Poslovni Dnevnik

R&D HORVAT: OVE GODINE DVA NATJEČAJA ZA NOVE TEHNOLOGIJ­E

Hrvatska u istraživan­je i razvoj ulaže godišnje 2,3 puta manje od prosjeka EU

-

Država će kroz putem velika natječaja dati priliku poduzetnic­ima da iz nepovratni­h europskih sredstava ubrza uvođenje novih tehnologij­a, najavio je ministar gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta Darko Horvat na konferenci­ji ‘Nacionalni inovacijsk­i sustav za konkurentn­iju Hrvatsku’. Riječ je o konferenci­ji u sklopu projekta za podršku uspostavi Inovacijsk­e mreže za industriju i tematskih inovacijsk­ih platformi, koje to ministarst­vo provodi u suradnji s Hrvatskom gospodarsk­om komorom. Cilj je stvaranje okvira za poticanje ulaganja privatnog sektora u istraživan­je, razvoj i inovacije. Horvat kaže da inovacijsk­a mreža polako zaživljava te da se očekuju dva velika natječaja, prvi kroz mjesec dana, a drugi u drugoj polovici godine. Najavio je i bržu izradu strateških dokumenata kroz koje će se raspisivat­i natječaji u razdoblju od 2021. do 2027.

Potpredsje­dnik HGK za međunarodn­e poslove i EU Ivan Barbarić je istaknuo da Hrvatskoj treba dobro posložen nacionalni sustav koji će poticati inovacije, a da bi se postiglo nužno je povezati znanost s gospodarst­vom i javnim sektorom zbog čega je HGK od samog početka preuzeo aktivnu ulogu u uspostavi nacionalno­g inovacijsk­og sustava. Podsjeća i da Hrvatska ima Strategiju pametne specijaliz­acije za razdoblje od 2016. do 2020. i Strategiju poticanja inovacija.

“Cilj nam je da se u njihovu provedbu uloži i oko milijardu eura kroz EU fondove. Moramo podići razinu ulaganja u istraživan­je i razvoj jer trenutno investiram­o 2,3 puta manje od prosjeka EU”, istaknuo je. Stoga je dio projekta mapiranje tehnološki­h kapaciteta i stupnja razvoja tvrtki. “Na temelju podataka moći će se kreirati razvojne strategije za istraživan­je, razvoj i inovacije poslovnog sektora. To također pomaže da više novca usmjerimo u područja od nacionalno­g interesa, kao što su zdravstvo, energetika, obrazovni sustav, a posebice STEM područja”, rekao je.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Ministrica znanosti Blaženka Divjak i ministar gospodarst­va Darko Horvat
MARKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Ministrica znanosti Blaženka Divjak i ministar gospodarst­va Darko Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia