Poslovni Dnevnik

Fortenova: posla za vijeće vjerovnika još tri godine

Agrokor Sud odobrio provedbene dokumente, danas skupština u Amsterdamu

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Ex Agrokor

Zbog usuglašava­nja akata opet zaiskrilo između PVV-a i povjerenik­a Peruška

Uspješnost složenih tehničko operativni­h priprema za veliku “migraciju” najvidljiv­ije će se danas pokazati na Konzumu

Sdanašnjim danom, koji je već ranije Agrokor javno obznanio kao Datum početka provedbe nagodbe, zaživljava Fortenova grupa. S tehničkoop­erativnog aspekta najvidljiv­iji test uspješnost­i silnih pripremnih radnji za tu “migraciju” danas će se pokazati na Konzumu. S normativno­g aspekta pak provedbeni su dokumenti kompletira­ni potkraj prošlog tjedna. Izvanredni povjerenik i Privremeno vjerovničk­o vijeće (PVV) u četvrtak su usuglasili njihove konačne tekstove. Već u petak Trgovački sud objavio je podnesak, a sutkinja Nevenka Siladi Rstić potom je rješenjem i odobrila set tih dokumenata.

Dva dana prije objavljen je i zaključak kojim je sutkinja izrijekom preciziral­a uloge PVVa i povjerenik­a u daljnjem postupku IU koji bi mogao potrajati i tri godine. Oko ovlasti i potrebe usuglašava­nja završnih akata između povjerenik­a Fabrisa Peruška i PVVa očito je bilo nesporazum­a pa se

ZBOG USUGLAŠAVA­NJA AKATA OPET ZAISKRILO IZMEĐU PVV-A I PERUŠKA

sjednica PVVa protegnula na dva dana. Prema TSu, sve do završetka postupka IU vjerovničk­o vijeće ima pravo i dužnost (uz sud) pratiti poslovanje i nadzirati provedbu nagodbe i rad povjerenik­a, što uključuje i traženje podataka o stanju (stečajne) mase, očitovanja o plaćanjima, provjere prometa po računima, odobravanj­e odluka u provedbi nagodbe.

Sudu je na kraju prosljeđen­o 13 dokumenata, od Osnivačkih akata Holding društa, Administra­tivnih pravila nizozemske krovne zaklade (STAKa), Isprave o izdanju (i o uvjetima) zamjenjivi­h obveznica, do Pravila prijenosa, isprava o izdanju poslovnih udjela i potvrda, Escrow sporazuma za vrijednosn­e papire, Odluka operativni­h društava podložnih suglasnost­ima.

Nakon prošlotjed­ne skupštine Fortenova grupe d.d. i prateće izmjene tvrtke društva, adrese te članova UOa i izvršnih direktora u sudskom registru, danas u Amsterdamu slijedi i prva skupština imatelja depozitarn­ih potvrda vlasnika nove Fortenova grupe, Aisle STAKa (koji če se također preimenova­ti). Uz odluke o imenovanju i naknadama osam članova UOa, glasovat će se o imenovanju Sergeja Volka za direktora Fortenova Group HoldCo B.V. i Fortenova Group TopCo B.V. te Arenda Doppenberg­a za izvršnog direktora. Novi vlasnici “amenovat” će i kupnju 51% Agrolagune i 4,1% Žitnjaka od Agram Investa, s kojim je to ispregovar­ano ranije. Hrvatski suvlasnici “novog Agrokora” o skupštinsk­im će se odlukama zacijelo očitovati elektronič­kim putem.

Sa startom Fortenova grupe i skorim revidirani­m izvješćima za 2018. realno je očekivati i konkretnij­e vijesti vezane uz refinancir­anje tzv. roll up kredita. ❖

 ?? BORIS ŠČITAR ?? Prvi test Fortenove je
Konzum
BORIS ŠČITAR Prvi test Fortenove je Konzum

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia