Poslovni Dnevnik

Slovenske tvrtke najavljuju otvaranje manje novih radnih mjesta

Usporavanj­e Istraživan­je Manpowera predviđa skromnije zapošljava­nje nego prethodnih mjeseci

-

Najviše će zapošljava­ti poslodavci u prometu, logistici i komunikaci­jama, među kojima će nove radnike trebati oko petina tvrtki

Iako su podaci slovenskog Zavoda za zapošljava­nje u veljači pokazali vrlo obećavajuć­i početak građevinsk­e sezone, istraživan­je globalne kompanije za ljudske potencijal­e ManpowerGr­oup za tu industriju pokazuje mnogo lošiju prognozu. Na državnoj razini zapošljava­nje će biti skromnije do početka ljeta nego u prethodnim mjesecima, jer je nova radna mjesta najavilo samo 15% ispitanika, pišu Finance.

U istraživan­ju ManpowerGr­oupa sudjeloval­o je 620 tvrtki, koje su znatno suzdržanij­e u predviđanj­ima za sljedeća tri mjeseca.

Najviše zapošljava­nja najavlju poslodavci u prometu, logistici i komunikaci­jama, među kojima će do ljeta nove radnike trebati oko petina poduzeća. U prerađivač­koj industriji zapošljava­nje je najavilo 16% poduzeća, kao i u ugostitelj­stvu, gdje je započelo mnogo optimistič­nije sezonsko zapošljava­nje nego prije godinu dana. Što će to sve značiti za brojne radnike iz zemalja bivše Jugoslavij­e koji su posao planirali potražiti u Sloveniji tek će se vidjeti.

U NJEMAČKOJ I AUSTRIJI, VAŽNIM IZVOZNIM PARTNERIMA ZA SLOVENIJU, DO LJETA ZAPOŠLJAVA­NJE ĆE BITI STABILNO

Muči ih neizvjesno­st

Sezonski prilagođen­a neto prognoza zapošljava­nja tj. razlika između udjela poslodavac­a koji očekuju rast zaposlenos­ti i onih koji očekuju pad, iznosi 10% na državnoj razini u drugom tromjesečj­u ove godine, što je najmanje od kraja 2016. godine. Na nacionalno­j razini 15% tvrtki predviđa dodatno zapošljava­nje, a oko 80% ne očekuje promjene.

“Nakon povoljnog početka godine, slovenski poslodavci pokazuju manje samopouz- danja”, kaže Nebojša Biškup, regionalni čelnik Manpowera. Među razlozima navodi neizvjesno­sti, od Brexita do nepredvidi­vog poslovnog okruženja, kao i nedostatak odgovaraju­ćih kadrova. Prema anketi Zavoda za zapošljava­nje, građevinar­stvo je u prosincu izgledalo kao pokretačka snaga zapošljava­nja s rastom zaposlenos­ti od 7,9%. Građevinsk­i radnici bili su najtraženi­ji kadrovi u veljači. Manpower prognozira zaposlenos­ti za sljedeće tromjesečj­e od samo četiri posto, što je 20 postotnih bodova manje nego u pr-

vom tromjesečj­u ove godine, dok je u odnosu na prošlu godinu smanjenje za šest postotnih bodova. Projekcije u rudarstvu i energetici nešto su lošije u odnosu na prethodnu godinu. Do ljeta će se u tim industrija­ma zapošljava­ti deset posto tvrtki.

Najveća neto predviđanj­a zaposlenos­ti za sljedeće tromjesečj­e su u proizvodnj­i, 19 posto (na godišnjoj razini niže za jedan postotni bod), transportu, logistici i komunikaci­jama, 18 posto (isto kao i prije godinu dana), te financijam­a, osiguranju i poslovnim uslugama, gdje je neto prognoza zaposlenos­ti 14% (jedan postotni bod više nego godinu prije). U odnosu na prošlu go- neto projekcije zaposlenos­ti najvećim su dijelom porasle u poljoprivr­edi (za 11 postotnih bodova), a slijedi ugostitelj­stvo i hoteli (za 10 postotnih bodova). U sljedeća tri mjeseca najviše će zapošljava­ti velike tvrtke s 250 ili više zaposlenih. Do ljeta će zapošljava­ti gotovo svaka treća velika tvrtka, što je otprilike jednako kao i prije godinu dana.

Ali, velike tvrtke također imaju najviše problema pri zapošljava­nju čak 70 posto ispitanika izjavilo je u prosincu u anketi Zavoda za zapošljava­nje da se suočavaju s nedostatko­m odgovaraju­ćih kadrova. Više zaposlenos­t također će se biti u srednjim tvrtkama, među kojima 18% predviđa rast zaposlenos­ti, dok će najskromni­je biti u mikro poduzećima, gdje samo 7% ispitanika predviđa zapošljava­nje u sljedeća tri mjeseca.

Vodi jugozapadn­a regija

Prema slovenskim regijama, do ljeta će biti najviše zapošljava­nje u jugozapadn­oj regiji, gdje je 17% poslodavac­a predvidjel­o dodatna radna mjesta. Neto prognoza zaposlenos­ti za ovu regiju iznosi 16 posto, što je za tri postotna boda bolje nego prije godinu dana.

Nešto manje zaposlenos­ti očekuje se u jugozapadn­oj i središnjoj regiji, gdje je desezonira­na neto stopa zaposlenos­ti zabilježil­a pad za jedan postotni bod na godišnjoj razini, na 11 posto.

Njemačka i Austrija, važni izvozni partneri za Sloveniju, u istraživan­ju Manpowera pokazali su prilično stabilno zapošljava­nje do ljeta. U Njemačkoj sezonski prilagođen­a neto najava zapošljava­nja iznosi devet posto, što je isto kao i prethodne godine, dok je u Austriji četiri posto, za dva postotna boda manje. Do ljeta, najviše u pogledu zaposlenos­ti ohrabruje njemačka proizvodnj­a i logistika, promet i komunikaci­je, dok u Austriji financijsk­i sektor obećava najviše kada je riječ o otvaranju novih radnih mjesta.

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/
PIXSELL ?? Građevinsk­i radnici bili su najtraženi­ji u veljači
HRVOJE JELAVIĆ/ PIXSELL Građevinsk­i radnici bili su najtraženi­ji u veljači
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia