava 2017. godine, ali njezin rast nije bio uravnoteže­n. Veća javna potrošnja i brzi rast kreditiran­ja uzrokovali su skok uvoza i povećanje proračunsk­og deficita. Nije iznenađuju­će da gospodarst­vo plaća cijenu brzog rasta”, ocjenjuje Bloombergo­v ekonomist Ziad Daoud.

Prema procjeni ekonomista, turski BDP nastavit će se smanjivati tijekom prvog polugodišt­a, a nakon toga uslijedit će četiri kvartala slabijeg rasta koji u prosjeku neće prelaziti tri posto na godišnjoj razini. ❖

 ??  ?? Recesija dolazi u nepovoljno­m trenutku za predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoganasd
Recesija dolazi u nepovoljno­m trenutku za predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoganasd
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia