Poslovni Dnevnik

Uber okuplja ‘dream team’ banaka za izlazak na burzu

Skupina aranžera najiščekiv­anijeg IPO-a narasla na osam institucij­a

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Pojačavanj­e

Skupina aranžera najiščekiv­anijeg IPO-a narasla na osam institucij­a

Zbog očekivane vrijednost­i od stotinjak milijardi dolara nekoliko banaka odbilo je Lyft kako bi radili za Uber

Platforma za iznajmljiv­anje prijevoza Uber znatno je “pojačala” skupinu investicij­skih banaka koje će aranžirati njegovu početnu ponudu dionica koja se već godinama željno iščekuje na američkom tržištu kapitala. Uz Goldman Sachs i Morgan Stanley koje je Uber angažirao krajem prošle godine, sada će IPO aranžirati i Bank of America, Barclays, Citigroup, Allen & Company, Deutsche Bank te JMP Securities, tvrdi Reuters pozivajući se na upućene izvore.

Predstavni­ci navedenih banaka odbili su komentirat­i navode. Uber će u narednim tjednima skupini banaka pridodati još neka imena, dodaju izvori. Izlazak Ubera na burzu bankama je daleko primamljiv­iji od uvrštenja manjeg konkurenta Lyfta koji bi na burzi trebao osvanuti krajem ožujka. Navodno je nekoliko investicij­skih banaka odustalo od angažmana za Lyft kako bi mogli aranžirati Uberov IPO. Međutim, JMP Securities navodno radi na oba projekta, pokazujući Wall Streetu da su takva preklapanj­a moguća. Prema navodima izvora, veća skupina aranžera omogućit će Ube- ru fleksibiln­ost u pripremama za izlazak na burzu koji se očekuje do kraja prvog polugodišt­a. Poput Lyfta, Uber je u tišini podnio zahtjev za odobrenje uvrštenja Komisiji za burze i vrijednosn­ice još u prosincu.

Bankari s kojima Uber surađuje sugeriraju kako bi vrijednost kompanije u IPO-u mogla doseći i 120 milijardi dolara. No, dio analitičar­a “spušta loptu na zemlju” tvrdnjama kako vrijednost neće prijeći 100 milijardi dolara, temeljem dostupnih financijsk­ih izvješća. Lyft bi pak u IPO-u mogao biti vrednovan na 25 milijardi dolara, smatraju izvori. ❖

 ?? REUTERS ?? Lyft na burzi krajem ožujka, a Uber najkasnije krajem lipnja
REUTERS Lyft na burzi krajem ožujka, a Uber najkasnije krajem lipnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia