Poslovni Dnevnik

Kinezi kupuju hotele Lovec i Kompas u središtu Bleda

Novi vlasnici Nastavlja se prodaja u elitnom slovenskom turističko­m odredištu

-

Bledskim hotelima Lovec i Kompas upravlja tvrtka Kompas Hoteli Bled, koja je u vlasništvu Hotela Slon od travnja 2017. godine

Nastavlja se prodaje hotela na Bledu, prema neslužbeni­m informacij­ama lista Finance, novog vlasnika dobit će uskoro i hoteli Lovec i Kompas. Tvrdi se da kupci dolaze iz Kine, a hoteli su sada u vlasništvu kompanije Best Western Premier Hotel Slon, koji ima i Hotel Slon u Ljubljani.

U ponudi kongresne dvorane

Hotel Lovec, smješten u samom središtu Bleda, gostima nudi 52 sobe i 8 apartmana. Ima i kongresnu dvoranu kapaciteta 140 osoba. Hotel Kompas, koji se nalazi preko puta Loveca, ima 95 soba sa 158 kreveta. Najveća dvorana prima do 150 osoba.

Hotelima Lovec i Kompas upravlja tvrtka Kompas Hoteli Bled, koja je u vlasništvu Hotela Slon od travnja 2017. godine.

Za prošlu godinu nema podataka, no 2017. godine tvrtka je ostvarila samo 5,5 milijuna eura prihoda i 206 tisuća eura dobiti. Hotel Slon je 2017. ostvario 7,6 milijuna eura prihoda i 1,1 milijun eura dobiti. U posljednje dvije godine nekoliko je hotela u Bledu dobilo nove vlasnike.

Krajem lipnja 2017. tvrtka Novi Kondor prodala je vilu Prešeren, boutique hotel na elitnoj lokaciji uz Bledsko jezero. Novi vlasnik postala je Pokojninsk­a družba A, koja je za vilu platila četiri milijuna eura.

Ista je tvrtka prodala hotel Ribno, koji je kupio Epidos za 1,46 milijuna eura, a hotel Krim je poduzetnik Loris Požar kupio preko tvrtke Best Gold Bet. Hostel u vili Viktorija kupila je Simona Lebar za 1,4 mili- juna eura. Promijenio se i vlasnik hotela Jelovica, kojeg je kupio jedan od najbogatij­ih Slovenaca Otmar Zorn.

Zornova tvrtka Rikli prošle je godine na Bledu, na javnoj dražbi, za 1,35 milijuna eura kupila bivšu Konjušarni­cu Pristava od Glavnog tajništva vlade, koju namjerava pretvoriti u boutique zdravstven­i centar.

Njegova tvrtka prošle godine kupila je i poslovnu zgradu od privatnih vlasnika na bledskom autobusnom kolodvoru za 750.500 eura. Prema neslužbeni­m informacij­ama Financa, Zorn želi izgraditi garažu. Godinu ranije, Zorn je na Bledu kupio Hotel Jelovica i najavio obnovu vrijednu milijun eura.

Iako su prošle godine najviše nekretnina na Bledu kupili slovenski građani, koji su postali vlasnici kuća, stanova, bivših poljoprivr­ednih objekata i poljoprivr­ednog zemljišta, među najvećim kupcima mogu se pronaći i stranci, tri državljana Kine, jedan Bugar i jedan Nijemac.

Kineski investitor kupio je preko slovenske tvrtke kuću na Mladinskoj cesti 3 u blizini zdravstven­og centra Bled, a vrijednost ugovora je 909.000 eura, što je bila treća najveća transakcij­a u protekloj godini.

Stiže još kineskih kupaca?

Drugi kineski investitor kupio je kuću za 380.000 eura u blizini Selske ceste, dok je treći dao 300.000 eura za kuću na Rečiškoj cesti.

Borut Kordež, iz agencije za nekretnine Makler Bled, kaže da nije moguće govoriti o nekoj navali Kineza poput onoga što se događa na jugu Italije i u Srbiji.

Međutim, zasad ne toliko brojni kineski kupci mogu biti znak da će se pojaviti i drugi, što se upravo događa.

U POSLJEDNJE DVIJE GODINE NEKOLIKO JE HOTELA NA BLEDSKOM JEZERU DOBILO NOVE VLASNIKE

 ?? PD ?? Hotel Kompas ima 95 soba i 158 kreveta
PD Hotel Kompas ima 95 soba i 158 kreveta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia