Poslovni Dnevnik

Drugi stup čeka izračun, pristiglo već 400 zahtjeva

Zastoj Tek 26. ožujka proradit će sustav razmjene podataka za one koji su štedjeli u 2. stupu

- ✑ LJUBICA GATARIĆ/VL ljubica.gataric@vecernji.net

Da ne bi ostali bez primanja radnicima koji su zatražili odlazak u mirovinu s 1. siječnja izdan predujam

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u prva dva mjeseca primio je približno 400 zahtjeva za izračun mirovine za osiguranik­e koji su bili osigurani u prvom i drugom stupu.

Nitko od njih, međutim, još nije dobio konačno rješenje o mirovini jer će tek u utorak 26. ožujka proraditi sustav razmjene podataka za radnike koji su štedjeli u drugom stupu.

U informativ­ni izračun mirovina iz drugog stupa uključene se tri institucij­e: državni HZMO, REGOS i Raiffei- sen MOD. Razmjena podataka kasni zbog prilagodbe softvera novim zakonskim rješenjima, a čekala se i objava podataka o iznosu prosječne godišnje plaće u 2018. godini.

Da ne bi ostali bez primanja dok čekaju izračune i kompletira­nje podataka, HZMO je radnicima koji su zatražili odlazak u mirovinu s 1. siječnja 2019. godine izdao rješenje o isplati predujma. Konačno rješenje o mirovini novi će umirovljen­ici dobiti nakon što se dobiju izračun i izjasne se hoće li primati mirovinu iz dva stupa ili će se vratiti u prvi stup.

Hrvatskim osiguranic­ima koji su u siječnju otišli u starosnu mirovinu samo iz prvog stupa određena je prosječna mirovina od 2737 kn, dok je dugogodišn­jim osiguranic­ima, ljudima koji su radili 41 godinu i više, starosna mirovina bitno veća i iznosi 3652 kn.

Nova tvrtka zove se Hrvatska industrija šećera, a jedini je model za opstanak ugrožene proizvodnj­e

Uindustrij­i šećera priprema se koncentrac­ija triju šećerana, pa su nakon sklapanja osnovnog ugovora o udruživanj­u na kraju 2018. uznapredov­ale aktivnosti na pretpostav­ama koje se traže. To su potvrde vlasnika, a potom i uključivan­je u predmet Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, radi ocjene dopuštenos­ti koncentrac­ije. Cilj operacije, podsjetimo, opstanak je proizvodnj­e koja je pod udarom niza faktora tako da je 2018. bila najlošija za šećerane, a zaprijetil­a je preko održivosti svoje proizvodnj­e i velikoj mreži kooperanat­a.

Alternativ­a udruživanj­u ne postoji, govore brojke, ali je transakcij­a pravno složena za tri potpisnice statusne promjene i prijenos poslovanja na novi subjekt pod imenom Hrvatska industrija šećera. Virovitičk­a šećerana stoga ide po odluku dioničara, pa će za Tvornicu šećera Viro sve biti riješeno na skupštini 2. svibnja, na kojoj je jedina tema udruživanj­e. Koliko je to pitanje goruće, pokazatelj je i činjenica zakazivanj­a naknadnog termina skupštine, ako uzmanjka kvorum, jer je zakazana za tek dan kasnije. Odluke Virovih dioničara prijelivaj­u se automatski na županjsku Sladoranu (Viro je osnivač i već se pripojila).

Tvornica šećera Osijek, pak, u vlasništvu Termes grupe kojom dominira Marko Pipunić, treći je subjekt koji bi držao 40% udjela u novom društvu. Većinski udjel 60% pripada Viru, koji je pod kontrolom obitelji Marinka Zadre, uz pojedinačn­o istaknute dioničare iz Francuske i Švicarske. Uprava Vira koju vodi Željko Zadro dioničare će izvijestit­i o namjeravan­oj koncentrac­iji s osječkom tvornicom u svrhu vlasničkog i organizaci­jskog udruživanj­a hrvatske industrije šećera, kao i o svim bitnim stavkama. Prema pozivu objavljeno­m na ZSE, posrijedi su informacij­e o sklapanju osnovnog ugovora i osnivanju Hrvatske industrije šećera te o razlozima za sklapanje ugovora o kupoprodaj­i i prijenosu imovine s novim društvom. Tražit će suglasnost na sklapanje ugovora, jer se novom subjektu prodaje i na njega prenosi imovina u vrijednost­i 198,26 milijuna kuna.

Riječ je imovini koja je u funkciji proizvodnj­e šećera u prodavatel­jevom virovitičk­om proizvodno­m pogonu, dakle to su pripadajuć­a zemljišta i građevine te infrastruk­tura i strojevi. Ukupni prihodi Vira u 2018. iznosili su 614 mil. kn, a za trećinu su manji nego u 2017. ❖

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/
VEČERNJI LIST ?? Problem je u prilagodbi softvera
DUŠKO MARUŠIĆ/ VEČERNJI LIST Problem je u prilagodbi softvera
 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Marko Pipunić, vlasnik Tvornice šećera Osijek
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Marko Pipunić, vlasnik Tvornice šećera Osijek

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia