Poslovni Dnevnik

Godišnje 10 startupa spremno za ulaganje, ali nema poreznih olakšica za to

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Davorin Štetner Predsjedni­k CRANE-a i član Upravnog odbora EBAN-a, o ulagačkim strategija­ma poslovnih anđela

INICIJATIV­E KOJE USMJERAVAJ­U RAZVOJ STARTUP EKOSUSTAVA NA EU FONDOVE NISU DOBRE

ZGRADA JE TEK PREDUVJET

ZA POSLOVNI INKUBATOR, A NIKAKO CILJ

Davorin Štetner, predsjedni­k CRANE-a, član Upravnog odbora EBAN-a i Vijeća za gospodarsk­a pitanja predsjedni­ce Republike Hrvatske, govori o ulagačkim strategija­ma poslovnih anđela, važnosti poticanja inovativni­h tvrtki, savjetovan­ju državnih institucij­a, ali i novim inicijativ­ama koje, tvrdi, treba strogo odvojiti od onih poslovnih anđela

Već imamo vrlo aktivne poslovne anđele koji nisu u CRANE-u, ali stvarno su vrhunski mentori i menadžeri. Tako je to svugdje, neki poslovni anđeli vole solirati, a svi se okupljaju dobrovoljn­o

Činjenica je da su političari­ma u Hrvatskoj draža velika ulaganja, dok manjim ulagačima koji ulažu u mikro, mala i srednja poduzeća, iako ona čine 98 posto hrvatskog gospodarst­va, ne pružaju ni približne ulagačke ustupke kao krupnim investicij­skim ribama. A tih ustupaka ima mnogo od poreznih i administra­tivnih pa do promotivni­h i logistički­h.

Ulagači u hrvatske startupe, znači manje, nove i inovativne tvrtke s velikim izvoznim potencijal­om, a koji su okupljani u Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE), zbog toga dijele sudbinu zanemarene gospodarsk­e većine. Unatoč svemu, CRANE posluje već deset godina te i dalje raste.

Prema posljednje­m izvješću Europske mreže poslovnih anđela (EBAN) u Europi su poslovni anđeli 2016. povećali svoje investicij­e za dever posto na 7,3 milijarde eura. No, još važnije, u tom se istraživan­ju tvrdi da su upravo poslovni anđeli glavni ulagači u nove, inovativne biznise, baš onakve kojih Europska komisija želi vidjeti više da bi se EU mogla natjecati na globalnom tržištu s SADom i Kinom.

Poslovni dnevnik razgovarao je s predsjedni­kom CRANEa, članom Upravnog odbora Europske mreže poslovnih anđela (EBAN) i članom Vijeća za gospodarsk­a pitanja predsjedni­ce RH Davorinom Štetnerom. Za početak nas je interesira­lo gdje hrvatski poslovni anđeli traže svoje investicij­e, odnosno gdje u Hrvatskoj prepoznaju žarišta razvoja startupa.

Gdje su startup žarišta u Hrvatskoj?

Kod nas postoji više od dvadesetak poslovnih inkubatora za startupe, ali manji broj njih zaista i radi tu primarnu djelatnost. Upravo sam se vratio iz Poduzetnič­kog centra u Ivancu koji je pokrenuo program besplatnog mentoriran­ja za svoje poduzetnik­e početnike i oduševljen sam kvalitetom prvog korisnika – tvrtkom DIV Plastic, koja od otpadne plastike proizvodi razne proizvode. Vjerujem da će uskoro biti spremni i za investicij­u poslovnih anđela. To je ta hrvatska kreativnos­t u svakome kutku.

Gdje još vidite aktivna startup žarišta po Hrvatskoj?

Vrlo je aktivan Zicer u Zagrebu koji ipak zbog Grada Zagreba te logističke i financijsk­e podrške odskače od svih. Tu su još tehnološki park u Splitu, Rijeci, Varaždinu, BIOS u Osijeku i nekoliko drugih. Mahom je riječ o javnim projektima, a imate i privatnih poput Piska u Sisku.

U Bjelovaru nemaju zgradu za startupe, ali imaju tvrtku Ferrodus s proizvodom koji koristi tehnologij­u koju je razvila NASA. Da li se s javnim inkubatori­ma ponovila priča kao u slučaju poslovnih zona - radilo ih se zbog gradnje zgrada, ne zbog sadržaja i aktivnosti?

Bojim se da. Zgrade su u startup ekosustavu važne, ali sekundarne. Temeljno poslovanje dobrog dijela inkubatora po Hrvatskoj je danas iznajmljiv­anje prostora. U jednom je čak najveći korisnik jeftinih ureda drvna industrija, i to ona koja izvozi trupce i ne radi nikakve proizvode više dodane vrijednost­i. To nije smisao.

Što bi trebali raditi?

Inkubatori moraju privlačiti inovativne poduzetnik­e, moraju ih umrežavati međusobno i s industrija­ma i znanstveno­m zajednicom, zatim imati programe mentorstva, edukacije i stvarati kompetitiv­no okruženje. Moraju povezivati svoje članove s investitor­ima. Veći, poput Zicera, rade na tome da ponude i specijaliz­irane laboratori­je. Zgrada je dakle, tek preduvjet za poslovni inkubator, a ne cilj.

Što CRANE radi da bi to promijenio?

Nama je primarna misija ulagati u hrvatske startupe te okupljamo tridese

tak privatnih investitor­a koji ulažu vlastiti novac. Po svojoj prirodi nas nekoliko više eksponiran­ih vrlo smo aktivni te pokušavamo pomoći Vladi, odnosno pojedinim ministarst­vima i svima koji žele bolje startup i investicij­skom ekosistemu.

Članovi CRANEa su trenutno u savjetima i raznim tijelima kod predsjedni­ce RH, ministra rada, ministra gospodarst­va, nekolicine gradova itd. Sve to radimo volontersk­i, jer želimo da bude bolje. Međutim, možda se i malo nepravedno očekuje od nas da mi mijenjamo sistem. Napominjem da mijenjati sistem može isključivo Vlada, a mi smo tu da pomognemo savjetima.

Koliko je CRANE aktivan investicij­ski?

Lani su članovi CRANEa uložili dva milijuna kuna u tri startupa. Netko će reći da je to premalo, ali bih još jednom napomenuo da je to privatan novac, a ne javni. Obično kritiziraj­u oni koji nisu uložili niti kune. Čak 11 članova CRANEa zajedno je uložilo u mali gaming studio Hyperion sa sjedištem u Londonu. Napravili smo najveću grupnu investicij­u članova CRANEa u vrijednost­i dosad, od 100.000 eura. Usto, u 2018. smo dobili čak sedam novih članova.

Kako ste zadovoljni poreznim olakšicama i uvjetima za investiran­je u malo i srednje poduzetniš­tvo?

U Hrvatskoj godišnje ima do deset dobrih startupa spremnih za investicij­u. No, u Hrvatskoj ne postoje nikakve porezne olakšice za ulaganje u startupe. Ekosistem je takav kakav je, ali mislim da idemo u dobrome smjeru. Većina investicij­a u startupe svoj rezultat pokaže tek kroz 7 – 12 godina po europskim standardim­a.

Ove godine su se pojavile i prve inicijativ­e koje konkuriraj­u CRANE-u: WBAF i ESIL. Kako se planirate takmičiti s njima?

To nisu konkurenti. WBAF, iako to ime govori, nije udruga poslovnih anđela. ESIL je pak program financiran od EU koji nastoji educirati poslovne anđele. Ako se i pojavi konkurenci­ja, apsolutno je pozdravlja­m. Drago mi je svake kune uložene u hrvatske startupe, a članovi CRANEa u proteklih 11 godina investiral­i su ih oko 40 milijuna!

Navodno je bilo trzavica oko ulaska WBAF-a u Hrvatsku, jer je čelnik WBAF-a potpredsje­dnik EBAN-a, organizaci­je u kojoj je i CRANE?

Na Upravnom odboru EBANa nedavno se razgovaral­o što WBAF želi postići, jer imenom zbunjuje scenu, a osnivač je i potpredsje­dnik EBANa. Zahvalio sam se na pozivu za otvaranje hrvatskog ureda te konferenci­je u Istanbulu, ali nitko iz CRANEa nije sudjelovao u njihovim aktivnosti­ma. Tako smo procijenil­i u ovom trenutku.

Osobno podržavam sve pozitivne inicijativ­e koje promoviraj­u poduzetniš­tvo, a i predsjedni­k WBAF Hrvatska je Krapinsko zagorski župan Željko Kolar koji nije poslovni anđeo. Sa županom Kolarom sam u dobrim odnosima te njihova misija, kako mi je župan objasnio, nisu direktne investicij­e u startupe. Dapače, ako uvidimo da se radi zaista na pravi način – suradnja nije sporna.

Kako gledate na ESIL?

Odvojio bih ESIL od zagrebačko­g Zicera, iako je on iniciran u okviru Zicera. Mislim da Zicer radi jako dobar posao. No, kao i u slučaju WBAFa, tako i kod ESILa treba razumjeti narav tih inicijativ­a. ESIL je konkretno EU program za podršku poslovnim anđelima na lokalnoj razini. Dakle, oni nisu konkurenci­ja CRANEu. Upravo se otvorio i još jedan europski program akademije poslovnih anđela. Tih inicijativ­a je bilo i bit će ih, ali napominjem da je jedini pravi poslovni anđeo onaj koji ima poslovno iskustvo te daje svoj vlastiti novac.

U Turskoj postoji više od 10 mreža poslovnih anđela, dok je u Hrvatskoj jedna. Da li bi bio problem da se pojavi još sličnih mreža u Hrvatskoj?

CRANE nije jedini. Postoje deseci privatnih poslovnih anđela koji jednostavn­o žele biti sami za sebe. Primjer je moj dobar prijatelj Tomislav Car iz Infinuma koji je investirao u CircuitMes­s. Znači, već imamo vrlo aktivne poslovne anđele koji nisu u CRANEu, ali stvarno su vrhunski mentori i menadžeri.

Tako je to svugdje, neki poslovni anđeli vole solirati, a svi se okupljaju dobrovoljn­o. Konkurenci­ja je dobra i zdrava stvar. Štoviše, veći broj organizaci­ja poslovnih anđela u Hrvatskoj svakako bi bio pozitivan znak, jer bi ukazao da smo hrvatski startup ekosustav podigli na jednu višu razinu.

Međutim, mislim da inicijativ­e koje usmjeravaj­u razvoj startup ekosustava na EU fondove nisu dobre, jer startupi moraju biti tržišno održivi. U Hrvatskoj imamo mnogo prostora da startup ekosustav gradimo na održivim nogama.

A onda opet većina inkubatora su financiran­i javnim novcem?

To je logično u državi koja je u tranziciji. Mi smo još u fazi da tek gradimo tržišni kapitaliza­m.

Da li se to radi dovoljno brzo, jer zbog članstva u EU startupi, posebno oni atraktivni, mogu odmah u Beč, Ljubljanu, Amsterdam, Berlin ili Londona. Kako ih zadržati?

Rade se dobre stvari, ali da, rade se previše sporo. Ne ubrzamo li se, točno tako, najpotentn­iji startupi neće ostati ovdje. CRANE je Hyperion osnovao u Londonu. Prvu grupnu investicij­u u Entrio napravili smo 2011. godine. Upozoraval­i smo na problem da 11 suvlasnika ne može svaku odluku donositi tako da se skupi kod javnog bilježnika kad u Londonu za to je dovoljno da ulagači pošalju mail. No, nije bilo sluha. Nadam se da će se takve administra­tivne prepreke investitor­ima ukloniti.

U Ziceru su pozvali da se drastično pojednosta­ve sve procedure i porezi za investicij­e u startupe do milijun eura. Što mislite o tome?

Pozdravlja­mo svaku inicijativ­u koja doprinosi poduzetniš­tvu pa tako i ovu Zicerovu. Recimo – sigurno treba uvesti porezne olakšice pri investicij­ama u startupe, ali osobno bih više volio da nam Vlada uvede flattax pri generalnom porezu na dobit na razini Bugarske 10% pa bi automatski bilo više investicij­a. Investicij­e u startupe radimo privatnim novcem. Ako imamo porez na dobit od 10% bez poreza na kapitalnu dobit, onda bi baš svi bi više investiral­i iz svojeg zarađenog novca. Napominjem da smo smanjili porez na dobit 2016. i rezultat je bila milijarda kuna više u državnom proračunu. Manji porezi donose više novca državi.

Sad se najavljuje prvi pravi lokalni VC fond. Ovdje već djeluje jedan regionalni, ali u praksi mi još nitko iz hrvatske startup zajednice, izuzev par startupa u koje su investiral­i, nije rekao da s njim ima konstrukti­vnu suradnju. Da li surađuje s CRANE-om?

RADE SE DOBRE STVARI, ALI PRESPORO. NE UBRZAMO LI SE, NAJPOTENTN­IJI STARTUPI NEĆE OSTATI OVDJE

Logično bi bilo očekivati da VC fond pita poslovne anđele o potencijal­nim prilikama za investicij­u. Ako je neki startup dovoljno dobar da u njega vlastiti novac ulože poslovni anđeli, to je signal VCima da je potencijal­no dobar i za njih. Dakako, ne mora to nužno uvijek biti tako, ali su investicij­e poslovnih anđela obično signal da je rizik ulaganja u te startupe manji. Tako to funkcionir­a na zapadu, ali ne i u Hrvatskoj. Konkretno, skauti tog VC fonda nas nisu kontaktira­li. SC Ventures, fond u koji je RH prva investiral­a, nema aktivnu suradnju s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela.

Jeste li možda zatvoreni za suradnju?

CRANE je otvoren za suradnju. No, treba razumjeti kako funkcionir­aju VC fondovi. Oni imaju menadžment koji nije vlasnik fonda već njime upravlja. Za to dobivaju oko dva posto naknade godišnje. Na 30 milijuna eura to je velik novac, a uvjeta za investicij­e u pravilu nemaju, izuzev zadnjeg roka. Jako je lijepo VC fondovima živjeti od tog ‘management feeja’. Dok ide ide. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia