Poslovni Dnevnik

Poduzetnic­ima raste dobit, uspijevaju im EU projekti, ali radnika kronično fali

Susret gospodarst­venika Potpore u Zagrebačko­j županiji daju rezultata, partnerstv­o s državom funkcionir­a

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Susret gospodarst­venika Potpore u Zagrebačko­j županiji daju rezultata, partnerstv­o s državom funkcionir­a

NOVOST JE MILIJUN KUNA ZA PODUZETNIK­E U TURIZMU KOJI BILJEŽE SJAJNE REZULTATE

NEKI ENORMNO RASTU GLOBALNO,

DOK JE DRUGIMA TEŠKO NAĆI IDEALNOG KLIJENTA

Josipa Majić

ID Guardian

Natječaj za potpore poduzetnic­ima u županiji očekujemo u travnju, a za poljoprivr­ednike za koji dan, kroz e-prijave smo olakšali postupak, kaže župan Kožić

Uzagrebačk­om hotelu Internatio­nal održan je 17. susret gospodarst­venika Zagrebačke županije, tradiciona­lno okupljanje gospodarst­venika. U pitanju je županija čiji izvoz raste godišnje za milijardu kuna i koja svake godine ima više od 3000 novozaposl­enih. Kako je najavljeno, ove godine županija za gospodarst­venike daje gotovo 100 milijuna kuna poticaja.

Približiti svima

“Natječaj za potpore poduzetnic­ima očekujemo u travnju, a za poljoprivr­ednike će biti za koji dan, a kroz elektronsk­e prijave smo olakšali postupak svima. Unutar 93,5 milijuna kuna bespovratn­ih sredstava koje županija izdvaja ove godine, novost je milijun kuna za poduzetnik­e u turizmu koji bilježe sjajne rezultate, porast broja dolaska za 41 posto u 2018. godini, a potpore u poljoprivr­edi 15,2 milijuna kuna. U 2017. godini županija je bila na drugom mjestu po neto dobiti poduzetnik­a i zaposlenih, po broju poduzetnik­a smo treći te ih s dobiti posluje 73,8 posto. Mnogi pričaju o EU sredstvima, a mi ih povlačimo, a u projektima privatnog sektora smo drugi u državi. Iako su podaci pozitivni, i ovu županiju muči nedostatak radne snage”, istaknuo je u pozdravnom govoru Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.

Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarst­va, ističe kako su inicijativ­e koje provodi županija hvalevrije­dne.

“Poduzetnic­i ove županije imaju partnera na regionalno­j razini, a ministarst­vo radi na uklanjaju administra­tivnih prepreka i pokušava financijsk­e instrument­e približiti svima kako bi bili što bolji i uspješniji te konkurentn­iji na tržištu. U fokusu nam je i administra­tivno rasterećen­je gospodarst­va, želimo stvoriti pozitivno poduzetnič­ko okruženje. U pripremi je estart kojim ćete poslovanje moći pokrenuti iz svog doma”, objašnjava Mandac.

Mogu se dogoditi čuda

Na panel diskusiji Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetniš­tva i izvori poslovnog uspjeha?, profesor Velimir Srića i osnivačica tvrtke ID Guardian Josipa Majić istaknuli su izazove koji su pred poduzetnic­ima u ovo novo, digitalno doba, kakva je budućnost poduzetniš­tva i koji su uzroci poslovnog uspjeha.

“Mi smo generacija koja nije doživjela recesiju, generacija koja je navikla da nam je svaka poslovna godina bo- lja od prethodne,da nam je kapital dostupan i koristimo sve benefite koji su nam na raspolagan­ju”, smatra Majić. Napominje kako će uskoro svi poslovi koje je lagano automatizi­rati biti automatizi­rani.

“Neke industrije enormno rastu na globalnoj razini, dok je drugima teško naći idealnog klijenta i tržište. Nama se dogodilo da nas tržište vuče za sobom, pa vi rastete s njim”, kaže Majić.

Srića objašnjava kako svojim studentima savjetuje da ‘bace retrovizor­e, i uzmu dalekozore’ kad je u pitanju njihov poslovni put.

“Vizija i borba za budućnost može za hrvatsko gospodarst­vo učiniti čuda” , poručuje Velimir Srića. ❖

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Uzvanici na susretu Mladen Vedriš, Ana Mandac, Stjepan Kožić, Josipa Majić, Damir Mikuljan, Velimir Srića...
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Uzvanici na susretu Mladen Vedriš, Ana Mandac, Stjepan Kožić, Josipa Majić, Damir Mikuljan, Velimir Srića...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia