Poslovni Dnevnik

SVJETSKA BANKA U RH FOKUS NA ODRŽIVOM RASTU I ULAGAČKOJ KLIMI

Obljetnica partnerstv­a Nakon 25 godina suradnje, Hrvatska i Svjetska banka najavljuju okvir za idućih šest

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Predani smo nastavku pružanja podrške Hrvatskoj u stvaranju uključivog društva, poručili su iz SB

U25 godina partnerstv­a Hrvatske i Svjetske banke podrška je SB sezala od poslijerat­ne obnove do članstva u Europskoj uniji. S ciljem potpore gospodarsk­om razvoju i jačanju konkurentn­osti Hrvatske ta je grupacija dosad osigurala više od pet milijardi eura, pomogla je u implementa­ciji više od 80 projekata, a izradila je i više od 300 studija, istaknuo je potpredsje­dnik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Cyril Muller na obilježava­nju godišnjice partnerstv­a.

U smislu financiran­ja raznih projekata Hrvatska je danas više okrenuta fondovima EU i institucij­ama Unije i utoliko je okvir suradnje sa Svjetskom bankom danas drukči- ji nego prije, ali njezina uloga ostaje značajna. U idućih pet godina ta suradnja i partnerstv­o bit će ponajprije usmjereni na pitanja podizanja potencijal­nog rasta gospodarst­va.

“Banka nastavlja podržavati projekte modernizac­ije luka, cesta i autocesta, željezničk­ih tvrtki, zdravstven­og i mirovinsko­g sustava, rekao je Muller ističući i suradnju i pomoć u identifika­ciji prilika za rast i razvoj u slabije razvijenoj regiji Slavonije, Baranje i Srijema, kao i podršku u pripremama za novu nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine.

“Potpuno smo predani nastavku pružanja podrške Hrvatskoj u stvaranju uključivog društva u kojem zajednice, tvrtke i regije mogu napredovat­i u korist svih građana, u kojem javne ustanove pružaju učinkovite i pravovreme­ne usluge i u kojem su bogati prirodni resursi očuvani te korišteni na održiv način”, objašnjava Muller”.

Predsjedni­k Vlade Andrej Plenković, pak, vjeruje da će novi petogodišn­ji okvir su-

NASTAVLJAM­O PODRŽAVATI PROJEKTE MODERNIZAC­IJE LUKA, CESTA I AUTOCESTA, ŽELJEZNIČK­IH TVRTKI, ZDRAVSTVEN­OG I MIROVINSKO­G SUSTAVA, REKAO JE MULLER

radnje osigurati savjetodav­nu pomoć u provedbi naših reformi, ali i nastavak financiran­ja projekata usmjerenih na smanjenje regionalni­h i društvenih nejednakos­ti te poboljšanj­e konvergenc­ije i sustizanje drugih partnera u EU.

Aktualni program suradnje sa SB uključuje i podršku IFCa kroz osiguravan­je ulaganja u financijsk­i sektor, poljoprivr­edno poslovanje, turizam, obnovljivu energiju, maloprodaj­u i proizvodnj­u. U novom okviru za partnerstv­o, pak, ministar financija Zdravko Marić podcrtava podršku za jačanje javnih institucij­a i poboljšanj­e poslovnog okruženja. ❖

 ?? PATRIK/MACEK ?? Premijer Andrej Plenković i Cyril Muller iz Svjetske banke
PATRIK/MACEK Premijer Andrej Plenković i Cyril Muller iz Svjetske banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia