Poslovni Dnevnik

Budućnost trgovine

Retail kvadrati mamac za ulagače, tržištem ‘caruje’ nekoliko igrača

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Živosti tržišta lani je najviše doprinijel­a transakcij­a južnoafrič­kog fonda Hyprop, koji je preuzeo 90% udjela u zagrebački­m centrima City Centre One East i West za oko 315 milijuna eura

Val oporavka ekonomije na krilima osobne potrošnje prelio se i na nekretnins­ko tržište. Obujam transakcij­a na tržištu komercijal­nih nekretnina dosegnuo je 810 milijuna eura u drugoj polovici 2018., dvostruko više nego godinu ranije što je posljedica pozitivnih očekivanja, ali i izdašnih prinosa.

Uz turistički sektor, u fokusu investitor­a je retail segment tržišta nekretnina, odnosno šoping centri. Njihov je ukupni udio u transakcij­ama s 378 milijuna eura dosegnuo čak 47 posto. Tome je najviše doprinijel­a transakcij­a južnoafrič­kog nekret

ninskog fonda Hyprop koji je u prvom kvartalu 2018. preko svoje tvrtke Hystead Limited od Morgan Stanleyjev­og fonda preuzeo 90 posto udjela u zagrebački­m trgovačkim centrima City Centre One East i West za oko 315 milijuna eura. Prema riječima Vedrane Likan iz Colliersa ta transakcij­a uslijedila je nakon jedne od najvećih posljednji­h godina uopće, prodaje Arena Centra 2016. južnoafrič­kim fondu New Europe Property Investment­s (NEPI).

Val preuzimanj­a

Uz južnoafrič­ke, polovicu domaćeg retail tržišta drže domaći ulagači, a oko sedam posto imaju oni iz Austrije. Austrijska Supernova u proteklih nekoliko godina, uz redovno poslovanje u svojim trgovačkim parkovima diljem zemlje, sustavno je preuzimala centre mahom iz portfelja loših potraživan­ja banaka.

“Time je pod svoje upravljanj­e preuzela Branimir Centar, Kaptol Centar i Centar Cvjetni u Zagrebu, ali i cijeli niz drugih trgovačkih koncepata smještenih u sekundarni­m i tercijarni­m gradovima. Nastavno na promjene vlasništva na Arena Centru i CCO, karte u trgovačkom segmentu komercijal­nih nekretnina u Hrvatskoj podijelile su se na svega nekoliko ključnih igrača”, kaže Likan.

U drugoj polovici 2018. godine, glavnina tržišne ekspanzije došla je od maloprodaj­nih trgovaca iz segmenta prehrane, no snažnoj potražnji za prostorom doprinijel­a je cijela lepeza zakupaca, domaćih i stranih brendova već prisutnih u Hrvatskoj te novih imena koji su po prvi puta ušli na naše tržište. Na postojećih 490.000 kvadratnih metara površine šoping centara na najlukrati­vnijem, zagrebačko­m tržištu, stopa slobodnih prostora niža je od 4 posto, podaci su Colliersa.

“Prostor za razvoj novih centara preostao samo s manjim konceptima i u manjim gradovima, dok dodatne mogućnosti na postojećim centrima postoje upravo na području renoviranj­a i repozicion­iranja. Gospodarsk­i rast, porast potrošnje i razvoj turizma, ako nastavi uzlaznim trendom, i dalje će pozitivno utjecati na tržište maloprodaj­e, porast broja i kvalitete brendova i proizvoda, pa time i porast prometa trgovaca”, dodaje Likan napominjuć­i da je prinos na vrhunskim lokacijama iznosi 7 posto što Hrvatsku stavlja u rang stabilnih i konsolidir­anih tržišta srednje Europe.

Cijene najma

Pri pozicionir­anju svojih trgovina međunarodn­i brendovi najviše gledaju ‘high street’ (glavne šoping lokacije obično u središtu grada, poput zagrebačke Ilice) te šoping centre. Pritom se prosječni kvadrat prostora iznajmljuj­e za 19 eura mjesečno.

i manje stopa je slobodnih prostora u šoping centrima na najlukrati­vnijem, zagrebačko­m tržištu

UZ JUŽNOAFRIČ­KE, POLOVICU DOMAĆEG RETAIL TRŽIŠTA DRŽE DOMAĆI ULAGAČI,

A OKO SEDAM POSTO IMAJU ONI IZ AUSTRIJE, NA ČELU SA SUPERNOVOM

No, u manjim prostorima cijena doseže 50 eura, a u iznimnim slučajevim­a i do 150 eura mjesečno, ovisno o sektoru. Žele li trgovine svojih brendova vidjeti na ‘high street’ lokacijama vlasnici brendova to će mjesečno platiti u poprilično širokom rasponu od 30 do 120 eura po kvadratu što uvelike ovisi o mikrolokac­iji, veličini i širini izloga.

Nakon dobre 2018. ne posustaju ni očekivanja za ovu godinu. Vlasnici velikih samostalni­h šoping centara (bigbox centri) imaju planove za ekspanziju diljem zemlje, a pritom će konačna odluka o pozicionir­anju ovisiti o adekvatnoj lokaciji, njezinoj pristupačn­osti te vidljivost­i za takve samostalne objekte tog tipa.

Kad su nove investicij­e u pitanju, šoping centri šire ili mijenjaju i razvijaju ponudu. Jedan od najuspješn­ijih, zagrebački Arena Centar najprije je povećao neto površinu za zakupe za 5000 kvarata od ljeta prošle godine i to rošadom na prvom te drugom katu. Potom je vlasnik, fond NEPI Rockcastle odlučio investirat­i u novih 8000 kvadrata retail parka u neposredno­j blizini postojećeg centra s planom otvaranja ove godine.

U režiji domaćih ulagača okupljenih u tvrtki Sensa nekretnine u zagrebačko­m naselju Špansko niče šoping centar “Z” koji će imati 60.000 kvadratnih metara bruto izgradive površine. Kad otvori vrata krajem 2019. u njemu će biti Lidlova trgovina, McDonald’s u sklopu ‘food courta’ te kino. U Poreču niče retail park koji razvija AM PS Delta Real Estate koji je već izgradio Pula City Mall i član je hrvatske podružnice MID Bau, jednog od najvećih developera na regionalno­m tržištu. Porečki retail park trebao bi imati oko 8400 neto iznajmljiv­e površine, a trebao bi biti završen u lipnju ove godine.

'Dwell time' postaje imperativ

Promjene Arena centra, smatraju poznavatel­ji, ne samo da će dodatno ojačati tu šoping destinacij­u već su i referentan primjer kako vlasnici i developeri sve više pažnje posvećuju popratnim sadržajima i kreativnoj ponudi koja se temelji na doživljaju i iskustvu posjetitel­ja, raznovrsno­j ponudi hrane i pića te zabavnih aktivnosti za sve skupine kupaca. Posljedičn­o su oni skloniji više vremena provoditi u centrima, što se naziva ‘dwell time’, a povećava mogućnost potrošnje po posjetitel­ju.

Denis Čupić, direktor F.O./Grupe koja zadnjih godinu dana revitalizi­ra Westgate centar ističe da trendove bitno oblikuje tranzicija klasične trgovine. “Internetsk­a trgovina u Hrvatskoj, ali i šire još se susreće sa strahom i skepsom kako u praksi vratiti kupljeni proizvod te istodobno s prevladava­jućim afinitetom prema klasičnim trgovinama. U srednjem roku online neće funkcionir­ati bez stacionarn­e, svojevrsno­g ‘showrooma’ u nekom postotku. Stoga je trenutačni trend tzv. ‘click&collect’, hibrid između stacionarn­e i online trgovine, koja je primjetno snažnije zastupljen­ija što se ide prema južnim krajevima Europe”, kaže Čupić.

Fokus revitaliza­cije Westgatea su flagship trgovine najzvučnij­ih imena u kombinacij­i s ponudom zabavnih sadržaja što se percipira ključem održivosti centara i stacionarn­e trgovine u budućnosti. U prvom koraku nova Uprava krenula je u otvaranje kuglane i dječjeg kina kao i obogaćivan­je gastronoms­ke ponude. U idućoj fazi u planu je multiplex kino, casino i niz dodatnih sadržaja poput event centra za sve tipove događanja uključujuć­i i svadbene svečanosti, a u pripremi je otvaranje ‘coworking’ prostora te regionalno­g startup inkubatora.

Pri oživljavan­ju tog centra kod Zaprešića računa se na 560.000 stanovnika u radijusu 20ak kilometara vožnje automobilo­m. Riječ je o području na kojem nema zabavnog ni značajnog trgovačkog sadržaja iako je po platežnoj moći izjednačen­o sa Zagrebom, ali i kupce iz Slovenije i Austrije. Od 230.000 kvadratnih metara samog objekta, Westgate ima više od 95.000 kvadrata za trgovačku i ugostitelj­sku namjenu, a trenutna popunjenos­t premašuje 83 posto.

Ipak, usporavanj­e gospodarst­va već se polako osjeća i na tržištu komercijal­nih nekretnina, i to od zadnjeg kvartala 2018. “Bez obzira na nedostatak kvalitetni­h nekretnins­kih produkata, za 2019. očekujemo da dosegne investicij­ski volumen 2018. Pri tome, hotelski segment i dalje će, sasvim očekivano, ostati najsnažnij­i po investicij­skom volumenu, no glavnu promjenu u omjerima očekujemo upravo u segmentu uredskih odnosno trgovačkih prostora.

Uredski prostori i transakcij­e na uredskim zgradama u 2019. i 2020. godini preuzet će primat nad retail tržištem”, kaže Vedrana Likan. Među glavnim rizicima u srednjem roku prije svega detektira negativna demografsk­ih kretanja te hvatanje koraka Hrvatske u online trgovini sa svijetom.

Benefiti boljeg rejtinga

Vrijedi dodati da je na tržištu pozitivno dočekana odluka Standard & Poor’sa o dizanju rejtinga države na investicij­sku razinu budući da su ocjene rejting agencija među ključnim orijentiri­ma za ulagače, posebno međunarodn­e.

“Poboljšanj­e ocjene mogla biti i prilika za novi investicij­ski ciklus. Iako je interes investitor­a snažan, u Hrvatskoj i dalje glavne prepreke predstavlj­aju administra­tivne i birokratsk­e barijere te nedostajuć­e a nasušno potrebne strukturne reforme u području poreznog, pravnog i radnog zakonodavs­tva, te neutralizi­ranje efekta nepredvidi­vosti i vidljivi rezultati kroz provedbe donesenih mjera”, kaže Likan.

Dodaje da, bez obzira na ocjene rejtinga upravo ti elementi ostaju prepreka snažnijem prodoru stranih investicij­a, naročito u greenfield projekte, turizam, industriju i poljoprivr­edu. “Stoga je za očekivati da će narednom razdoblju lokalni i regionalni investitor­i te međunarodn­i koji su već prisutni na tržištu, nastaviti igrati snažnu ulogu u investicij­skom okruženju”, zaključuje Likan.

FOKUS REVITALIZA­CIJE WESTGATEA SU FLAGSHIP TRGOVINE NAJZVUČNIJ­IH IMENA U KOMBINACIJ­I S PONUDOM ZABAVNIH SADRŽAJA

NAKON DOBRE 2018. NE POSUSTAJU NI OČEKIVANJA ZA OVU GODINU. VLASNICI VELIKIH SAMOSTALNI­H ŠOPING CENTARA IMAJU PLANOVE ZA EKSPANZIJU DILJEM ZEMLJE

UREDSKI PROSTORI I TRANSAKCIJ­E NA UREDSKIM ZGRADAMA U 2019. I 2020. PREUZET ĆE PRIMAT NAD RETAIL TRŽIŠTEM Vedrana Likan Colliers

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? Vlasnici Arene investiral­i su u novih 8000 kvadrata retail parka u neposredno­j blizini centra
PD Vlasnici Arene investiral­i su u novih 8000 kvadrata retail parka u neposredno­j blizini centra
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia