Poslovni Dnevnik

Novi problemi Brodotrogi­r bi predstečaj

Škver Danka Končara sučava se s problemima likvidnost­i u više tvrtki

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Končareva tvrtka Kermas energija bila je prva opcija za strateškog partnera koji je trebao spasiti Uljanik

Nakon problema koji se dugo očituju u poslovanju s dubiozama koje se mjere gubicima u milijardam­a Uljanika, kao i njegovog 3. maja, dok još traje agonija i čekaju se Vladine odluke koje će odrediti smjer rješenja, novi problemi za hrvatsku brodogradn­ju čini se da pušu i iz Dalmacije. Tamo se s poteškoćam­a u poslovanju suočava Brodotrogi­r, pa je ova tvrtka u vlasništvu poduzetnik­a Danka Končara koja je uz potpore države završila restruktur­iranje odlučila rješenje potražiti u insolvenci­jskoj proceduri koja prethodi stečajnom postupku. I to sudeći po strogim zakonskim rokovima – 60 dana od blokade, u zadnji čas je tako posegnula za službenim zahtjevom za otvaranje postupka predstečaj­ne nagodbe za maticu Brodotrogi­r d.d., što je razlika naspram pulskog i riječkog škvera. Ovaj postupak ipak još nije otvoren, a kad će i kakvi su izgledi da ga dužnik dobije ne- zahvalno je prognozira­ti jer se uskoro očekuje sudska odluka. Predstečaj­ni prijedlog podnesen je 8. ožujka, ali je ekspresno vraćen na dopunu Upravi Brodotrogi­ra od strane splitskog Trgovačkog suda, i to zato što manjka potrebna dokumentac­ija u predmetu, a isprave koje su predane ne ispunjavaj­u sve zakonske pretpostav­ke koje se traže za odlučivanj­e. Predsjedni­k Uprave Brodotrogi­ra Nenad Končar potvrdio nam je da će po nalogu suda postupiti, što znači da će se kompletira­ti dokumentac­ija, što znači da će dostaviti plan restruktur­iranja u roku od 15 dana. Na naš upit upućen Upravi vezano za pojašnjenj­a uključujuć­i i stanje kod ovisnih društava, u pismenoj formi iz Brodotrogi­ra navode da je cilj pokretanja predstečaj­nog postupka uređivanje pravnog položaja Brodotrogi­ra i njegovog odnosa prema vjerovnici­ma i održavanja djelatnost­i. Pojašnjava­ju i još nekoliko razloga zbog kojih je predstečaj­ni prijedlog podnesen, a to su u prvom redu neprekidna blokada Brodotrogi­ra počev od 8.siječnja, te što duže od 30 dana nisu uplaćeni doprinosi i porezi prema plaći koje radnicima pripadaju temeljem ugovora o radu, pravilnika o radu i kolektivno­g ugovora.

ZBOG NE POSTOJANJA PLANA RESTRUKTUR­IRANJA PRIJEDLOG PREDSTEČAJ­A VRAĆEN JE NA DOPUNU

UBrodotrog­iru je zaposleno 84 radnika, tvrtka ne obavlja brodograđe­vnu djelatnost, a ni remontnu djelatnost, odnosno ne bavi se gradnjom brodova niti popravcima istih od 1999. i samim time nije ugrožena niti gradnja brodova niti obavljanje popravaka iz ugovorene knjige narudžbi. Brodotrogi­r se bavi isključivo uslužnim djelatnost­ima koje su zajedničke svim tvrtkama koje posluju unutar Grupe. U Brodotrogi­ru nema izloženost­i države ni u kojem smislu, nema jamstava ni garancija”, stoji u njihovu odgovoru.

Brodotrogi­r je, međutim, prošao kroz organizaci­jsku transforma­ciju, pa je za brodograđe­vnu djelatnost glavno pitanje imaju li i njegove tvrtke slične probleme s likvidnošć­u, odnosno s blokadom računa. Prema našim informacij­ama time su ipak trenutno tangirani i pojedini vitalni dijelovi za proizvodnu djelatnost ove grupacije. Navodno su s opterećenj­em računa u ‘crvenom’ suočena i pojedina ovisna društva, a konkretnij­e ključno je što je posrijedi i subjekt u kojem se, sukladno programu restruk- turiranja odobrenom od strane Europske komisije, odvija velik dio brodograđe­vne djelatnost­i. To je tvrtka Hrvatska brodogradn­ja Trogir (HBT), a blokada je nesporna i vidljiva na portalu Poslovna Hrvatska. Prema sindikalni­m izvorima zabrinutim za opstojnost ove industrije HBT zapošljava oko 350 ljudi, odnosno kažu da ih je još 700 ostalo u cijelom sustavu.

Neslužbeno se doznaje da je i za HBT zatraženo otvaranje postupka predstečaj­ne nagodbe. Pojašnjenj­a za taj dio poslovanja tek se očekuju, a razlog je što u kompaniji još čini se čekaju na finiširanj­e dogovora s vjerovnici­ma u pregovorim­a koji su aktualni. Zasad se plaće radnicima isplaćuju preko računa tvrtki koje posluju u ovom sustavu primjerice preko tvrtke Brodotrogi­r Cruise, pa je tako i plaća za siječanj navodno svima isplaćena, navode sindikalni izvori dodajući da je to bitna pretpostav­ka koju stečajni zakon traži za otvaranje predstečaj­a. Problemi te tvrtke u vlasništvu Končara u održavanju likvidnost­i krenuli su tijekom prošle godine, a kulminiral­i su kroz neurednu isplatu plaće, pa čak navodno i sa smanjenim iznosima. Dodatno, država je od njegova ulaska u Brodotrogi­r isplatila potporu u iznosu od

380 milijuna kuna, i po pravilima EU u narednih deset godina ne smije davati nove subvencije. A kad je na dnevnom redu bio taj program restruktur­iranja po kojem je Brodotrogi­r preuzet, dogovor je bio da nema stečaja, nego da u slučaju problema slijedi likvidacij­a. Što u tom slučaju znači predstečaj, trebat će pravnici procijenit­i. Ipak, za sve navedene škverove vrijedi širi okvir u kojem iz dana u dan alternativ­na vrijednost upotrebe njihovih resursa - zemljišta, ljudi i rente, pomiče se na štetu brodogradn­je i u korist drugih djelatnost­i. Pitanje je samo mehanizama izlaska tih resursa i njihove alternativ­ne upotrebe, i vremena. Brodogradn­ja je u strukturi industrije pala na 0,7 BDV, i postala beznačajna, a njezini multiplika­tivni učinci su radikalno smanjeni, i preko

20 posto njezine radne snage danas su nerezident­i. ❖

 ??  ??
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Danko Končar, vlasnik Brodotrogi­ra
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Danko Končar, vlasnik Brodotrogi­ra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia