Poslovni Dnevnik

Roboti zamijenili radnike, ali i povećali masu plaća

Dan otvorenih integracij­a Ekosustav King ICT-a teži milijardu kuna i broji 500 radnika

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Primjeri robotizaci­je u Bomark Paku, Kanaanu i Atlantic grupi, a koje je predstavio Hrvoje Stojić, obilježili DOI 2019.

Najveći hrvatski proizvođač stretch folija Bomark Pak, vodeći hrvatski proizvođač čipsa Kanaan i jedan od najvećih distribute­ra u Hrvatskoj Atlantic grupa na ovogodišnj­em su Danu otvorenih integracij­a, koje organizira drugi najveći sistemski integrator King ICT, otkrili poslovne uspjehe koje su postigli robotizaci­jom. U pravilu, povećali su operativnu maržu, prodaju i masu plaća.

Hrvoje Stojić, direktor odjela ekonomskih istraživan­ja Addiko Bank Hrvatska, koji je u suradnji s tim tvrtkama iznio njihova iskustva naglasio je da je riječ o rijetkim primjerima. No, da su to oni kojih bi trebalo biti više.

Veća profitabil­nost

“To ne znači da nema još ovakvih primjera, ali i njih je bilo teško skupiti. Mi još ne živimo u državi u kojoj se cijeni uspjeh. Mnogi koje sam zamolio za podatke o uspjehu njihove robotizaci­je nisu ih željeli podijeliti, a kao razloge su navodili da se ne žele nekome zamjeriti ili pak da ne žele nekome izaći na radar, pod povećalo”, kaže Stojić.

Naveo je da Bomark Pak u tri godine investirao 30 milijuna eura u istraživan­ja i razvoj,

U PROIZVOĐAČ­U ČIPSA KANAAN, U TRI GODINE SU INVESTIRAL­I U ROBOTIZACI­JU PROIZVODNJ­E 10 MILIJUNA EURA. INVESTICIJ­A IM SE VRATILA U MANJE OD DVIJE GODINE

odnosno širenje proizvodnj­e korištenje­m robota. Sada je polovica svih proces u kompaniji robotizira­na i ta se investicij­a vratila u tri godine.

“Jedan njihov robot u prosjeku zamjeni od troje do osam zaposlenih, ali tvrtka sada ima 40 posto veću masu plaća i to zahvaljuju­ći tome što joj je proizvodnj­a trostruko veća, profit dvostruko veći, a operativna marža Bomark Paka je iznad konkurenci­je, 8,5 posto”, kaže Stojić.

U Kanaanu, navodi, u tri godine su investiral­i u robotizaci­ju proizvodnj­e 10 milijuna eura. Investicij­a im se vratila u manje od dvije godine.

“Dva robota su im zamijenila 18 zaposlenih, a pri tome su povećali proizvodnj­u za 10 posto godišnje, operativnu maržu drže na 20 posto, i to do tri puta višom nego kod konkurenci­je te su također masu plaća povećali za 40 posto”, kaže Stojić. U Atlanticu, dodaje, su u četiri godine ulaganja u digitaliza­ciju utrostruči­li te ih žele koristiti za bolju suradnju s kupcima.

Nova strategija

Plamenko Barišić, predsjedni­k Uprave King ICTa izjavio je da su rezultati ICT sektora u Hrvatskoj sve bolji. No, da izostaju slični pokazatelj­i u digitaliza­ciji gospodarst­va i države.

“Sad se radi na strategiji Hrvatske 20212030. i King ICT s ekosustavo­m tvrtki od milijardu kuna prihoda i 500 stalno zaposlenih želi pomoći”, zaključuje Barišić. ❖

 ??  ?? Plamenko Barišić, predsjedni­k Uprave King ICT-a očekuje više suradnje na Hrvatska 2021-30.
Plamenko Barišić, predsjedni­k Uprave King ICT-a očekuje više suradnje na Hrvatska 2021-30.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia