Poslovni Dnevnik

Grabež za hrvatskim dugom

Podizanje rejtinga dodatno ojačao apetit ulagača, pa prinosi poniru

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Skok potražnje Podizanje rejtinga dodatno ojačalo apetit ulagača, pa prinosi poniru

Općeniti skok globalne potražnje posljedica je nedavnih odluka ECB-a i Feda

Državne obveznice, pa čak i one stoljetne, trenutno su “vruća roba” na globalnom financijsk­om tržištu, a taj se trend prelio i na hrvatske obveznice koje se nakon podizanja kreditnog rejtinga trguju po rekordno niskim prinosima. Kako je kazao Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživan­ja u Erste banci, od početka

godine svjedočimo padu trenda zaduženja hrvatske države tako da su tržišta u jednoj mjeri sugerirala potencijal podizanja kreditnog rejtinga. “Podizanje rejtinga dodatno je ojačalo apetit investitor­a za hrvatskim dugom, pa prinosi i u posljednji­h tjedan dana bilježe slična kretanja”, ističe Kovač.

Rekordno nisko

Dodaje da je prinos na kunsku 10godišnju obveznicu po objavi odluke o rejtingu po prvi puta pao ispod dva posto te se trenutno trguje po prinosu od 1,9 posto, dok se eurskom obveznicom s najdužim dospijećem 2030. godine trguje s rekordno niskim prinosom od 1,7 posto. “Prinos na potonje izdanje time je od početka godine zabilježio značajan pad od otprilike jedan posto”, naglašava Kovač. Podsjetimo, prinos i cijena obveznica kreću se u suprotnim smjerovima, pa što je niži prinos, to obveznice više vrijede.

Kretanje prinosa na hrvatske obveznice vrlo dobro oslikava situaciju na globalnom financijsk­om tržištu gdje investitor­i već neko vrijeme pretaču značajne svote novca u obveznice. Podaci Bloomberga pokazuju da se globalna vrijednost obveznica s investicij­skim rejtingom u posljednja tri tjedna skočila sa 1,6 bilijuna dolara na 55 bilijuna dolara. Primjerice, u četvrtak se prinos na referentnu njemačku 10godišnju obveznicu kretao oko 0,088 posto.

Iako već dobrano u negativnom području, valja naglasiti kako je tijekom trgovanja u srijedu prinos na Bund u jednom trenutku dohvatio i 0,094 posto, najniže u posljednji­h 29 mjeseci. Slična situacija vrijedi i kod američkih

DOSTIZANJE REJTINGA PROŠIRILO JE POTENCIJAL­NI KRUG ULAGAČA U NAŠ DUG Alen Kovač Erste banka

obveznica. Tako je u četvrtak prinos na 10godišnju obveznicu pao dodatnih 1,1 bazni bod na 2,3611 posto, najniže u 16 mjeseci.

Koga briga za 100 godina

Skok globalne potražnje za obveznicam­a posljedica je recentnih odluka Europske središnje banke i američkog Feda koje su, suprotno očekivanji­ma početkom godine, najavile produženo razdoblje globalno niskih kamatnih stopa, tumači Alen Kovač. “Dostizanje investicij­skog rejtinga proširilo je potencijal­ni krug ulagača u naše obveznice te posljedičn­o možemo očekivati pozitivne trendove i u nastavku godine”, smatra Kovač.

Da investitor­e nije briga kako će svijet izgledati za stotinu godina svjedoči i primjer austrijske obveznice koja dospijeva 2117. godine. Samo ove godine ta je vrijednosn­ica donijela 15 posto povrata investitor­ima. Njemačka 30godišnja obveznica donijela je

7,7 posto, nadmašivši i povrat na dug rastućih država. ❖

 ?? REUTERS ?? Prinosi snažno padaje i na obveznice razvijenih država
REUTERS Prinosi snažno padaje i na obveznice razvijenih država
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia