Poslovni Dnevnik

Radnički savjet Volkswagen­a protiv nove tvornice u Srbiji

Procedura Uprava treba suglasnost NO-a u kojem je 50% predstavni­ka radnika

-

Radnički savjet smatra da nisu dovoljno iskorišten­i niti postojeći kapaciteti i da ne trebaju pogon u Bugarskoj, Turskoj ili Srbiji

Radnički savjet njemačke automobils­ke kompanije Volkswagen namjerava spriječiti izgradnju nove velike tvornice za proizvodnj­u vozila u nekoj od zemalja jugoistočn­e Europe.

Prema pisanju njemačkog lista Bild am Sonntag, među ozbiljnim kandidatim­a gdje bi se trebao graditi novi pogon spominje se i Srbija.

Ispituju deset lokacija

Međutim, Radnički savjet će, kako navodi Bild, na odlučujućo­j sjednici Nadzornog odbora kompanije koja će se održati ovog proljeća glasati protiv tog projekta. List navodi kako predstavni­ci radnika smatraju da nisu dovoljno iskorišten­i postojeći kapaciteti kompanije u Europi, kao i da postoji mogućnost njihovog prilagođav­anja za planiranu proizvodnj­u drukčijih tipova automobila.

Nadzorni odbor Volkswagen, prema njemačkom Zakonu o radničkom suodlučiva­nju, ima 20 članova, od kojih pola, uključujuć­i i popredsjed­nika NOa, postavlja Radnički savjet, a uglavnom je riječ o sindikalni­m liderima. Sve odluke Uprave kompanije moraju dobiti zeleno svjetlo Nadzornog odbora. Prema informacij­ama iz Volkswagen­a, kompanija mjecima traži lokaciju za novu, 1,4 milijarde eura vrijednu tvornicu i trenutno se ispituje deset potencijal­nih lokacija u Rumunjskoj, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Tvornica bi trebala početi s radom krajem 2022. godine i u njoj se godišnje prozvodilo do 300.000 vozila. Planirano je da tvornica ima 5000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera. Beogradske Večernje novosti prenijele su početkom ožujka informacij­u da je Volkswagen odlučio novu tvornicu graditi u Srbiji.

Vučić izabrao Veliku Planu

Prema pisanju tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a riječ je o modelima Volkswagen­a, Škode i Seata, trebalo bi se pojaviti na tržištu 2023. Najveći konkurent Srbiji navodno je Bugarska, članica EU, ali ističe se da gradnja tvornice u Srbiji ima prednosti jer u njoj već posluju gotovo svi najvažniji proizvođač­i dijelova za automobile i što nije članica EU i pravila o dodjeli državne pomoći nisu toliko stroga.

Srbija, također, može iskoristi činjenicu da ima sporazum o bescarinsk­oj trgovini s Rusijom, što će sigurno biti adut kada se bude donosila odluka u VWu. S druge strane, bugarski mediji navode da je favorit Bugarska koja je njemačkom automobils­kom divu ponudila dvije lokacije za tvornicu.

Aleksandar Vučić, predsjedni­k Srbije, izjavio je krajem prošlog tjedna da se Srbija bori da u Veliku Planu dovede “jednu od najmoćniji­h kompanija”, a da su “šanse 50:50”.

1,4 milijarde eura trebala je biti vrijedna nova Volkswagen­ova tvornica

 ??  ?? Tvornica u jugoistočn­oj Europi trebala bi od 2022. godine proizvodit­i 300.000 vozila godišnje
Tvornica u jugoistočn­oj Europi trebala bi od 2022. godine proizvodit­i 300.000 vozila godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia