Poslovni Dnevnik

SVIJET REVOLUCION­ARNA GARDA TRAŽIT ĆE PLIN UMJESTO EUROPLJANA

Prilika u lukrativno­m poslu Iranska elitna postrojba ulazi u plinsko polje South Pars

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Postrojba najavila da će zamijeniti Total u razvoju 11. faze koji se povukao nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija

Iranska Revolucion­arna garda namjerava proširiti svoje poslove u industriji nafte i plina zamjenom zapadnih kompanija koje su napustile najvažniji iranski energetski projekt, plinsko polje South Pars, nakon ponovnog uvođenja američkih sancija. Kako je ovoga tjedna izjavio Saeed Mohammad, šef građevinsk­og poduzeća KhatamulAn­bia koje je u vlasništvu tog elitnog dijela iranske vojske, kompanija je spremna zamijeniti francuski Total u razvoju faze 11 plinskog polja South Pars.

Signal promjene

Uključenos­t Revolucion­arne garde u projekt signalizir­a značajnu promjenu u energetsko­j politici Irana, ocjenjuju analitičar­i. Međutim, oslikava i koliko tvrdolinij­aši unutar režima iskorištav­aju pritisak na vladu predsjedni­ka Hasana Rohanija da konsolidir­a vlast. Naime, iako Revolucion­arna garda ima razgranate poslove njezini poslovni prihodi procjenjuj­u se 12 milijardi dolara godišnje unazad nekoliko godina nije se mogla proširiti u industriji nafte i plina.

To je primarno bila zasluga ministra naftne industrije Bijana Namdara Zanganeha koji je nakon sklapanja nuklearnog sporazuma iz 2015. spriječio da elitna postrojba dobije dodatne poslove. U to vrijeme poželjniji partner bile su zapadne kompanije jer su mogle povećati iransku proizvodnj­u te obnoviti zastarjelu opremu.

Malo izbora

Dio analitičar­a smatra kako Zanganeh sada ima malo izbora, suočen s padom izvoza nafte sa 2,8 milijuna barela u lanjskom svibnju na sadašnjih 1,3 milijuna barela dnevno. Tijekom vikenda i posjeta South Parsu ministar je izjavio kako bi volio da kineski CNPC zamijeni Total u razvoju tog polja, ali nije odbacio ni suradnju s Revolucion­arnom gardom.

Podsjetimo, Total je u South Parsu imao malo više od polovice udjela, a CNPC trećinu udjela. Ostatak je držala iranska državna kompanija Petropars. Total je sporazum o razvoju polja potpisao u srpnju 2017. godine što je bio prvi veliki ugovor Teherana s nekom europskom kompanijom u više od desetljeća. ❖

REVOLUCION­ARNA GARDA POSLJEDNJI­H GODINA NIJE DOBILA NOVE POSLOVE U INDUSTRIJI NAFTE I PLINA JER SU ZAPADNE KOMPANIJE BILE POŽELJNIJE

 ?? REUTERS ?? Godišnji poslovni prihodi Revolucion­arne garde procjenjuj­u se na 12 milijardi dolara
REUTERS Godišnji poslovni prihodi Revolucion­arne garde procjenjuj­u se na 12 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia