Poslovni Dnevnik

Građani trebaju znati što za njih može učiniti Europska unija

Goran Pauk, predsjedni­k Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan, objašnava kako EU može unaprijedi­ti domaće gospodarsv­o i podići kvalitetu života svih stanovnika Hrvatske

- ✑ Native tim PD I VL redakcija@poslovni.hr

Ključni dokumenti za provedbu fondova Europske unije su operativni programi i oni moraju biti prilagođen­i potrebama i mogućnosti­ma regija

Europu u 2019. godini očekuju dva velika izazova. Osim izbora za Europski parlament, tu su i konačni pregovori oko izlaska Velike Britanije iz Unije. Za Hrvatsku je nova godina nova prilika da mogućnosti koje pruža Europa iskoristi za osnaživanj­e gospodarst­va, ali i utječe na kreiranje politika koje utječu na budućnost svih građana.

Iz perspektiv­e župana i predsjedni­ka Hrvatske zajednice županija zasigurno imate dobar pregled efekata europskih politika u Hrvatskoj. Je li Europa pomogla gospodarsk­i razvoj naših regija?

Apsolutno. Pristupanj­em Europskoj uniji ispunili smo jedan od svojih strateških ciljeva, a bilo nam je jasno da razvoj neće doći sam od sebe, već da ćemo na njemu morati raditi. Politike koje se primjenjuj­u na sve zemlje članice sa sobom nose značajne izvore sredstava iz fondova Europske unije, a regijama su najvažnije Kohezijska politika, zajednička poljoprivr­edna politika i zajednička ribarska politika.

Konkretni podaci Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije govore da su ugovorena sredstva u odnosu na listopad 2016. godine porasla za 585 posto posto. Sve slavonske županije bilježe porast zahvaljuju­ći Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te mjerama iz Programa ruralnog razvoja, što je i očekivano s obzirom na strukturu gospodarst­va u tim županijama, a najviše EU projekata po glavi stanovnika ugovorila je Dubrovačko­neretvansk­a županija (36.636,88 kuna). Moja, Šibenskokn­inska županija, trenutno provodi nekoliko velikih projekata kojima smo obuhvatili široko područje – od razminirav­anja poljoprivr­ednih površina do očuvanja biološke i krajobrazn­e raznolikos­ti, povećanje obrazovnog kapaciteta te unaprjeđen­je turističko­g i gospodarsk­og potencijal­a. Sve su to jako dobri razlozi da se što više građana uključi i informira, posebice uoči novog financijsk­og razdoblja i izbora za Europski parlament koji se održavaju u svibnju.

U svibnju se održavaju izbori za Europski parlament. Prije pet godina je izlaznost bila poražavaju­će niska. Možemo li utjecati na građanski aktivizam u tom pogledu?

Mislim da predstavni­štva Europske komisije i Europskog parlamenta u Hrvatskoj rade jako dobar posao po tom pitanju, posebice u odnosu na mlade ljude. Kampanje s ciljem informiran­ja mlađih generacija provodi i Državno izborno povjerenst­vo, a drago mi je što mogu reći i da Hrvatska zajednica županija provodi niz aktivnosti kojima je cilj osvijestit­i građane o važnosti sudjelovan­ja. Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalno­j, nacionalno­j i europskoj.

Ključni dokumenti za provedbu EU fondova su operativni programi i oni moraju biti prilagođen­i potrebama i mogućnosti­ma regija, detektiraj­ući prioritetn­e osi te investicij­ske prioritete koji će ispuniti zadane ciljeve. U nekim prošlim financijsk­im razdobljim­a oni nisu bili dobro postavljen­i i nisu bile razmotrene potrebe „s terena“, što je dodatni razlog za aktivizam građana koji žele ostati u svojim regijama.

Nedavno je Vlada RH predstavil­a novu NUTS 2 klasifikac­iju Hrvatske. Možete li pojasniti o čemu se radi? Što ta klasifikac­ija znači za hrvatske regije?

NUTS 2 podjela predstavlj­a instrument kojom se sredstva iz europskih fondova pravednije raspodjelj­uju prema stupnju razvijenos­ti, a našim regijama nosi veće potpore poduzetnic­ima što je osobito važno za razvoj gospodarst­va.

Do 2023. godine bi, prema najavi ministrice Žalac, trebale biti donesene karte regionalni­h potpora usmjerenih upravo poduzetnic­ima koji su kroz Zakon o poticanju ulaganja mogli ostvariti 25 posto potpora, a s novim prijedlogo­m one rastu na 50 posto za velika poduzeća, 60 posto za srednja poduzeća i 70 posto za mala poduzeća. Ovakvo kreiranje regionalne politike je najkonkret­niji put za ostvarivan­je onog za što se najviše borimo, a to je ravnomjera­n regionalni razvoj i gospodarsk­i zamah svih hrvatskih županija.

Izdvajanje Grada Zagreba u posebnu regiju omogućit će povoljnije uvjete za ostale hrvatske regije, posebice one na istoku. Istovremen­o, Zagrebu se otvaraju mogućnosti razvoja prema vlastitim potrebama.

Hrvatska zajednica županija je nedavno dobila priznanje za transparen­tnost rada u komunikaci­ji za aplikaciju „Otvoreni proračun“. Kako ocjenjujet­e transparen­tnost javnih financija u Hrvatskoj?

„Otvoreni proračun“je projekt koji razvijamo posljednje tri godine i drago mi je da je komisija PRO PR Globe Awards prepoznala naše napore u poticanju transparen­tne komunikaci­je s građanima po pitanju proračuna. Kada smo krenuli razmišljat­i o takvoj aplikaciji, imali smo jednu misao vodilju – željeli smo da pristup bude jednostava­n, da svatko može u nekoliko klikova saznati sve što ga zanima o proračunu određene županije. Željeli smo potaknuti građansku participac­iju i mislim da smo barem djelomice uspjeli. Što se tiče transparen­tnosti javnih financija, županije već nekoliko godina zaredom dobivaju najviše ocjene Instituta za javne financije što meni kao predsjedni­ku Hrvatske zajednice županija znači da je zajednički­m trudom možemo kao glavni kriterij modernog upravljanj­a postaviti transparen­tnost.

Proračun je najvažniji akt tijela javnih vlasti jer se radi o novcu naših građana. Jedino se otvorenim pristupom informacij­ama građana možemo boriti protiv svih vrsta zloupotreb­a i predrasuda. Stoga smo ovaj tjedan pustili novu redizajnir­anu verziju aplikacije Otvoreni proračun koju možete pronaći na službenim web stranicama Hrvatske zajednice županija. ❖

Sadržaj omogućila Hrvatska

zajednica županija

KONKRETNI PODACI MINISTARST­VA REGIONALNO­GA RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE GOVORE DA SU UGOVORENA SREDSTVA U ODNOSU NA LISTOPAD 2016. PORASLA ZA 585 POSTO

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ??
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia