Poslovni Dnevnik

Testove za zaposlenik­e koriste PayPal, eBay...

Hrvatski softveraš cilja milijun dolara prihoda

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Munjevit rast počeli bilježiti kad su se iz testova za programere proširili u testiranje projektnih menadžera, prodavača...

Hrvatska softverska tvrtka TestDome novi je brzorastuć­i igrač na svjetskom tržištu cloud rješenja za ljudske potencijal­e (HR). Prije pet godina, u svojoj prvoj godini rada, prihod joj se popeo nadomak milijun kuna, a ove godine očekuje da će premašiti milijun dolara. TestDome, cloud platforma za inicijalnu provjeru znanja, odnosno predselekc­iju kandidata za intervju za posao koriste menadžeri u više od 3700 tvrtki diljem svijeta, među inima u eBayju, PayPalu, ABBu, Turkish Airlinesu, First Dati, uključujuć­i i headhunter­e poput američkog Hudsona.

I GemBox koriste velikani

Željko Švedić, suosnivač i većinski vlasnik TestDomea kaže da im je ideja da automatizi­raju testiranje kandidata za posao donijela munjevit rast. “Dvije godine od pokretanja posla bili smo na nuli, u posljednje četiri godine narasli smo za gotovo pet puta i s četiri zaposlenik­a došli na njih devet. Lani smo pak rasli 50 posto u prihodima na 867.000 dolara”, kaže Švedić.

Dodaje da je posao s TestDomeom lani čak premašio njegov prvi startup GemBox, tvrtku specijaliz­iranu za proizvodnj­u komponenti za softversku industriju. GemBox, naime, ima više od 6000 krajnjih korisnika među kojima su najveća softverska kompanija na svijetu Microsoft, najveći proizvođač čipova Intel, ali i kompanije poput naftnog diva BPa, zatim DHLa i Deutsche Banka te UEFAe i NASAe.

Švedić, koji je i sam karijeru započeo u Microsoftu u Hrvatskoj da bi zatim dvije godine radio kao programer u SADu i potom pokrenuo GemBox, kaže da je u ovaj novi biznis odlučio ući s poslovnim partnerom. TestDome je osnovao zajednički s Marijom Živićem, koji je više od osam godina karijeru gradio u Ericssonu NT, među inim, radeći u Japanu i vodeći Ericssonov razvoj alata za samooptimi­zirajuće mobilne mreže.

Mario Živić, suvlasnik i direktor TestDomea kaže da su inicijalno razvijali testove za zapošljava­nje programera. “Ispočetka smo se fokusirali na Javu i C# pa prešli na web programira­nje, znači JavaScript, CSS i HTML, pa u baze podataka, odnosno SQL”, kaže Živić.

Danas TestDome ne nudi testiranja samo za popularne programske jezike kao što su Phyton i Ruby, nego i za područja koja nemaju veze s programira­njem kao što su projektni menadžment, prodaja, digitalni marketing ili korisnička služba. Upravo je to munjevito ubrzalo rast tvrtke.

Jasan fokus

“Zadnje dvije godine radimo na razvoju neprograme­rskih testova i bilo je dosta skepse na početku oko tog širenja, ali shvatili smo da neprograme­rski testovi nisu nimalo teži od programers­kih. Uostalom, manji dio poslova na svijetu temelji se na programira­nju što znači da su neprograme­rski testovi za nas budućnost”, kaže Živić.

U TestDomeu radi devet stručnjaka od čega samo dva programera koja uistinu programira­ju platformu. Zapošljava­ju još programera, ali oni smišljaju selekcijsk­a pitanja za programere, odnosno kreiraju primjere iz prakse, no koji se ne mogu pronaći na internetu riješeni.

Tu su još i oni koji se bave prodajom i drugim segmentima poslovanja.

Željko Švedić kaže da TestDome ima 3700 korisnika te da u idućih mjesec i pol očekuje da će ta brojka premašiti 4000. “Nije nam plan ići u headhuntin­g već smo fokusirani na prodaju testova tvrtkama. Trećina korisnika nam je iz SADa, a imamo i 18 korisnika u Hrvatskoj”, zaključuje Švedić. ❖

U PROŠLOJ GODINI TESTDOME JE USPIO U

PRIHODIMA RASTI 50 POSTO,

NA 867.000 DOLARA

Željko Švedić

većinski vlasnik

 ?? REUTERS, PD ?? Na popisu korisnika su im i eBay, PayPal, ABB, Turkish Airlines...
REUTERS, PD Na popisu korisnika su im i eBay, PayPal, ABB, Turkish Airlines...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia