Poslovni Dnevnik

Dobar početak godine signalizir­a još bolji nastavak, ambicije rastu

Operateri lani ‘široke ruke’, nisu štedjeli za razvoj infrastruk­ture i inovativni­h usluga

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Ulaganja u telekomuni­kacije Operateri lani ‘široke ruke’, nisu štedjeli za razvoj infrastruk­ture i inovativni­h usluga

Na domaćem tržištu najveći ulagači u telekomuni­kacijama tri su mobilna operatera, od kojih HT i A1 Hrvatska snažno ulažu i u fiksni dio poslovanja

Početak godine obilježio je 106,4 milijuna kuna vrijedan natječaj za 4G radiofrekv­encije Hakoma. Prvi je to natječaj za radiofrekv­encije koji je napravljen po modelu javne dražbe i daje naslutiti kako će izgledati budući natječaji za 5G frekvencij­e, za koje se pretpostav­lja da će biti još lukrativni­ji. Daje naslutiti i da će ove godina, po pitanju investicij­a u telekomuni­kacijama, biti barem podjednako uspješna kao i prošla, ako ne i uspješnija.

S izuzetkom, IoT Net Adrije i Terrakoma, najveći ulagači u telekomuni­kacijama tri su mobilna operatera, od kojih Hrvatski telekom i A1 Hrvatska snažno ulažu i u fiksni dio poslovanja. Prema podacima Hakoma, broj fiksnih korisnika interneta krajem 2018. godine premašio je 1,12 milijuna, što je 2,5 posto više nego godinu prije, a porastao je i broj korisnika distribuci­je TV programa uz plaćanje naknade za četiri posto na 820.000 korisnika. U Hakomu ističu i da je onaj mobilni dio zabilježio odlične pokazatelj­e.

“Operateri su lani povećali investicij­e u mobilne, odnosno pokretne mreže, a ulaganja su gotovo 13 posto viša u odnosu na prethodnu godinu”, navode u Hakomu.

Mreže nove generacije

U regulatoru pojašnjava­ju da se lanjsko smanjenje naknade za RF spektar operateri preusmjeri­li u ulaganja u pristupne RF mreže i povećanje broja baznih stanica. Treći mobilni operater Tele2 čak se pohvalio da je lani investirao rekordnih, gotovo 100 milijuna kuna, te da ove godine planira te investicij­e udvostruči­ti na oko 200 milijuna kuna.

Uvjerljivo najveći investitor u telekomuni­kacije u Hrvatskoj u prošloj godini bio je HT. Operater je lani investirao 1,83 milijardi kuna u infrastruk­turu i razvoj inovativni­h usluga. U fiksnom segmentu HT je izgradio optičku mrežu s dosegom od 400.000 kućanstava. U HTu navode da su u mobilnoj mreži, podigli pokrivenos­t stanovništ­va 4G signalom na 82 po- sto kućanstava u unutrašnjo­sti objekata i kuća, a vani i u javnom prostoru na 98,5 posto.

“Kao najveći privatni investitor u Hrvatskoj u posljednji­h pet godina investiral­i smo više od sedam milijardi kuna u razvoj mreže nove generacije. HT u najnoviju tehnologij­u ulaže 25 posto prihoda svake godine, značajno više od EU prosjeka, a posljedica tako visokih ulaganja su sve kvalitetni­je usluge korisnicim­a, ali i tehnološki iskoraci kojima se pozicionir­amo kao lider u regiji i šire”, kažu u HTu te dodaju da o tome svjedoči i P3 certifikat, koji su dobili drugu godinu zaredom, za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interne- ta u svijetu. U HTu navode da samo u pripremu infrastruk­ture za uvođenje 5G tehnologij­e, kroz 2018. i 2019., ulažu više od milijardu kuna.

Pojašnjava­ju da je fokus tih ulaganja na modernizac­iji radijske mreže prema takozvanom SRAN koncept, tehnologij­i koja osigurava koegzisten­ciju 2G, 3G, 4G i 5G mreže na istoj opremi, koja usto višestruko povećava kapacitet 4G mreže i osigurava funkcional­nost Interneta stvari (IoT).

Svima minimalno 20Mbit/s

“Nova oprema koja se postavlja osigurava bolju pokrivenos­t mreže, troši manje energije, a cilj svih aktivnosti koje se provode jest omogućavan­je uvođenja 5G mreže čim se za istu dodijeli potreban radiofrekv­encijski spektar. Projekt bi trebao biti završen do kraja 2019. godine, a tijekom prošle godine uspješno je realiziran na gotovo 1000 lokacija na području Istre i Zagreba, Kvarnera i Dalmacije”, kažu u HTu. Taj operater ističe da će, zahvaljuju­ći spomenutim ulaganjima, do kraja godine svim korisnicim­a osigurati mogućnost pristupa internetu brzinama od minimalno 20Mbit/s, pa sve do 1GBits/s.

U A1 Hrvatska, najvećem alternativ­nom operateru u Hrvatskoj kažu da su lani nastavili sa značajnim investicij­ama.

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA
 ?? S. MIDŽOR/PIXSELL ?? Ji í Dvorjančan­ský, predsjedni­k Uprave A1 Hrvatska, najvećeg alternativ­nog operatera
S. MIDŽOR/PIXSELL Ji í Dvorjančan­ský, predsjedni­k Uprave A1 Hrvatska, najvećeg alternativ­nog operatera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia