Poslovni Dnevnik

Oprez zavladao na europskim burzama

-

Na europskim burzama u četvrtak prijepodne oprezno se trguje, a pod većim pritiskom prodaja našle su se dionice financijsk­ih institucij­a nakon što je Fed odaslao poruku o zadržavanj­u kamatnih stopa na postojećoj razini do kraja godine. Paneuropsk­i Stoxx 600 indeks oko 15.30 sati bio je u minusu 0,2 posto, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica banaka na burzama u Parizu, Madridu i Frankfurtu.

Njemački DAX istodobno je bio u minusu 0,7 posto, na 11.525 bodova, a najviše su pritom pale cijene dionica banaka u prosjeku za jedan posto. Pariški CAC, pak, stabilježi­o blagi minus od 0,1 posto i kretao se oko 5375 bodova. Londonski FTSE indeks jedini je u plusu i to za 0,5 posto, na 7326 boda, poduprt prije svega rastom cijena dionica rudarskih kompanija, u prosjeku za 1,5 posto, zbog uzleta cijene bakra.

Na valutnim tržištima euro i jen ojačali su nakon što se dolar našao pod pritiskom zbog zaključaka sa sjednice američke središnje banke Fed, što ga je zadržalo nedaleko najnižih razina u dva tjedna prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta. Eurom se tako u jednom trenutku trgovalo po 1,1437 dolara, nakon što mu je u prekonoćno­m trgovanju cijena nakratko dosegnula 1,1448 dolara, najvišu razinu od početka veljače. Dolarov indeks bio je u plusu 0,3 posto, na 96,019 bodova.

 ?? REUTERS ?? Njemački DAX u minusu od 0,7 posto
REUTERS Njemački DAX u minusu od 0,7 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia