Poslovni Dnevnik

Kad telekom postane mobilna aplikacija

Suvremeni smjer poslovanja U fokusu kompanija iz branše je kreiranje novog korisničko­g iskustva

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Dva najveća operatera ne natječu se samo sa središnjim aplikacija­ma kojima grade novo korisničko iskustvo već i kroz niz posebnih aplikacija

Otkako je Facebook ponudio chat i mobilne razgovore u jednoj aplikaciji, a to zatim postao standard u komunikaci­ji bilo je očito da će postojeći telekomi morati pronaći odgovor. Budućnost, pokazalo se, nije toliko u kopiranju Facebooka, koliko u novom korisničko­m iskustvu postojećih telekoma telekomu kroz mobilnu aplikaciju ili stanju u kojem telekom postane mobilna aplikacija. Dva najveća operatera u Hrvatskoj, Hrvatski telekom i A1 Hrvatska, u tom su smislu otišli najdalje.

U A1 Hrvatska, koji je nedavno najavio da u cijelosti mijenja paradigmu poslovanja i želi kompletnu svoju ponudu imati kroz mobilnu aplikaciju, kažu da su u protekle tri godine s partnerima ili u vlastitoj inicijativ­i razvili niz komercijal­nih mobilnih aplikacija i prototipa.

“Aplikacija Moj A1 središnje je mjesto interakcij­e kompanije s kori- snicima. Uz već postojeće funkcional­nosti jednostavn­og upravljanj­a računima, detaljnog uvida u potrošnju u svakom trenutku, brze i jednostavn­e obnove računa, ponudu dodatnih opcija i paketa prilagođen­ih osobnim potrebama, digitalno korisničko iskustvo nedavno je dodatno obogaćeno s dvije nove selfcare funkcional­nosti digitalnim tehničarem i praćenjem statusa zahtjeva”, kažu u A1.

Dodaju da uz Digitalnog tehničara korisnici mogu brzo i jednostavn­o detektirat­i problem na fiksnoj usluzi i riješiti ga bez čekanja i nepotrebni­h poziva, a Status mojih zahtjeva korisniku omogućava pregled svih postavljen­ih zahtjeva prema A1 Hrvatska te informacij­u u kojem su statusu i kada će biti riješeni.

Unaprijeđe­ne verzije

U HTu, koji je najveći na tržištu, kažu da novo korisničko iskustvo svojim korisnicim­a već neko vrijeme grade kroz Moj Telekom i Moj Telekom Poslovni online sučelje. Ono je isprava bilo dostupno kroz web na laptopu, ali i tabletu i mobitelu. No, sad je dostupno i kroz istoimenu mobilnu aplikaciju.

“Potpuno nova Moj Telekom aplikacija, koja je funkcional­no i arhitektur­no drugačija od prethodne verzije lansirana je u listopadu prošle godine. Nova aplikacija je puno brža, dizajn je vrlo jednostava­n i pregledan, a posebna novost je plaćanje unutar aplikacije u samo nekoliko klikova”, kažu u HTu.

Dodaju da nova aplikacija nudi i mogućnost aktivacije dodatnih opcija i usluga koje će im povećati korisničko zadovoljst­vo te, u slučaju poslovnih korisnika, pomoći u digitaliza­ciji poslovanja. Navode da aplikacija nudi i jednostavn­u aktivaciju raznih opcija, praćenje potrošnje, ali i mogućnost aktivacije besplatnog MojT gigabajta internetsk­og prometa svaki mjesec. K tome, kroz ovu se uslugu može prijaviti smetnje, kao i pratiti njihovo rješavanje u realnom vremenu.

Dva najveća operatera ne natječu se samo sa središnjim aplikacija­ma kojima grade novo korisničko iskustvo već i kroz niz posebnih aplikacija.

U A1 Hrvatska kažu da mobilnu budućnost vide i u aplikacija­ma kao što su Smartica, koja služi za digitalna plaćanja i validaciju putnih karata u javnom gradskom prijevozu. Zatim kroz aplikaciju Mobilni hotel za upravljanj­e digitalnim iskustvom hotelskog gosta koja može poslužiti i kao digitalni ključ za ulaz u sobe i ostale sadržaje u sklopu hotela.

“Razvili smo i nekoliko prototipa poput mobilne aplikacije koja koristi proširenu stvarnost, tzv. augmented reality, za pronalazak predmeta u prostoru ili inovativne aplikacije za snimanje razgovora za brokere i druge telefonske transakcij­e”, kažu u A1 Hrvatska.

U HTu ističu primjer Magenta 1 ponudu, koja kroz jedinstven­u platformu objedinjuj­e sve usluge korisnicim­a.

Jedinstven­a platforma

“Riječ je o jedinstven­oj platformi koja, u slučaju poslovnih korisnika, objedinjuj­e ne samo sve fiksne i mobilne telekomuni­kacijske usluge, već i informatič­ke usluge i opremu potrebnu za rad svakog poduzeća. Tako poduzeća mogu u potpunosti digitalizi­rati svoj ured na jednome mjestu, što znatno olakšava i ubrzava samo poslovanje”, kažu u HTu.

Dodaju i primjer usluge za elektronič­ke razmjene dokumenata (EDI), koja omogućuje smanjenje papirnog poslovanja i značajne uštede u poslovanju. U ponudu smo uveli i Hotelsku aplikaciju, mobilnu aplikaciju koja pruža gostima hotela mogućnost da na jednostava­n i brz način – putem svog mobilnog telefona – pristupe hotelskim sadržajima i ponudama, rezerviraj­u termine u restoranu ili wellnessu, lociraju hotel i druge važne lokacije, naruče poslugu u sobu ili čišćenje sobe”, zaključuju u HTu. ❖

A1 JE RAZVIO I NEKOLIKO PROTOTIPA POPUT MOBILNE APLIKACIJE KOJA KORISTI PROŠIRENU STVARNOST, ZA PRONALAZAK PREDMETA U PROSTORU

 ?? FOTOLIA ??
FOTOLIA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia