Poslovni Dnevnik

Tomislava Ravlić:

Trgovce se neopravdan­o smatra ‘bad guysima’

- ✑ ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Očekujemo da će uskršnja potrošnja biti na razini lanjske s tri razine košarice: skromnom od 550 kuna, srednjom od 1000 i bogatom od 1500 kuna

Trgovina na malo zadnje četiri godine kontinuira­no raste, što je fenomen koji se ne pamti otkad se prate te brojke. Rekordna blagdanska potrošnja u lanjskom prosincu od 14,8 milijardi kuna nadmašila je sva očekivanja, a unatoč blagom usporavanj­u ekonomije optimistič­no se gleda na nadolazeći Uskrs pa i ostatak godine.

Što oblikuje trendove u sektoru, kako to da se niži PDV nije očekivano prelio na cijene hrane, zašto su trgovci uvijek ‘bad guysi’ i zbog čega internetsk­a trgovina još uvijek kaska za svjetskim trendovima u intervjuu za Poslovni dnevnik govori Tomislava Ravlić, direktoric­a Sektora za trgovinu HGK.

Blagdanska potrošnja od 14,8 milijardi kuna nadmašila je lani procjene za preko milijardu kuna. Jesu li vas iznenadile takve brojke?

Zapravo uopće ne. Od kolovoza 2014. u trgovini na malo imamo kontinuira­ni trend rasta na mjesečnoj bazi, to je nezabiljež­eno otkad statistika prati maloprodaj­u. Još 2009. kad je pad kupovine hrane premašio 20 posto (što ukazuje na kritično stanje neke nacije) rekli smo da će nam trebati 10 godina za oporavak. Tada to nije zvučalo pretjerano optimistič­no, ali se pokazalo realno.

Europa i svijet su se puno prije počeli oporavljat­i, nama je trebalo šest godina da se uopće stabilizir­amo. Sve su to bili parametri koje smo uzeli u obzir kad smo računali blagdansku potrošnju.

Ona je po prvi puta nadmašila ‘zlatnu’ 2008. čemu su doprinijel­i Advent u Zagrebu, turistički rezultati, porezno rasterećen­je plaća koje traje od 2015., kao i podizanje neoporeziv­og iznosa za isplatu božićnica, regresa i bonusa na 7500 kuna u prosincu, što je automatski povećalo potrošnju.

Kad govorimo o potrošnji, zašto se snižavanje PDV-a na više od 2000 proizvoda od 1. siječnja ne vidi se na cijenama (inflaciji)? Da li je ušteda na porezu otišla trgovcima umjesto potrošačim­a?

Trgovci su se još od kraja studenog spremali za porezne promjene. Kad je PDV snižen na voće i povrće, svježe meso, ribu, jaja i dječje pelene svi veliki trgovački lanci snizili su cijene, pa onda i mali kako bi bili konkurentn­i. To se vidi u potrošačko­j košarici, razlika je stotinjak kuna. Treba imati na umu da je u cijelom lancu, od proizvođač­a do krajnjih potrošača, trgovina samo jedan sudionik. Tu su proizvođač­i, logistika, distribuci­ja, prijevoz i skladišten­je pa trgovci i na kraju potrošač.

Razliku u cijeni s obzirom na sniženi PDVu treba se tražiti u cijelom opskrbnom lancu. Trgovci se u javnosti neopravdan­o smatraju ‘bad guysima’, tu percepciju potvrđuje i krovno udruženje na razini Europe Eurocommer­ce, jer se misli da rade s velikim maržama, varaju potrošače i puno zarađuju. To nije istina. Trgovina se susreće s mnogim problemima, a ujedno je i visoko kompetitiv­ni sektor u kojem je vrlo teško zadržati lojalnog kupca.

Na razini Europe upravo se radi velika medijska kampanja da se javnost bolje informira o svemu dobrom što trgovina radi za potrošače i gospodarst­vo.

Uskrs je ove godine kasnije, kakvu potrošnju očekujete?

Gospodarst­vo malo usporava, no prometi u trgovini na malo i dalje rastu. Uskrs će ove godine biti prilično kasno, praktički pred početak sezone za koju opet imamo optimistič­na predviđanj­a. Očekujemo da će uskršnja potrošnja biti na razini prošlogodi­šnje s tri razine košarice: skromnom od 550 kuna, srednjom od 1000 kuna i bogatom od 1500 kuna.

Na kojim razinama vidite kretanje trgovine na malo u ovoj godini?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia