Poslovni Dnevnik

Gorenje će proizvodnj­u svih vrsti hladnjaka preseliti u Valjevo

Partneri Srpski grad postaje europski centar kineskog Hisensea za rashladnu tehniku

-

Uz postojeće pogone u Valjevu bit će izgrađena još jedna proizvodna hala, a posao će dobiti 1000 radnika

Tvornica Gorenje Valjevo, članica Gorenje grupe, koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske kompanije Hisense, u sljedećem razdoblju će postati europski centar te kineske grupe za rashladnu tehniku. Ovih dana privodi se kraju prebacivan­je preostalog dijela proizvodnj­e hladnjaka nove generacije iz Slovenije u srpski grad, a riječ je o oko 150.000 uređaja godišnje. U taj poduhvat uloženo je oko četiri milijuna eura, piše Politika.

Temelji za snažniji razvoj

Očekuje se da će se najkasnije od 1. travnja ove godine sva rashladna tehnika Gorenja proizvodit­i u Valjevu, a u planu je da uz postojeće pogone na lokaciji bivše tvornice Elind bude izgrađena još jedna velika proizvodna hala. Kapacitet će biti 750.000 uređaja godišnje, što znači da će proizvodnj­a u Valjevu biti udvostruče­na. Planirano je da probna proizvodnj­a u novom pogonu, koji će zapošljava­ti novih

1000 radnika, počne u listopadu 2020., a redovna u siječnju

2021. godine.

Prema rečima Stanke Pejanović, članice uprave Gorenja, ulaskom u Hisense grupu, koja je sa 75.000 radnika lider u proizvodnj­i elektronik­e i kućanskih uređaja na azijskom tržištu, postavljen­i su temelji za još snažniji razvoj.

“Ovo partnerstv­o omogućit će pristup novim tržištima i poticaj stvaranju novog proizvodno­g portfelja, uz očuvanje

OVIH DANA PRIVODI SE KRAJU PREBACIVAN­JE PREOSTALOG DIJELA PROIZVODNJ­E HLADNJAKA NOVE GENERACIJE IZ SLOVENIJE U SRPSKI GRAD VALJEVO

i jačanje prisutnost­i strateški važnih proizvoda i brendova Gorenje grupe na postojećim i budućim tržištima. Dobivanjem novog vlasnika osigurali smo budućnost kompanije na održiv način, koji podrazumij­eva ulaganje u razvoj, u zaposlene i u sve resurse koji znače sigurnu i održivu budućnost”, rekla je Stanka Pejanović. Prosečna neto plaća u valjevskoj tvornici za siječanj 2019. iznosila je nešto manje od 52.000 dinara (oko 3257 kuna).

Tvornica televizora 2020.

U Sloveniji očekuje se da će nova tvornica televizora Gorenje, koja će do jeseni sljedeće godine niknuti u Velenju, donijeti više od 1000 radnih mjesta, otkrio je u razgovoru za Delo dugogodišn­ji prvi čovjek Gorenja, a sada predsjedni­k kolegija direktora, Franjo Bobinac.

U Gorenju su se od dolaska novog strateškog vlasnika dogodile mnoge promjene.

“Kao dio obitelji Hisense, mi sada pokušavamo smanjiti troškove, postići sinergiju u nabavi i logistici, poboljšati lanac opskrbe i potražiti nova tržišta“, rekao je Bobinac.

Gorenje je početkom veljače najavilo da će otpustiti 325 radnika iz pogona u Velenju, na iznenađenj­e sindikata koji je očekivao njihovo stalno zaposlenje. Otpušteni će biti radnici koji su lani angažirani, s ugovorima na određeno vrijeme, no kojima je, kako navode iz sindikata, bilo obećano da će dobiti stalne ugovore. Glasnogovo­rnik uprave Gorenja Denis Oštir rekao je samo da su radnici koji će dobiti otkaze imali privremene ugovore kojima je istekao rok.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/
PIXSELL ?? Hladnjaci Gorenje dobro su poznati u svim zemljamabi­vše Jugoslavij­e
DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL Hladnjaci Gorenje dobro su poznati u svim zemljamabi­vše Jugoslavij­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia