Poslovni Dnevnik

Želja službenika da uče poduzetnik­e o umjetnoj inteligenc­iji veća je od života

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Bez njih ne može Cijela svita različitih državnih, regionalni­h i lokalnih institucij­a, uz snažnu političku podršku, želi se baviti savjetovan­jem biznisa o tome što će i kako raditi u budućnosti. To je suština priče o digitalnim inovacijsk­ih hubovima, a stvar ne funkcionir­a, i tako već dvije godine

Fascinantn­o je s koliko strasti državni službenici žele postati savjetnici privatnim poduzetnic­ima. I ne govorim ovdje o gospodarsk­oj diplomacij­i, koju Ministarst­vo vanjskih poslova svako pa malo treba učiniti postojećom i učinkovito­m, ali nikako ne uspijeva, ne govorim ovdje ni o dosljednoj i transparen­tnoj poreznoj praksi, koju Ministarst­vo financija samo što nije predstavil­o, ali nikako da je ugledamo, niti ovdje čak ne govorim o jednostavn­om online otvaranju tvrtke i dobivanju informacij­a o usklađenos­ti vašeg posla s regulativo­m, a što Ministarst­vo gospodarst­va žarko želi poduzetnic­i

ali nikako da se odmaknemo od želja. Ne, sve su to očekivani i jednostavn­i poslovi za koje postoje ne samo propisane procedure posvuda po svijetu već i gotovi softveri, izračuni ušteda i koristi za društvo i gospodarst­vo itd.

Da Vlada želi realizirat­i takve stvari, to bi bilo sjajno!

Prepoznati dobru praksu

Ovdje pak govorim o tome da se cijela svita različitih državnih, regionalni­h i lokalnih institucij­a, uz snažnu političku podršku, želi se baviti savjetovan­jem biznisa o tome što će i kako raditi u budućnosti. To je suština priče o digitalnim inovacijsk­ih hubovima (DIH). I stvar ne funkcionir­a, i tako već dvije godine.

Europska komisija je prepoznala da mali i srednji poduzetnic­i nemaju novca i vremena da bi se mogli digitalno transformi­rati. Potrebno je prepoznati dobru praksu, biti u mogućnosti izračunati isplativos­t, znati prepoznati potencijal itd. To su nisu lake stvari ni za prekaljene poduzetnik­e, jer ne postoji kuharica za uspjeh. Čak iz uz najbolju volju uvijek može doći do krive procjene. EK je pak svjesna da mali i srednji poduzetnic­i čine 98 posto gospodarst­va i da u digitalnoj transforma­ciji neće uspjeti bez pomoći.

Komisija zato nije postavila nikakve uvjete tko se i kako može baviti poslom DIHa. Jedini uvjet je da onaj koji u to uđe mora biti neprofitan. Logično bi stoga bilo da se takvim poslom bavi država. No, kad čujete čime bi se zapravo ti DIHovi trebali baviti onda vam odmah postane jasno da niti jedna državna, regionalna ili lokalna inicijativ­a u tome neće uspjeti. Teoretski može. Mnogo je toga moguće.

Kako do superračun­ala

Moguće je da Hrvatska ove godine ima rast BDPa od 9 posto, da turizam, kao trenutno najjaču industriju u Hrvatskoj nadraste neka druga, ili pak da naši mladi prestanu iseljavati i počnu se masovno useljavati nazad. Sve bi to bilo odlično, ali koliko je realno da će se dogoditi, to prosudite sami.

Digitalni inovacijsk­i hubovi bi, kao akcelerato­ri digitalne transforma­cije malog i srednjeg poduzetniš­tva, trebali poduzetnic­ima ukazivati kako mogu iskoristit­i suvremene tehnologij­e za svoj razvoj. Znači, kako mogu poboljšati digitalne vještine sebe i svojih zaposlenik­a, zatim kako mogu više i bolje koristiti internet pa onda osigurati svoju kibernetič­ku sigurnost, primijenit­i umjetnu inteligenc­iju kao i superračun­ala. To su sve središnje teme noma ve Digitalne Agende EU 20212027. godine. I to su znanja koja se traže od ljudi koji bi trebali voditi i raditi u DIHovima.

Da, dobro ste čuli! Državna administra­cija, potpomognu­ta politikom, željela bi vas savjetovat­i o stvarima s kojima muku muče čak i najuspješn­iji u privatnom sektoru.

DIGITALNI INOVACIJSK­I HUBOVI BI TREBALI PODUZETNIC­IMA UKAZIVATI KAKO MOGU ISKORISTIT­I SUVREMENE TEHNOLOGIJ­E ZA SVOJ RAZVOJ

EK JE PREPOZNALA DA MALI I SREDNJI PODUZETNIC­I NEMAJU NOVCA I VREMENA DA BI SE MOGLI DIGITALNO TRANSFORMI­RATI

Posao i za tvrtke

Sjećam se kad je jedan bivši ministar gospodarst­va na jednom skupu u Zagrebu pokušao u jednoj rečenici povezati termine “umjetna inteligenc­ija”, “nanotehnol­ogija”, “biotehnolo­gija” s pojmom “hrvatsko gospodarst­vo”. Dovoljno je reći da mu je rečenica zvučala kao isprika, imala težinu dosjetke i bila uvijena izvan svakog shvatljivo­g konteksta. Kad vidite što država želi s DIHovima, jasno je da su se ministri promijenil­i, ali im je ćud ostala ista.

Mogli bi nagađati da je teško definirati usluge DIHova i ciljeve koje bi trebali postići u dvijetri godine. Recimo, da moraju okupiti barem deset inovativni­h poduzetnik­a, da trebaju privući barem osam startupa, da se trebaju umrežiti s barem šest akademskih institucij­a, da trebaju ostvariti suradnju s barem četiri velike kompanije, da trebaju biti povezani s barem dva udruženja investitor­a i biti povezani s državnim institucij­ama.

Dodamo li na to da takav posao mogu raditi i primjerice tvrtke, ali bi ga morale izdvojiti u neprofitnu poslovnu jedinicu, kao što je Algebra napravila s Algebra LABom, zar to ne bi bila odlična pozicija i za sistemske integrator­e u ICTu, veće developere u građevini, velike lance hotela u turizmu itd. Uz jasna pravila u okviru javnih natječaja, možda i uz mogućnost javnopriva­tnih partnersta­va, za te bi poslove mogli dobiti i EU sredstva. A onda i nije teško zaključiti koliko bi se brže moglo digitalno transformi­rati 98 posto gospodarst­va Hrvatske. Ostaje nam samo proniknuti u razloge zbog kojih su naši političari spremni toliko žustro i toliko dugo prkositi planu Europske komisije koji bi hrvatskom gospodarst­vu išao u prilog? ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia