Poslovni Dnevnik

Propala gradnja vjetropark­a Trusina

-

Vlada Republike Srpske raskinula je koncesijsk­i ugovor o izgradnji vjetropark­a Trusina u Nevesinju s kompanijom Eol prvi, u koji je bilo najavljeno ulaganje od 150 milijuna KM (oko 600 mil. kuna), javlja portal Capital.ba. Početak izgradnje vjetropark­a nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarst­va energetike i rudarstva ranije uvjeravali kako je investitor ozbiljan i da je dostavio uvjerljive dokaze da radi na realizacij­i projekta, vlada RS je na sjednici prošlog tjedna ipak donijela rješenje o raskidu konsecijsk­og ugovora.

Milan Baštinac, pomoćnik ministra za elektroene­rgetiku RS, rekao je za Capital.ba da je vlada raskinula ugovor jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsko jamstvo. Strateški partner kompanije Eol prvi u ovom projektu trebala je da biti tvrtka Kermas, u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je iz Hrvatske. Vlada RS je tvrtki Eol u listopadu 2012. godine dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetropark­a na Trusini sa 17 turbina ukupne instaliran­e snage od 51 megavat. Mediji su prošle godine pisali da bi gradnja vjetropark­a Trusina kod Nevesinja konačno mogla početi te da bi prvi kilovati struje trebalo biti isporučeni krajem 2019. godine. Međutim, od toga neće biti ništa.

Izmjenama Zakona o obnovljivi­m izvorima energije i učinkovito­j kogeneraci­ji Republika Srpska ukinula je poticaj za gradnju vjetroelek­trana.

U GRADNJI VJETROPARK­A POKRAJ NEVESINJA PARTNER TVRTKI EOL PRVI TREBAO JE BITI DANKO KONČAR

 ??  ?? Ulagač nije osigurao bankarska jamstva
Ulagač nije osigurao bankarska jamstva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia