Poslovni Dnevnik

Stalnim ulaganjima podiže se standard stanovanja i vrijednost grada

Grad Zagreb Razvojna strategija za učinkoviti­ji, kvalitetni­ji i uravnoteže­niji razvoj grada kao cjeline

-

U 21. stoljeću mora se svakom stanovniku Zagreba omogućiti što viša kvaliteta življenja i zato su daljnje ulaganja u komunalnu infrastruk­turu neupitna

Grad Zagreb s površinom od 641,32 četvorna kilometra čini tek 1,13% površine Republike Hrvatske, no na njegovom području živi 802.762 stanovnika, odnosno gotovo petina svih stanovnika Hrvatske. Tijekom proteklih nekoliko godina, uz Istarsku županiju, još samo Grad Zagreb bilježi porast ukupnog broja stanovnika. Kako bi se omogućio učinkoviti­ji, kvalitetni­ji i uravnoteže­niji razvoj Grada kao cjeline, Grad Zagreb donio je

2017. Razvojnu strategiju Grada Zagreba za razdoblje do 2020. Strategijo­m su obuhvaćeni svi segmenti razvoja od gospodarst­va i komunalne infrastruk­ture do zaštita okoliše, prostora i prirode. Promatraju­ći razvoj grada kroz projekte, poput izgradnje novih naselja, kapitalnih projekata kao što je rekonstruk­cija Radničke i rekonstruk­cija remetinečk­og rotora, nema niti jednog razvojnog prostornog projekta u gradu kojeg ne prati rekonstruk­cija ili širenje mreže vodoopskrb­e i odvodnje, gradnja novih cesta i plinovoda, uređenje javnih površina…Sve su to usluge i javni servisi koje osigurava Zagrebački holding i kojima se povećava standard stanovanja te podiže vrijednost grada. Brojni realiziran­i projekti Zagreb čine jednim od najpoželjn­ijih gradova za život u Hrvatskoj. No što u financijsk­om smislu znači ulaganje u urbanu budućnost Zagreba? Zagrebački holding osnovan je 2006. godine te smo razmotrili ukupna ulaganja u neke od segmenata kojim Holding upravlja u razdoblju od osnivanja do danas..

Plinski distribuci­jski sustav

investiran­o je u opremu i postrojenj­a za unaprjeđen­je javne usluge prikupljan­ja miješanog komunalnog otpada i odvojenog prikupljan­ja reciklabil­nog otpada

U MREŽU VODOOPSKRB­E I ODVODNJE UKUPNA ULAGANJA OD 2006. GODINE DO DANAS PRELAZE 2,3 MILIJARDE KUNA

TIJEKOM PROTEKLIH

13 GODINA UKUPNO JE IZGRAĐENO

494 KILOMETRA PLINSKOG DISTRIBUCI­JSKOG SUSTAVA, 595 KILOMETARA VODOOPSKRB­NE MREŽE I 368 KILOMETARA MREŽE ODVODNJE

Distribuci­jska mreža Gradske plinare Zagreb, ovisnog društva Zagrebačko­g holdinga, duga je 3888 kilometara s 284.453 obračunski­h mjernih mjesta. Tijekom proteklih 13 godina ukupno je izgrađeno 494 kilometra plinskog distribuci­jskog sustava, dok je broj obračunski­h mjernih mjesta povećao za 64.717. Radi se o ulaganjima vrijednim 1,4 milijarde kuna (govorimo o neto iznosima bez PDVa), a kojima su obuhvaćene i rekonstruk­cije postojećih plinovoda, ulaganja u poboljšanj­a i podizanja sigurnosti distribuci­jskog sustava te modernizac­ija. Od 2006. godine do danas, Gradska plinara Zagreb je gradila plinski distribuci­jski sustav na do sada neizgrađen­im dijelovima grada Zagreba. Najveći dio izgradnje realiziran je u gradskim četvrtima Črnomerec, Podsljeme, Gornja i Donja Dubrava, Sesvete, Treš- njevka jug, PešćenicaŽ­itnjak, Novi Zagrebzapa­d i Novi Zagrebisto­k. Najveći dio rekonstruk­cija realiziran je u gradskim četvrtima Gornji i Donji Grad, Trnje, Trešnjevka sjever, Maksimir, Gornja Dubrava, Sesvete, Novi Zagrebzapa­d i Novi Zagrebisto­k. Gradska plinara najveći je operator plinskog distribuci­jskog sustava u Republici Hrvatskoj te vodeća tvrtka u distribuci­ji plina u Hrvatskoj, čije je poslovanje usklađeno s europskim direktivam­a i praksom, što zahtijeva visoke standarde kvalitete, zaštite i sigurnosti. Usporedo s rastom gospodarst­va i definiranj­a Energetske strategije Republike Hrvatske i uloge fosilnih goriva, prvenstven­o prirodnog plina, rastu i ulaganja. Na godišnjoj razini to predstavlj­a gotovo 30 kilometara novih plinovoda uz rekonstruk­ciju više desetaka kilometara postojećih plinovoda. U cilju daljnjeg poboljšanj­a i podizanja sigurnosti distribuci­jskog sustava započelo se s dugoročnim projektom implementa­cije sustava upravljanj­a tehničkom sigurnosti prema pravilima Njemačke stručne udruge za vodu i plin (TSMDVGW). Primjena novih tehnologij­a osigurat će kvalitetni­je upravljanj­e i aktivniji distribuci­jski sustav.

Mreža vodoopskrb­e i odvodnje

Razvojem i rastom grada gradila se i širila vodoopskrb­na i kanalizaci­jska mreža osobito u pravcu zapada i sjevera. Sustav vodoopskrb­e u Zagrebu danas obuhvaća oko 3200 kilometara cjevovoda s gotovo 100.000 vodoopskrb­nih priključak­a, dok sustav odvodnje obuhvaća nešto više od 2100 kilometara kanala s više od 74 tisuće kanalskih priključak­a. Ukupna ulacijelog ganja od 2006. godine do danas prelaze 2,3 milijarde kuna, a kojima je, među ostalim, izgrađeno 595 kilometara nove vodoopskrb­ne mreže te 368 kilometara mreže odvodnje. Razvoj sustava treba promatrati i u kontekstu pojedinih gradskih područja koja nisu imala riješen sustav vodoopskrb­e i odvodnje na odgovaraju­ći način. Podsjetimo da se na području naselja Kozari Putevi gradila u proteklom razdoblju kanalizaci­jska mreža, no ona nije formirana u jedinstven­i sustav odvodnje već je rezultiral­a ispuštanje­m otpadnih i oborinskih voda slivnog područja putem više pojedinačn­ih ispusta u Glavni odvodni kanal (GOK). U sklopu rješavanja dovoda otpadnih voda grada Zagreba do centralnog uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda (CUPOVZ) dano je rješenje priključen­ja sekundarne kanalizaci­jske mreže naselja uz GOK na dovodne kanale do uređaja za pročišćava­nje. Za naselje Kozari Putevi izgrađen je lokalni kanal koji će prihvatiti dio predmetne ulične kanalske mreže naselja.

Kolektor Fallerovo šetalište

Usporedno s navedenim radovima unutar samog naselja Kozari Putevi izvedena je kanalizaci­jska mreža, odnosno javni kanali naselja Kozari Putevi koji nisu bili obuhvaćeni prethodno spomenutim izgradnjam­a. Duljina novoizgrađ­ene kanalizaci­jske mreže iznosi 8300 metara, a njenim dovršetkom završena je izgradnja mreže odvodnje naselja Kozari putevi.

Također, jedan od primjera je i kanal duž Fallerovog šetališta kojim se dugo vremena obavljala odvodnja zapadnog područja grada, te dalje preko kanala u Ozaljskoj i Tratinskoj ulici odnosno Južnog sabirnog kanala. Poteškoće u odvodnji intenzivir­ale su se i činjenicom da je na kolektor na Fallerovom šetalištu priključen­a odvodnja susjednih industrija, što je dovelo do naglog razaranja i propadanja tog kanala. Kako bi se osigurala valjana i sigurna odvodnja priključen­ih područja te omogućio popravak i rekonstruk­cija postojećeg kanala, izgrađen je kolektor u duljini 1287 metara.

Od ostalih infrastruk­turnih projekata svakako valja spomenuti izgradnju magistraln­og vodoopskrb­nog cjevovoda Aleja Bologne Lisičina kojim je omogućena bolja i pouzdanija opskrba vodom dijela te gradske četvrti, izgradnju komunalne infrastruk­ture u gradskoj četvrti Brezovica te izgradnju transportn­og kolektora Sesvete s precrpnico­m PC Sesvete i rasteretno­g objekta s retencijsk­im kanalom na kolektoru Sesvete.

Gospodaren­je otpadom

Na administra­tivnom području Grada Zagreba je 2534 kilometara nerazvrsta­nih cesta koje su u sustavu održavanja podružnice Zagrebačke ceste. U razdoblju od 2006. do danas Zagrebački holding kroz podružnicu Zagrebačke ceste uložio je više od 150 milijuna kuna u opremu i postrojenj­a. Među ostalim, ulaganja su u opremu za zimsku službu, vozila, strojeve, građevinsk­e objekte... Među najznačajn­ijim investicij­ama svakako je reciklažno asfaltna baza u čiju je izgradnju, 2013. godine, uloženo gotovo 41 milijun kuna.Valja napomenuti i da je u opremu i postrojenj­a za unaprjeđen­je javne usluge prikupljan­ja miješanog komunalnog otpada i odvojenog prikupljan­ja reciklabil­nog otpada i glomaznog otpada do kraja 2018. uloženo 264 milijuna kuna, a očekuje se da će ukupna ulaganja doseći i pola milijarde kuna.

Uza sve navedeno, valja imati na umu da je u promatrano­m razdoblju Grad Zagreb, koji je vlasnik Zagrebačko­g holdinga, također uložio milijarde kuna u razvoj grada. U 21. stoljeću mora se omogućiti svakom stanovniku Grada Zagreba visoka kvaliteta življenja i stanovanja, i zato su daljnje ulaganja u komunalnu infrastruk­turu i općenito razvoj grada neupitna. ❖

 ?? P. MACEK/PIX ?? U sustavu održavanja podružnice Zagrebačke ceste je 2534 kilometara nerazvrsta­nih cesta
P. MACEK/PIX U sustavu održavanja podružnice Zagrebačke ceste je 2534 kilometara nerazvrsta­nih cesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia