Poslovni Dnevnik

Hanfu najviše brine izlazak Britanije iz EU bez dogovora

Potreban oprez Financijsk­i regulator osvrnuo se na posljedice brexita na tržište

-

Potreban oprez Financijsk­i regulator osvrnuo se na posljedice brexita na tržište

BEZ OBZIRA NA RELATIVNO NIZAK STUPANJ RIZIKA, HANFA POZIVA SVE SUDIONIKE TRŽIŠTA DA REDOVITO PRATE INFORMACIJ­E O IZLASKU VELIKE BRITANIJE IZ EUROPSKE UNIJE

AKO SPORAZUM O BREXITU DANAS OPET BUDE ODBAČEN U PARLAMENTU, ZASTUPNICI ĆE U SRIJEDU GLASOVATI O IZLASKU BEZ DOGOVORA, A U ČETVRTAK O ODGODI

Posebno je važno hoće li biti postignut sporazum o izlasku te hoće li i u kojim područjima postojati prijelazno razdoblje

Domaće tržište kapitala ne bi trebalo osjetiti značajne negativne posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije, ali financijsk­i regulator svejedno poziva na oprez. Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) ne očekuje materijali­zaciju sistemskih rizika na domaćem tržištu kapitala, stoji u priopćenju objavljeno­m u ponedjelja­k. “No, bez obzira na relativno nizak stupanj rizika, pozivamo sve sudionike tržišta da redovito prate informacij­e o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije te svoje poslovanje prilagođav­aju aktualnim okolnostim­a”, ističe u priopćenju predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Preduvjeti za suradnju

Iz Hanfe skreću pozornost na brexit te pozivaju na osobitu pozornost, posebno u slučaju da ne bude postignut dogovor o izlasku i ne bude predviđeno prijelazno razdoblje za izlazak UKa iz EUa (tzv. nodeal Brexit). Hanfa podsjeća da će britanski subjekti koji na području EUa, pa tako i u Hrvatskoj, izravno pružaju određene financijsk­e usluge, u trenutku izlaska UKa iz sustava EUa izgubiti to pravo, osim ako na vrijeme ne ishode nove dozvole. Stoga hrvatskim subjektima koji koriste financijsk­e usluge društava iz UKa sugerira da provjere jesu li ta društva osigurala preduvjete za nastavak suradnje, bez obzira na način izlaska UKa iz EUa. Uputno je pripremiti i alternativ­ne mogućnosti za provođenje transakcij­a ili korištenja usluga, primjerice, sklapanjem ugo- vora sa sličnim društvima u drugim državama članicama EUa, kažu u Hanfi.

S tim u vezi, navode kako je posebno važno hoće li biti postignut sporazum o izlasku te hoće li i u kojim područjima postojati dogovoreno prijelazno razdoblje. Hrvatske brokerske kuće koje se bave pružanjem investicij­skih usluga u UKu, ako žele nastaviti pružati te usluge, morat će do 28. ožujka prilagodit­i svoje poslovanje novom britanskom režimu, upozorava Hanfa. Hrvatska i britanska investicij­ska društva notificira­na u Hrvatskoj dužna su svoje klijente obavijesti­ti o promjenama koje za njih donosi izlazak UKa iz EUa, a posebno u slučaju nepostizan­ja sporazuma o istupanju, poručuju iz Hanfe.

Što se tiče mirovinski­h i investicij­skih fondova kao i svih ostalih institucio­nalnih ulagatelja koji ulažu u financijsk­e instrument­e u Velikoj Britaniji (što će postati ulaganje u treću zemlju), oni moraju voditi računa o novom pravnom okviru koji će se primjenjiv­ati na njihova ulaganja i propisane limite ulaganja. Društva za upravljanj­e također trebaju imati pripremlje­ne modele obavještav­anja ulagatelja o utjecaju novonastal­ih okolnosti na investicij­ske strategije pojedinih fondova.

Britanska društva za osiguranje i reosiguran­je nakon izlaska iz EUa također više neće moći pružati usluge na području Hrvatske, nego isključivo putem podružnice, odnosno na temelju prava poslovnog nastana. Iznimno, britanska društva za reosiguran­je moći će obavljati poslove reosiguran­ja i putem tzv. slobode pružanja usluga, ako je britanski režim regulatorn­og sustava solventnos­ti (kao treće države) utvrđen od strane Europske komisije istovjetan s regulatorn­im sustavom solventnos­ti određenim Zakonom o osiguranju.

Danas opet glasovanje

Britanski zastupnici danas će ponovno glasati o sporazumu o brexitu kako su ga dogovorili premijerka Theresa May i EU. Pred njima je povijesna odluka hoće li ga podržati ili za manje od tri tjedna riskirati kaotičan izlazak iz EUa. Ako britanski zastupnici ne prihvate sporazum i ako se ne dogovori produljenj­e pregovora, Britanija će morati izići iz EUa 29. ožujka, nakon 46 godina članstva, što će izazvati velike poremećaje na obje strane.

Ako sporazum u utorak bude ponovno odbačen, zastupnici bi u srijedu trebali glasati o brexitu bez sporazuma, a u četvrtak o odgodi brexita. Bilo kakvu odgodu morali bi odobriti čelnici 27 država članica EUa, koji se sastaju na summitu u Bruxellesu 21. i 22. ožujka, tjedan dana prije dogovoreno­g datuma brexita.

 ?? BORIS ŠĆITAR/PIXSELL ?? Predsjedni­k Upravnog vijeća Ante Žigman
BORIS ŠĆITAR/PIXSELL Predsjedni­k Upravnog vijeća Ante Žigman

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia