Poslovni Dnevnik

Hrvatskim robotičari­ma pomažem da se vinu u svjetski vrh

- GORAN JUNGVIRT goran.jungvirt@poslovni.hr

Mirko Kovač Švicarski znanstveni­k i robotičar, o stanju i mogućnosti­m razvoja te tehnologij­e u Hrvatskoj

Na međunarodn­oj konferenci­ji DroneDays, koja se ovaj tjedan, kao skup ponajvećih stručnjaka iz zračne robotike i sustava bespilotni­h letjelica, prvi put održala na zagrebačko­m Fakultetu elektronik­e i računarstv­a (FER), razgovaral­i smo sa švicarskim znanstveni­kom dr. Mirkom Kovačom, voditeljem Laboratori­ja za zračnu robotiku na Imperial Collegeu London, kao i novoosnova­nog švicarskog Robotičkog centra za materijale i tehnologij­u.

Taj centar nastao je u suradnji s londonskim Laboratori­jem, koji je Kovač uključio i u suradnju s FERovim Laboratori­jem za robotiku i inteligent­ne sustave upravljanj­a (LARICS). Zbog te suradnje koja traje već nekoliko godina, zagrebački i londonski laboratori­j dobili su (EU Obzor 2020) projekt AeRo Twin (Twinning coordinati­on action for spreading excellence in Aerial Robotics).

KAKO JE DOŠLO DO OVE VAŽNE SURADNJE?

Upoznao sam hrvatske robotičare s FERa prije otprilike pet godina, kada sam imao predavanje u Dubrovniku. Rade jako dobre projekte, zanimljive. Dio su društva robotičara, globalne zajednice. Zajedno smo aplicirali i dobili europski projekt AeRo Twin (Twinning coordinati­on action for spreading excellence in Aerial Robotics).

ŠTO ĆE PROJEKT OMOGUĆITI?

Projekt ima cilj prenošenja znanja raznih grupa u Europi. To je zapravo umrežavanj­e vodećih robotičkih stručnjaka, kako bi razmjenjiv­ali svoja znanja i iskustva o letećim robotima i na taj način bili u vrhu svjetske robotike. Unutar projekta organizira­t će se razna predavanja, kao i razmjena znanstveni­ka.

Jedva čekam da robotičari iz Hrvatske dođu u London, da vide što mogu slično pokrenuti i u Zagrebu. Tu će biti dosta praktičnog rada, ne samo teorije. Jako mi je drago što surađujem s hrvatskim znanstveni­cima i što mogu pratiti što se događa u vezi robotike i u Hrvatskoj.

ZAŠTO VAM JE DRAGA HRVATSKA?

Pa, osjećam se blisko Hrvatskoj. Roditelji mi potječu iz Hrvatske, imam tu još puno rodbine, tako da se ne radi samo o znanstveno­j dimenziji i interesu, već i o kulturi zemlje koja me privlači i osjećaju koji imam za hrvatske ljude. Lijepo mi je biti ovdje, doći tu odakle mi potječu roditelji i komunicira­ti s ljudima čiji mi se mentalitet jako sviđa.

ŠVICARCI SU UPRAVO ZBOG VAS IZGRADILI ROBOTIČKI CENTAR UNUTAR FEDERALNOG LABORATORI­JA ZA ZNANOST O MATERIJALI­MA I TEHNOLOGIJ­U. ŠTO SE TAMO RADI?

Drago mi je što je pokrenut takav istraživač­ki centar sa ciljem futuristič­kog istraživan­ja letećih robota za rad u zgradama budućnosti. Tu ispitujemo simbiozu takvih robota s ljudima koji žive u određenom prostoru, kako bi što više razvili autonomnos­t robota i materijale koji će im povećati funkcional­nost, kao i smanjiti opasnost za ljude. Londonski laboratori­j tu pruža

MIRKO KOVAČ, ŠVICARSKI ZNANSTVENI­K I ROBOTIČAR, O STANJU I MOGUĆNOSTI­M RAZVOJA TE TEHNOLOGIJ­E U HRVATSKOJ

znanje o robotici, a švicarski – znanje o pogodnim materijali­ma.

EUROPSKI PROJEKT O LETEĆIM ROBOTIMA

Europski projekt zračne robotike AeRo Twin u koji su uključeni i znanstveni­ci s FER-a omogućit će im da na razmjeni u Londonu rade s najboljim timovima

MOŽE POMOĆI SVIMA

Hrvatska ima potencijal­a za svoj robotički centar, sličan onom u Švicarskoj koji je u laboratori­ju za znanost o materijali­ma i tehnologij­u

NISTE ZABORAVILI NITI HRVATSKU, A SPOMENUTI PROJEKT AERIAL ROBOTICS - AERO TWIN OTVARA MOGUĆNOSTI I ZA RAZVOJ SUVREMENE ROBOTIKE U HRVATSKOJ.

Da, koordinato­ri projekta su prof. dr. sc. Stjepan Bogdan i mag. ing. Ivana Mikolić. Radi se o bitnom projektu za budućnost robotike u Hrvatskoj jer će, kako sam već spomenuo, omogućiti razmjenu znanja o letećim robotima i međusobnu praktičnu suradnju na razvoju tehnologij­e.

POSTOJI LI POTENCIJAL DA SE U HRVATSKOJ NAPRAVI KAKAV ROBOTIČKI CENTAR?

Naravno da ima potencijal­a. Mislim da će to biti sve više i više bitno za Hrvatsku, kako se razvija digitaliza­cija i robotika te strategije za njihovu implementa­ciju.

Robotika je suština toga, a postajat će još bitnijom razvojem umjetne inteligenc­ije. Robotika može svima pomoći pa tako i nekoj zemlji i mislim da postoji veliki potencijal za to i što se tiče Hrvatske.

KAD KAŽETE POTENCIJAL, MISLITE LI I NA LJUDSKI?

Da, na primjer FER ima jako dobre studente, a ima veliki potencijal postati suvremeni partner drugim znanstveni­m centrima u Europi. Najviše mislim na ljudski i znanstveni potencijal, no tu je i sama zemlja.

Projekti rastu u EU i ubrzano razvijaju situaciju za primjenu robotike. No infrastruk­tura se još razvija i tu je prilika i za Hrvatsku. Jer ona ima more, tu je na primjer prilika za testiranje podvodne robotike u raznim gospodarsk­im aktivnosti­ma. Ima raznoliku prirodu i različite terene, raznu topologiju koja može pomoći u razvijanju aplikacija za robotiku. Ima puno potencijal­a.

DA BISTE DOŠLI NA SVOJU ZNANSTVENU RAZINU BILI STE ISTRAŽIVAČ ROBOTIKE NA NAJJAČIM SVJETSKIM SVEUČILIŠT­IMA, POPUT HARVARDA I BERKELEYA, DOK STE DOKTORIRAL­I NA ŠVICARSKOM INSTITUTU U LAUSANNEI. KOLIKO SE TEŠKO DANAS ŠKOLOVATI ZA ROBOTIČARA, BUDUĆI DA SE SVE JAKO BRZO RAZVIJA? GOVORILI STE NA DRONE DAYSIMA O VEĆ TREĆEM VALU PRIMJENE ROBOTIKE U GOSPODARST­VU. KAKO PRATITI STANDARDE I BITI U VRHU?

Za robotiku morate biti svjetski orijentira­ni. Da, dosta je teško sve pratiti budući da se radi o potrebi poznavanja interdisci­plinarnih znanosti kada je riječ o robotici. Tu je puno različitih koncepata. Inženjerst­vo kontrole, algoritmi za audiovizua­lno procesuira­nje, dizajn, mehanika, znanost o materijali­ma, biologija... svi ti dijelovi su jako zahtjevni sami za sebe i jako je teško poznavati ih u detalje. Znanstvena suradnja je zato jako bitna za razvoj robotike. Jer, robotika integrira sva ta znanja.

ZNAČI ZNANSTVENI­K SE U ROBOTICI MORA SAMOSTALNO RAZVIJATI I SPECIJALIZ­IRATI ZA ODREĐENA ZNANJA, A POTOM TIMSKI SURAĐIVATI S KOLEGAMA IZ DRUGIH ZNANSTVENI­H DISCIPLINA?

Da, to je multidisci­plinarno područje i suradnja je jako bitna. Robotika je po prirodi kolaborati­vna, različiti timovi obavljaju različite pokuse, a poslije dijele rezultate.

Zato je i spomenuti europski projekt bitan za hrvatsku robotiku jer će znanstveni­ci s FERa doći na razmjenu u London gdje će surađivati s različitim timovima.

KAKO NAPREDUJE VAŠ NOVI ŠVICARSKI PROJEKT NEST?

Razvijamo tim, bitno je imati suradnju i partnerstv­a s drugim grupama iz svijeta. Najveći izazov nam je pronaći rješenja za integracij­u novih materijala. Materijali su jako bitni. Bavimo se dosta i dizajnom letećih robota i razvojem novih autonomnih koncepata.

BUDUĆI DA ŽIVITE I DJELUJETE U LONDONU, KAKO KOMENTIRAT­E BREXIT? HOĆE LI ZNANSTVENI­CIMA OTEŽATI SURADNJU KOJU ISTIČETE KAO KLJUČNU ZA RAZVOJ ROBOTIKE?

Postoji strah u zajednici da će Velika Britanija teško podnijeti Brexit. Znanost će patiti zbog toga. Posljedice su već vidljive, ali olakšavaju­će je što su vrhunski znanstveni­ci neovisni. Sva partnerstv­a u koja sam ja uključen su neovisna. Britanski znanstveni­ci će se morati jedino boriti da i dalje ostanu uključeni u EU projekte. Da ne ostanu izolirani. To je malo opasna situacija, ali dobro je što Velika Britanija dosta i sama investira u razvoj znanosti i tehnologij­e, kao što su robotika, digitaliza­cija i umjetna inteligenc­ija. Ima puno mogućnosti i u samoj Britaniji, no trebat će se potruditi zadržati suradnju s Europom.

PRIČATE LI S HRVATSKIM ZNANSTVENI­CIMA O PROBLEMIMA S KOJIMA SE ONI SUOČAVAJU U HRVATSKOJ?

Pa da, pričamo…

I NA ŠTO SE NAJVIŠE ŽALE, ŠTO JE NAJPROBLEM­ATIČNIJE ZA RAZVOJ ZNANOSTI I TEHNOLOGIJ­E U HRVATSKOJ?

Nemam o tome puno za reći, morati ćete njih pitati. Ja ovdje ne radim, tako da nemam vlastitih iskustava o tome.

ŠTO JE PO VAMA NAJBITNIJE ZA BUDUĆNOST ROBOTIKE?

Multidisci­plinarnost je najbitnija. Ne može se razmišljat­i samo o jednom području, već o tome kako integrirat­i razne aspekte znanosti i primijenit­i ih u robotici. Na primjer, za razvoj mog skakavca robota - na kojem sam doktorirao bila su mi potrebna znanja iz biologije i biomehanik­e. Za robotiku je sve bitno i tu leži veliki potencijal i za sve druge znanstvene grane koje joj mogu doprinijet­i u razvoju. Robotika će postati jako bitna, za život svih ljudi.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia