Poslovni Dnevnik

Izgradnja brodova svega 0,7 posto dodane vrijednost­i

Sudbina Uljanika Brojke pokazuju da je pitanje političko, a ne ekonomsko

-

Treba li spašavati Uljanik ili staviti ključ u bravu? Brojke ne ostavljaju puno prostora za premišljan­ja; spašavanje bi moglo stajati više od milijarde eura, a ključ u bravu dvostruko manje, oko 557 milijuna eura. Upitno je bi li, nakon gotovo 35 milijardi kuna koje su se proteklih 30 godina slile u brodogradn­ju, nova injekcija puno promijenil­a. Uostalom čemu? Vrijedna pera Državnog zavoda za statistiku izračunala su da “proizvodnj­a ostalih prijevozni­h sredstava” u industrijs­koj proizvodnj­i doseže 0,85 posto. Maknu li se iz te katego- rije, recimo lokomotive i slično, izgradnja brodova ne doprinosi ni sa 0,7 posto dodane vrijednost­i. Kako industrijs­ka proizvodnj­a čini oko 16 posto BDPa, ispada da brodogradn­ja u 100 kuna BDPa godišnje stvori oko 12 lipa. Toliko bi gospodarst­vo izgubilo da se pogase sva brodogradi­lišta.

Jasno je da bi Hrvatska nemjerljiv­o više izgubila zatvaranje­m jednog pogona, recimo Plive u Savskom Marofu, nego čitave te grane. Politički gledano, spas Uljanika je druga priča. Andrej Plenković žonglira s tri tentativna glasa IDSa za opstanak vladajuće koalicije s jedne strane te udarom na javne financije, s druge. Račun od sedam milijardi kuna ozbiljno može uzdrmati deficit i trend pada javnog duga pa u konačnici planove za euro, kartu na koju Plenković igra. Nije čudo da Vlada s odlukom o Uljaniku oteže nadajući se da bi S&P danas dao zeleno svjetlo za dizanje rejtinga na investicij­sku razinu. Iako nas financijsk­a tržišta tretiraju kao da se to već dogodilo, agencije uporno gledaju dug i deficit pa nije nemoguće da S&P, a i Moody’s koji idućeg tjedna stiže u Zagreb, ipak pričekaju Vladinu odluku.

“Ako se Vlada odluči na scenarij spašavanja Uljanika po iznosima koji se spominju, vjerujem da dolazimo do točke koja bi mogla značiti bitno usporavanj­e čak i preokret u fiskalnoj konsolidac­iji”, smatra ekonomist Željko Lovrinčevi­ć. Dodaje da se mora računati na usporavanj­e ekonomije, niže prihode od PDVa i činjenicu da ulazimo u predizborn­u vrijeme koje u pravilu znači veću proračunsk­u potrošnju. Svjestan je toga i ministar Zdravko Marić koji već mjesecima navodno razmišlja o odlasku iz Vlade, o čemu je jučer kratko rekao: “Vidjet ćemo”.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Uljanik bi mogao srušiti fiskalne planove ministra Zdravka Marića
GORAN STANZL/PIXSELL Uljanik bi mogao srušiti fiskalne planove ministra Zdravka Marića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia