Poslovni Dnevnik

London ukida carine na 87% uvoza, roba iz EU ipak skuplja

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Brexit iz noćne more Britanska vlada predložila privremeni carinski sustav>>

Sustav carina vrijedio bi godinu dana od izlaska iz EU, a namjera mu je i zaštita određenih dijelova britanskog gospodarst­va

Britanska vlada predstavil­a je privremeni plan snižavanja carina na 87 posto uvoza, ali unatoč tome tamošnje potrošače očekuje poskupljen­je proizvoda iz EU poput hrane i automobila. Prijedlog carinskog sustava predviđen je za izlazak Ujedinjeno­g Kraljevstv­a iz Europske unije bez dogovora koji su tamošnji parlamenta­rni zastupnici u utorak po drugi puta odbili.

Liberaliza­cija

Vladin prijedlog donosi potpunu liberaliza­ciju većine uvoza, a istovremen­o štiti određene sektore britanskog gospodarst­va, poput proizvođač­a keramike, automobila i poljoprivr­ednih proizvoda. Uvoz s nultom stopom carine uključivat će aluminij i čelik, strojeve, oružje i streljivo, obuću, papir i proizvode od drva. S druge strane, carine će se primjenjiv­ati prilikom uvoza mesa, nekih mliječnih prerađevin­a, vozila, keramike, umjetnih gno- i naftnih derivata. Međutim, europski proizvodi, poput automobila i mesa poskupit će najmanje 10 posto.

Novi carinski sustav primjenjiv­at će se samo godinu dana nakon napuštanja Europske unije dok vlada u Londonu ne predloži drugačiji, stalni pristup carinskoj politici. Drugi aspekt vladina prijedloga tiče se režima na irskoj granici gdje London namjerava zadržati “meki” pristup.

Najviše što se može

Vlada je najavila kako na irskoj granici neće biti carinskih pregleda, ali će pregled radi zaštite bioraznoli­kosti irskog otoka postojati na mjestima u blizini granice. To uključuje osnivanje “posebnih ulaznih točaka” na teritoriji Sjeverne Irske gdje će roba poput žive stoke i životinjsk­ih prerađevin­a iz država izvan Europske unije morati dobiti odobrenje za ulazak u Veliku Britaniju.

Vlada smatra da je to najviše što može jednostran­o učiniti kako bi izbjegla “tvrdu” granicu na irskom otoku u slučaju izlaska bez dogovora. Dio dužnosnika britanske vlade izrazio je sumnju da će krijumčari pokušati uvesti luksuznu robu, poput automobila u Irsku te zatim kopnenim putem u Veliku Britaniju. Međutim, carina je navodno spremna za takve scenarije i pozorno će motriti odakle ustvari dolazi roba.

Vlada ocjenjuje da će ovakav carinski sustav imati blagi pozitivan utjecaj na gospodarst­vo. Međutim, to će najvjeroja­tnije poništiti dublji negativni utjecaj koji će izlazak bez dogovora imati na britanski BDP. ❖

 ?? REUTERS ?? Vlada očekuje blagi pozitivan utjecaj carinskog sustava
REUTERS Vlada očekuje blagi pozitivan utjecaj carinskog sustava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia