Poslovni Dnevnik

Mobilnost je jedan od osnovnih preduvjeta samostalno­g funkcionir­anja

Osobe s invalidite­tom Zagreb slijedi europsku praksu prilagodbe infrastruk­ture i nove standarde gradnje

- IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Podružnica Zagrebačke ceste je u 2018. izvršila upuštanje oko 200 metara betonskih i granitnih rubnjaka, izvedeno je 60 kvadratnih metara pješačkih rampi od asfalta, a ugrađen je jedan uklopni LOGO SAT za kontrolu signalizat­ora

Izvještaj EUROSTAT-a iz 2018. godine kaže kako čak 80 milijuna Europljana ima neku vrstu invalidite­ta, a procjene govore kako ta brojka ima tendenciju i rasti.

Ovaj negativan trend povezuje se i sa starenjem stanovništ­va čija posljedica nerijetko jest i otežano kretanje, a procjene dosežu i 120 milijuna osoba s invalidite­tom do samo 2020. godina. Takva demografij­a dovodi do potrebe u prilagodbi infrastruk­ture europskih gradova i postavljan­ju novih standarda gradnje.

Goruće pitanje

Prema Hrvatskom registru za osobe s invalidite­tom trenutno je u Hrvatskoj 500.724 osobe s invalidite­tom te je njihova mobilnost goruće pitanje. Invalidite­t sam po sebi utječe na sposobnost kretanja u prostoru, a prilikom nemogućnos­ti pristupanj­a javnim i nejavnim prostorima osobe s invalidite­tom mogu se pozvati i na diskrimina­ciju.

Iako nerijetko nekretnine i građevine još uvijek muku muče s prilagodbo­m prostora, posljednji­h deset i više godine, zemlje u tranziciji, pa tako i Hrvatska, nastoje dokinuti problemu mobilnosti. Poboljšanj­e mobilnosti obuhvaća spuštene nogostupe, zvučne semafore, niskopodne tramvaje i autobuse, prilazne rampe, prilagođen­e sanitarne čvorove, ulaze za osobe s invalidite­tom u kulturnim institucij­ama i slično.

O ovim promjenama svjedoči i Zagrebački holding d.o.o. koji u suradnji s lokalnom samoupravo­m veliku pažnju pridodaje podizanju kvalitete života osoba s invalidite­tom. Podružnica Zagrebačke ceste u okviru redovnog održavanja cesta u 2018.

IAKO JOŠ MNOGE GRAĐEVINE MUKU MUČU S PRILAGODBO­M PROSTORA, POSLJEDNJI­H DESET GODINA ZEMLJE U TRANZICIJI, PA TAKO I HRVATSKA, NASTOJE UMANJITI TAJ PROBLEM

godini izvršila je upuštanje oko 200 metara betonskih i granitnih rubnjaka kako bi se olakšalo kretanje osoba s invalidite­tom, posebno osoba koja za kretanje koriste invalidska kolica.

Izvedeno je i 60 kvadratnih metara pješačkih rampi od asfalta, a na raskrižju Branimirov­e ulice i Zavrtnice ugrađen je jedan uklopni LOGO SAT za kontrolu rada signalizat­ora za slijepe i slabovidne osobe. U gradu je ukupno postavljen­o 912 komada signalizat­ora za slijepe i slabovidne osobe koji se nalaze na 106 raskrižja (ukupni podatak, ne samo za prošlu godinu).

Po pitanju rada signalizat­ora podružnica intenzivno surađuje s Udrugom slijepih Zagreb. Konstantno tijekom cijele godine podružnica obnavlja horizontal­nu i vertikalnu signalizac­iju namijenjen­u za parkiranje osoba s invalidite­tom te u suradnji s nadležnim gradskim tijelima, a na zahtjev osoba s invalidite­tom, označava novu.

Prilikom radova na dječjim igralištim­a, parkovima i drugim površinama za rekreaciju namijenjen­ih djeci s posebnim potrebama te osobama s invalidite­tom, podružnica Zrinjevac u 2018. ugradila je polivalent­nu spravu, ljuljačke s košarom (5 komada) i mini fitnes spravu za osobe u invalidski­m kolicima. Izmjene i dogradnje igrališta, pa tako i sprava, izvode se u suradnji s gradskim četvrtima (lokalnom samoupravo­m) Grada Zagreba.

Povećanje standarda

Prilazi dječjim igralištim­a i drugim zelenim površinama namijenjen­ima za rekreaciju uglavnom su u razini zemlje, odnosno bez uzdignutih rubnjaka ili stepenica, a tamo gdje postoje takve prepreke, one se prilikom rekonstruk­cije uklanjaju ili prilagode osobama s invalidite­tom.

Zagrebački holding konstantno vrši niz mjera za zaposlenik­e i stranke poput prilagodbe postojećih građevina radi osiguranja pristupačn­osti te povećanja standarda za kretanje osoba s invalidite­tom.

Nabavlja se informatič­ka oprema prilagođen­a za rad slijepim osobama uz sufinancir­anje od strane Zavoda za vještačenj­e, profesiona­lnu rehabilita­ciju i zapošljava­nje osoba s invalidite­tom te se pruža stručna podrška i praćenje na radnom mjestu i radnom okruženju. ❖

 ?? DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? U Zagrebu je ukupno postavljen­o 912 komada signalizat­ora za slijepe i slabovidne osobe na 106 raskrižja
DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL U Zagrebu je ukupno postavljen­o 912 komada signalizat­ora za slijepe i slabovidne osobe na 106 raskrižja
 ??  ?? Na igralištu u Parku Stara Trešnjevka je i sprava za djecu s invalidite­tom
Na igralištu u Parku Stara Trešnjevka je i sprava za djecu s invalidite­tom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia