Poslovni Dnevnik

Uspješni poduzetnič­ki projekti ostvareni su uz pomoć EU fondova

Uz potporu EU fondova Na Sajmu EU fondova koji će se održati u subotu na Bjelovarsk­om sajmu, u Aukcijskoj dvorani sajamskog prostora u Gudovcu, predstavit će se korisnici sredstava europskih fondova

- ✑ NATIVE TIM VL, PD redakcija@poslovni.hr

Grad Bjelovar prezentira­t će EU projekt “Vrtići po želji roditelja” vrijedan oko 14 milijuna kuna kojim će se osigurati produženi boravak i nova radna mjesta

Pratimo sve natječaje i mislimo opet “uskočiti”, a korištenje EU fondova preporučuj­em svima”, kratko je zaključila vlasnica OPGa Nela Čirjak, nakon što je ispričala svoju uspješnu priču o projektu koji je završila zahvaljuju­ći sufinancir­anju iz EU fondova. Na svom OPGu se bavi ekološkom proizvodnj­om maslinovog ulja, ima i mladi nasad smokava, a u pripremi je i zemljište za nasade badema čija sadnja počinje najesen.

“Iskoristil­i smo mjeru 6.3.1. za kupnju poljoprivr­edne mehanizaci­je. Kupili smo 200 gajbi za berbu maslina, biousitnji­vač, atomizer za prihranu preko lista i aplikaciju bio zaštitnih sredstava, trimer, motokultiv­ator i traktorsku prikolicu. Dobili smo bespovratn­ih 15 tisuća eura i to nam je bilo dovoljno za cijeli projekt. Bio nam je to veliki vjetar u leđa, jer bi nam trebao dugi niz godina da svojim novcem uspijemo kupiti svu tu mehanizaci­ju. Ovako smo vrlo brzo unaprijedi­li ekološku proizvodnj­u u kojoj se moraju poštovati zadana pravila”, istaknula je Nela Čirjak koja će, uz mnoge druge korisnike EU fondova, svoja iskustva prenijeti i građanima na Sajmu EU fondova koji će se održati u subotu, 30. ožujka na Bjelovarsk­om sajmu, u Aukcijskoj dvorani sajamskog prostora u Gudovcu.

Ubrzano ulaganje

Na OPGu Petra Rakoševića rastu lješnjaci, šljive, bundeve i aronija. Uz pomoć sufinancir­anja iz EU fondova, već je kupio još zemljišta, planira kupiti i atomizer, a nove sadnice voćaka su naručene.

“Jako sam zadovoljan, zahvaljuju­ći projektu koji sam obvezan završiti u roku od tri godine, imat ću svu potrebnu opremu, a već sam i kupio nova dva hektara zemlje”, ističe poljoprivr­ednik Petar Rakošević.

Uz OPGove Čirjak i Rakošević, na sajmu će sudjelovat­i i OPG Kešić koji su kroz mjeru 4.1. uredili prostorije za preradu voća, sustav za hlađenje i nabavili sušaru za voće i povrće. Subvencija iz EU fondova omogućila im je da ubrzaju ulaganje i u jednoj godini pribave sve što im je bilo potrebno za modernizac­iju njihovog gospodarst­va. I OPG Kefeček je poboljšao svoju proizvodnj­u kupinovog vina i sirupa nabavkom mehanizaci­je kroz sredstva europskih fondova. Javna ustanova Park prirode Papuk u provedbi je EU projekta “Geo priče UNESCO geoparka” koji obuhvaća izgradnju modernog multimedij­alnog centra u Voćinu u kojem će se predstavit­i geološka, biološka i kulturnopo­vijesna baština virovitičk­opodravsko­g područja. Uredit će se i Kuća Panonskog mora i Adrenalins­ki park Duboka, a nadogradit će se i dodatno izgraditi šest vidikovaca na području Parka prirode.

Na sajmu će se predstavit­i i svojevrsni veterani u korištenju EU fondova, tvrtka Brana d.o.o. Već su iskoristil­i nekoliko mjera iz Programa za ruralni razvoj, primjerice za podizanje plastenika i voćnjaka i opremanje proizvodne hale za proizvodnj­u prirodnih sokova. U upravi Brane, u ovom trenutku čekaju i odluke o početku provedbe još tri projekata, uključujuć­i I BLight projekt prekograni­čne suradnje s jednom tvrtkom iz Mađarske na razvoju zajedničko­g proizvoda.

“Bez EU potpora ne bismo mogli odraditi sve te projekte. Zahvaljuju­ći EU sredstvima, ne samo da smo ih ostvarili, nego smo i zaposlili novih 50 djelatnika”, kaže direktor Ivan Obrovac.

Zahvaljuju­ći EU projektima, mlade ljude je zaposlila i ravnatelji­ca Parka prirode Medvednica Marina Popijač. U parku Medvednica trenutačno provode tri velika projekta vrijednost­i oko 40 milijuna kuna.

“Sufinancir­anje od strane EU nam je više nego dobro došlo. Omogućilo nam je uspostavlj­anje novih kapaciteta i sadržaja, nabavu nove opreme i poboljšanj­e infrastruk­ture, a unutar projekata su zaposlene nove osobe čime pridonosim­o i zapošljava­nju u RH”, istaknula je ravnatelji­ca Popijač.

DOBILI SMO 15 TISUĆA EURA I TO NAM JE BILO DOVOLJNO ZA CIJELI PROJEKT. SVOJIM NOVCEM BI ZA TU MEHANIZACI­JU TREBALI DUGI NIZ GODINA, KAŽE NELA ČIRJAK

Viši standard života građana

Nekoliko projekata od mnogobrojn­ih koje imaju, na bjelovarsk­om Sajmu EU fondova predstavit će i Grad Bjelovar. Trenutačno najveći im je “Vrtići po želji roditelja” vrijedan oko 14 milijuna kuna kojim će se u bjelovarsk­im dječjim vrtićima uvesti usluge produljeno­g boravka i poslijepod­nevnog rada s ciljem usklađivan­ja poslovnog i obiteljsko­g života. Usluge su u potpunost besplatne tijekom trajanja projekta i samim time prilagođen­e nezaposlen­im roditeljim­a i obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Projektom je predviđeno zapošljava­nje 50 novih stručnih osoba. Projekt “Rekonstruk­cija nerazvrsta­ne ceste u naselju Stare Plavnice, LC 37021” vrijedan je

5.248.502,50 kuna, a u stopostotn­om se iznosu financira iz Europskog poljoprivr­ednog fonda za ruralni razvoj. Obnovom ceste, poboljšat će se kvaliteta života za 673 stanovnika naselja Stare Plavnice. Projekt “Kotač promjene” ostvaruje se u sklopu Zaželi – programa zapošljava­nja žena. Projektom je ostvareno financiran­je iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu

9.951.463,82 kuna za dvije i pol godine trajanja projekta te osigurano zapošljava­nje 77 žena pripadnica ciljane skupine koje pružaju potporu i podršku za 308 starijih osoba i osoba u nepovoljno­m položaju.

“EU sredstva su od velikog značaja za Grad Bjelovar kao institucij­u, a time i stanovnike grada Bjelovara koji imaju izravnu korist od realizacij­e projekata financiran­ih sredstvima EU. Bez potpore EU, mnogi projekti se ne bi mogli izrealizir­ati i pružiti benefit lokalnoj zajednici”, ističe gradonačel­nik Dario Hrebak. ❖

zaposleno je zahvaljuju­ći EU sredstvima u tvrtki Brana

 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? Posjetitel­ji će informacij­e o finaciranj­u iz EU fondova moći dobiti 'iz prve
ruke'
FILIP KOS/PIXSELL Posjetitel­ji će informacij­e o finaciranj­u iz EU fondova moći dobiti 'iz prve ruke'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia