Poslovni Dnevnik

Funta jačala pred drugo glasovanje

Investitor­i čekali rasplet drame

-

Britanska funta ojačala je u srijedu za oko 0,6 posto prema dolaru i euru jer su investitor­i očekivali da će britanski parlamenta­rci glasati protiv brexita bez sporazuma o razdruživa­nju od Europske unije.

Premda sporazum koji je premijerka Theresa May ispregovar­ala s EU-om ni u drugom pokušaju nije dobio podršku parlamenta, gubici funte su ograničeni jer većina investitor­a ipak vjeruje da će Britanija izbjeći brexit bez dogovora i umjesto toga tražiti odgodu datuma izlaska iz EUa postavljen­og za 29. ožujka.

Dolar je u srijedu blago ojačao prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta u relativno mirnom trgovanju na međunarodn­im tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, prijepodne je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja, na 96,994 boda. Slabiji od očekivanja podaci o inflaciji u SADu u veljači i slabljenje prinosa na američke državne obveznice razlozi su koji prigušuju potražnju za dolarom, kažu analitičar­i.

Tečaj eura pritom se nije značajnije promijenio u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, pa se u srijedu prijepodne kretao na 1,1287 dolara.

povećala se vrijednost britanske valute u odnosu na američku

 ?? REUTERS ?? Trgovanje u srijedu proteklo je u relativno mirnom tonu
REUTERS Trgovanje u srijedu proteklo je u relativno mirnom tonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia