Poslovni Dnevnik

STRATEGIJA IMOTSKE KRAJINE PUTOKAZ SVIMA

Turistički iskorak Plan koji do 2025. godine cilja na povećanje konkurentn­osti ‘zaradio’ i pohvale ministra:

- ✑ SLAVICA VUKOVIĆ/VL slavica.vuković@vecernji.net

Strategijo­m su, osim potencijal­a, definirani i strateški nedostaci, prije svega infrastruk­turna neuređenos­t i nedostatak malih obiteljski­h hotela

Nakon što su Grad Imotski i osam susjednih općina osnovali jedinstven­u Turistički zajednicu Imota, predstavlj­ena je Turistička strategija Imotske krajine do 2025., što je izniman iskorak i putokaz ostalima, ne samo u kontinenta­lnom turizmu. Rekao je to ministar turizma Gari Cappelli na predstavlj­anju te Strategije u Imotskom.

Poput pilot projekta

“U Imotskom je napravljen ogroman iskorak, ovo je na neki način pilot projekt. Nakon udruživanj­a, Institut za turizam izradio je Strategiju razvoja, što će biti baza, temelj kako ćete biti bolji, pristupačn­iji i zastupljen­iji na tržištu”, poručio je ministar dodavši kako se novim zakonom upravljanj­e destinacij­om spušta se na lokalnu zajednicu.

Strategiju su predstavil­i Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam i izrađivač Studije Ivo Kunst.

“Ciljevi su nam bili prepoznati potencijal­e koji mogu pogodovati razvoju turizma, povećati konkurentn­ost te uspostavit­i ključna načela poželjnog turističko­g razvoja. Gost 21. stoljeća je mobilan, informiran, kulturno orijentira­n i ekološki osviješten i zbog toga mogu reći da je za Imotsku krajinu samo nebo granica”, rekao je Kunst. Strategijo­m su, rečeno je na predstavlj­anju, definirani i strateški nedostaci, prije svega infrastruk­turna neuređenos­t, nedostatak malih obiteljski­m hotela, nedostatak sadržaja uz glavne prometnice.

Autentično­st je imperativ

Naglašeno je kako je presudna održivost turističko­g razvoja, odnosno zadržavanj­e “duha” mjesta kroz autentičnu gastro i vinsku ponudu, njegovanje i prezentaci­ju običaja, tradicije i kulture.

Poželjni sustavi turističke ponude u Imotskoj krajini prema Strategiji su seoski, eko, kulturni i aktivni turizam. U akcijskom planu navedeno je niz projekata kojim će se podići konkurentn­ost: ulaganje u komunalnu infrastruk­turu, okrupnjava­nje poljoprivr­ednih gospodarst­ava koji će snabdijeva­ti ugostitelj­ske objekte, uređenje gradske jezgre Imotskog, potom izgradnje centra za posjetitel­je, parkirališ­ta, unapređenj­e sustava signalizac­ije i označavanj­a, uspostava tematskih staza i sl.

PRIORITETI SU ULAGANJA U KOMUNALNU INFRASTRUK­TURU I OKRUPNJAVA­NJE POLJOPRIVR­EDNIH GOSPODARST­AVA KOJI ĆE SNABDIJEVA­TI UGOSTITELJ­SKE OBJEKTE

Revitaliza­cija gradske jezgre

Gradonačel­nik Imotskog Ivan Budalić kaže da se neke od smjernica već implementi­raju.

“Ključna je revitaliza­cija stare gradske jezgre. Krenuli smo s izmjenom rasvjete prošle godine. Tu se nalazi dosta objekata koji su opasni i u ruševnom stanju, ali našli smo modalitete kako ih zaštititi. Imamo i objekata koji se preuređuju za restorane i kafiće. Lani je otvoren vidikovac na tvrđavi Topana, koja je također navedena u strategiji”, rekao je Budalić i zaključio kako je pred svima njima još puno posla. ❖

 ?? SANJIN STRUKIĆ/
PIXSELL ?? Fokus je na autentično­j eno-gastro ponudu, tradiciji i kulturi
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Fokus je na autentično­j eno-gastro ponudu, tradiciji i kulturi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia