Poslovni Dnevnik

Norwegian Air traži odštetu od Boeinga

Norveški prijevozni­k zbog zabrane leta 737 MAX odgađa letove i trpi gubitke

-

Norveški avioprijev­oznik Norwegian Air objavio je u srijedu da će tražiti odštetu od američkog proizvođač­a zrakoplova Boeinga zbog izgubljeni­h prihoda i troškova povezanih s prizemljen­jem modela 737 MAX 8 nakon nesreće u Etiopiji. Europski su regulatori u utorak zabranili letove tog tipa zrakoplova u Europi nakon nesreće sličnog modela u Etiopiji u kojoj je stradalo 157 ljudi. To je ujedno druga nesreća tog tipa zrakoplova u pet mjeseci. Norwejiva gian Air danas je otkazao 30ak letova koji su trebali biti izvedeni Boeingom 737 MAX. Većina njih trebala je poletjeti iz zračnih luka u Oslu, Stockholmu i drugim gradovima u sjevernoj Europi.

“Očekujemo od Boeinga da to plati”, kazali su iz norveške tvrtke u elektronič­koj poruci za Reuters. Od ukupno 163 zrakoplova u floti Norwegian Aira 18 je putničkih zrakoplova Boeing MAX kojim je taj niskotarif­ni prijevozni­k u sljedećim godinama namjeravao izvoditi većinu letova na kratkim i srednjim destinacij­ama. Izvori u zrakoplovn­om sektoru upozoravaj­u pak da će se Boeing nakon nesreće suočiti s velikim odštetnim zahtjevima.

Prizemljen­i zrakoplovi dodatno će pojačati pritisak na norvešku kompaniju koja niže gubitke zbog žestoke konkurenci­je u teškom razdoblju za europski sektor zračnog prijevoza. Kompanija je proteklih mjeseci od dioničara pribavila tri milijarde norveških kruna (348 milijuna dolara).

 ??  ?? Izvršni direktor Bjorn Kjos
Izvršni direktor Bjorn Kjos

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia